În Partidul Democrat a început să miroase a friptură...
РУС. MOLD.
» » În Partidul Democrat a început să miroase a friptură...

În Partidul Democrat a început să miroase a friptură...

9-12-2019, 16:40
Viziuni: 2 266
  
Versiunea de tipar   
În Partidul Democrat a început să miroase a friptură...Cauza lui Plahotniuc ca fenomen nu numai că trăiește, ci și se fortifică
 
Ca totdeauna s-a scăpat cu vorba nu altcineva decît Dumitru Diacov. Președintelui de onoare al PDM în general nu face să-i încredințezi nici un fel de secrete. Dar de data asta sinceritatea lui a nimerit, cum se zice, taman la țanc. Ea permite să percepi ca niciodată de clar ce se întîmplă în cîmpul politic din Moldova, ce intrigi întortocheate și murdare se urzesc în jurul puterii și în numele puterii.

Așa, deci, potrivit spuselor lui Diacov, Igor Dodon a luat parte la o frigăruie organizată la Florești de către deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc.

Pe timpuri, Igor Dodon și Eugeniu Nichifocriuc au făcut parte din rîndurile PCRM și ambii l-au trădat. Ei au făcut acest lucru în diferite perioade, dar se poate presupune că sursa financiară din care a fost plătită trădarea lor a fost una și aceeași. Pe Nichiforciuc pur și simplu l-au primit de-a dreptul în Partidul Democrat, iar lui Dodon i s-a poruncit să cumpere Partidul Socialiștilor, respectiva formație fiind menită să devină satelit al PDM și oponent al Partidului Comuniștilor.

Nichiforciuc a făcut o carieră rapidă în Partidul Democrat. Fiind un om absolut lipsit de principii și vandabil, el a început să se ocupe de căutarea unor oameni la fel de vandabili prin alte partide, cumpărîndu-i pentru PDM. Se știe absolut precis că Nichiforciuc împreună cu Serioja Sîrbu au fost implicați în mod direct în actul de trădare în masă a Partidului Comuniștilor, care a avut loc în precedenta legislatură a Parlamentului. Atunci 14 deputați din fracțiunea parlamentară a PCRM au trecut în una și aceeași zi în rîndurile PDM.

După evenimentele din luna iunie, cînd fostul lider al PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, a fost înlăturat de la putere și izgonit din Moldova, Nichiforciuc a fost unul din cei care au început să pledeze activ pentru crearea unei coaliții a democraților cu socialiștii. Acest lucru, după cum se poate presupune, nu a coincis cu poziția noului președinte al partidului, Pavel Filip. Și atunci Nichiforciuc, vizitîndu-l deseori pe Dodon, a fost însărcinat să revină la vechea lui preocupare — să caute trădători, însă de data asta în partidul său, adică în rîndurile democraților. Anume după asta au început să circule vorbe despre un careva «grup al lui Nichiforciuc», care duce discuții active cu socialiștii cu privire la crearea în Parlament a unei noi coaliții.

De asta are mare nevoie Dodon, pentru care alianța cu ACUM a început să devină din ce în ce mai periculoasă. Procurorul independent, subordonat în exclusivitate guvernului Maiei Sandu, trebuia să descopere toate schemele lui Dodon, inclusiv finanțarea ilegală a PSRM din surse de peste hotare, relațiile lui «de afaceri» cu Plahotniuc și multe altele.

Cu totul pe neașteptate, «grupul Filip» s-a pomenit în minoritate. În fața PDM a apărut pericolul de dezbinare în două părți inegale. Iată de ce democrații au fost nevoiți să meargă la un asemenea pas ca votarea demisiei guvernului Sandu și alegerea unui guvern monopartinic al minorității dodoniste. Dar nu se poate ca Dodon să nu priceapă că această variantă e și mai șubredă decît coaliția cu ACUM. El are nevoie de garanții și asigurare. De exemplu, garanția că europenii și americanii nu vor îndoi blocul ACUM la o coaliție «proeuropeană» cu PDM. Anume cu acest scop la Florești a fost organizată o beție de proporții cu frigărui. La acest ospăț au participat candidații la ipostaza de trădător din fracțiunea PDM.

Oaspete de onoare a fost, bineînțeles, însuși Dodon și încă 17 deputați din PDM. Majoritatea din ei erau anume cei pe care Nichiforciuc i-a cumpărat pe banii lui Plahotniuc în anul 2015. Potrivit spuselor lui Diacov, toți cei 17 deputați au avut, chipurile, întîlniri cu alegătorii din circumscripție. Chiar toți 17? Desigur, Diacov, ca de obicei, exagerează. De fapt, a avut loc doar o singură întîlnire și doar cu un singur alegător — Dodon. Și în cadrul discuțiilor pe care le-au avut, însoțite de friptură și de băuturi tari, au convenit asupra acelor garanții, care îi vor permite lui Dodon nu numai să-și păstreze guvernul său, ci și să fie reales în calitate de președinte al țării.

Apare întrebarea: de ce anume 17 deputați? Să facem o simplă operație aritmetică: 35 de socialiști plus 17 democrați-transfugi însumă în total 52 de deputați. Și asta e de acum o coaliție capabilă să garanteze trecerea în Parlament a tuturor legilor care sunt necesare guvernului «tehnohoților», precum și confirmarea cadrelor. În felul acesta, sarcina minimum, de facto, este îndeplinită. Firește, cei 17 deputați vor primi tot ceea ce vor cere. Iar Nichiforciuc va primi mai mult decît toți. De la cine? E clar de la cine: de la Dodon și sponsorii lui solizi.

Ce va urma? Democrații rămași în Parlament vor fi supuși celui mai cinic șantaj. Scopul șantajului va fi să-i îndoaie ca la viitoarele alegeri prezidențiale să-l sprijine pe Dodon. În ce mod?

Vladimir Țurcan care, după cum știm, a fost desemnat președinte al Curții Constituționale sub presiunea lui Dodon, de acum și-a ridicat mîna în cunoscutul gest «Ordonați!» și așteaptă comanda lui Dodon să inițieze revenirea la alegerea șefului statului nu de către întregul popor, ci în Parlament. Iar acolo, după cum se știe, pentru asta ar fi necesare 61 de voturi. Adică, mai e nevoie de 9 deputați, care în timpul rămas pînă atunci pot fi recrutați din rîndurile democraților lui Filip sau ale liberal-democraților (amintiți-vă ce a spus Filat despre Dodon la ieșirea sa din închisoare).

Se va ajunge pînă la asta, ne va arăta timpul. Dar însuși faptul tratativelor lui Dodon cu grupul de democrați înlăturați de la putere pentru corupție și dezmăț în mod elocvent demonstrează că, orice ar fi, cauza lui Plahotniuc continuă să existe ca fenomen, și nu numai că trăiește, ci și se fortifică. Și portdrapel al ei este însuși președintele anticonstituțional Dodon.

Centrul analitic al PCRM
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: