Vrem să alegem un preşedinte!
РУС. MOLD.
» » Vrem să alegem un preşedinte!

Vrem să alegem un preşedinte!

11-03-2016, 12:43
Viziuni: 1 637
  
Versiunea de tipar   
Vrem să alegem  un preşedinte!CC sa gîndit și a decis: mai bine Parlamentul să nu-l aleagă pe Președinte

 


Respectiva decizie a fost un os aruncat opoziţiei care se numeşte pe sine «Forumul civic». Chipurile, uitaţi-vă cum noi — adică Igor Dodon, Renato Usatîi şi Andrei Năstase — am izbutit să ne atingem scopul! Deşi, în principiu, nu au izbutit nimic.

 

Visul celui dus de nas


«Alegeri prezidenţiale directe, alegeri prezidenţiale directe!», strigau ei cu toţii în piaţa centrală a Chişinăului, lîngă edificiul Ministerului Apărării, în faţa Ministerului Agriculturii şi a ambasadelor străine. Acelaşi lucru îl scandau şi mulţimile plătite, care, în frunte cu liderii lor, hoinăreau dintr-un capăt al capitalei în altul, din cînd în cînd trăgînd din sticle alcool de surogat. Ei au obţinut ceea ce au dorit să obţină. Doar că viclenia celor de la putere s-a dovedit a fi mult mai perfidă. Şi, conform hotărîrii Curţii Constituţionale, Nicolae Timofti poate şi să nu părăsească pînă la 23 martie reşedinţa sa de pe Nicolae Iorga, ci să rămînă acolo pînă la calendele de toamnă.


Călcînd în pecioare Constituția țării, Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a concretizat pentru mass-media că hotărîrea Curţii înseamnă că deputaţii au la dispoziţia lor două luni, pînă la 24 mai, pentru a-şi determina poziţia în ceea ce priveşte data cînd vor fi desfăşurate alegerile prezidenţiale. Totodată, el a menţionat că alegerile nu e neapărat să aibă loc pînă la 24 mai. Hotărîrea CC este inatacabilă şi nu poate fi supusă reexaminării.


Alexandru Tănase a fost imediat susţinut de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Potrivit lui, Parlamentul va elabora planuri de modificare a Codului Electoral. Respectivele modificări vor avea un caracter esenţial. Cel mai probabil, alegerile prezidenţiale vor fi organizate la toamnă.


Cu alte cuvinte, pregătirile pentru alegerea preşedintelui vor începe doar după ce Parlamentul va introduce modificări în legislaţie şi va fixa data votării. Ceea ce se poate întîmpla nu în toamna asta, ci, să zicem, în toamna lui 2018. Şi de ce nu? Iar pînă la acest termen vom fi conduşi de un preşedinte care nu este capabil să rostească cît se poate de clar cuvintele, cu atît mai mult — gîndurile. În schimb, pe următorul preşedinte, poate unul şi mai şi decît prezentul, îl vom alege noi — poporul Republicii Moldova. 

 

Anterior, preşedintele CEC, Iurii Ciocan, a concretizat că Codul Electoral în redacţia anului 1999, care a funcţionat pînă la introducerea modificărilor în Constituţie, prevedea pentru orice tip de alegeri o perioadă preelectorală de 90 de zile. În actuala variantă a Codului Electoral, respectiva perioadă, pentru orice tip de alegeri, alcătuieşte 60 de zile.


Iurie Ciocan a mai concretizat că anume Parlamentul trebuie să decidă care va fi durata perioadei preelectorale — 60 de zile sau 90 de zile. Bineînţeles, va decide să fie de 90 de zile — puteţi fi siguri de asta!

 

Poziţie


Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a supus criticii hotărîrea Curţii Constituţionale privind modalitatea de alegere a preşedintelui ţării. Potrivit liderului comuniştilor, hotărîrea definitivă despre constituţionalitatea Legii din 5 iulie anul 2000 a fost luată de CC încă la 18 mai 2001 şi referitor la ultima de asemenea a fost luată o hotărîre definitivă.


Vladimir Voronin consideră că hotărîrile Curţii Constituţionale devin din ce în ce mai imprevizibile şi periculoase. «Amintiţi-vă cum membrii Curţii Constituţionale, pornind de la propriile dorinţe şi de la interesele cetăţeniei lor române, au întors pe dos articolul 13 al Constituţiei şi au schimbat denumirea limbii din «moldovenească» în «română». Şi au făcut-o fără a fi pedepsiţi. La fel cum şi în alte cazuri nimeni ca şi cum nici nu atrage atenţia la multe alte acţiuni cu o esenţă antistatală şi antinaţională... Un asemenea libertinaj ne poate costa scump. Curtea Constituţională şi hotărîrile ei devin din ce în ce mai imprevizibile şi periculoase»...


«Însuşi faptul că respectiva hotărîre a fost pregătită mult timp şi în taină, precum şi faptul că a fost luată în ajunul a patru zile de odihnă, şi faptul că asta a avut loc atunci cînd Platforma DA, practic, a încheiat campania de colectare a semnăturilor pentru desfăşurarea unui referendum — toate acestea fac să apară numeroase întrebări. După cîte mi-am data seama, nici în Parlament nimeni nu ştia nimic despre această hotărîre. Mai mult decît atît, referitor la ea nu a fost informată nici Comisia de la Veneţia», se spune în comentariul lui Vladimir Voronin.

 

Fără poziţie, dar în poză


Pseudoprimarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, consideră că toate partidele de opoziţie din ţară trebuie să lanseze un apel către populaţia Moldovei să nu-l voteze pe preşedinte. El s-a adresat cu această cerere preşedintelui PSRM, Igor Dodon, şi preşedintelui partidului DA, Andrei Năstase.


Poziţia sa Renato Usatîi şi-a explicat-o prin faptul că hotătîrea Curţii Constituţionale privind alegerea cu vot direct a preşedintelui ţării a fost luată în scopul de a fi evitate alegerile parlamentare anticipate.


«Ne vom întîlni cu toate partidele de opoziţie, pentru a definitiva o hotărîre comună. Se prea poate că vom boicota aceste alegeri, ceea ce va conduce la nealegerea preşedintelui. Şi dacă nu se va reuşi să fie ales şeful statului, în acest mod vom ajunge la alegeri parlamentare anticipate», a spus Usatîi.


«Tovarăşii de opoziţie» n-au fost însă de acord. Dodon niciodată nu-i va ierta lui Renato că în reţelele de socializare acesta l-a poreclit «curcan» şi, vorbind delicat, prezervativ. De aceea Igor Dodon a declarat că PSRM este gata să participe la alegerile cu vot direct ale preşedintelui ţării. Cu alte cuvinte, pregătim genţi în carouri — şi nu una, ci două.


Iar Andrei Năstase se tot tînguieşte. Pînă la asta, nu avea linişte din cauza autorităţilor locale. Acum din urma lui aleargă cu băţul pentru base-ball omul de afaceri Dorin Damir. Respectiva declaraţie a răsunat pe cadrul emisiunii «Ora expertizei» la Jurnal TV.

 

«Ieri, în timp ce mă aflam la o întrevedere cu reprezentanţii Ambasadei SUA în Moldova, alături de casa mea au fost observate maşinile lui Damir. Din informaţia pe care o deţin — sursa nu pot s-o numesc — am aflat că el a circulat lîngă casa mea, după aceea s-a oprit lîngă casa altcuiva. Ancheta trebuie să stabilească lîngă a cui casă şi cu ce scop s-a oprit», a declarat Andrei Năstase.


Dle Năstase, spuneţi unde se află castelul dumneavoastră şi eu tot voi circula încolo şi încoace pe lîngă dînsul. După aceea pot «să mă opresc lîngă casa altcuiva». Nu vă speriaţi: un УАЗ-469 de culoare verde închisă. În ziar nu vă indic numărul, dar puteţi să fluieraţi — cum s-ar zice, frînează puţin — şi veţi vedea!


În genere vorbind — vedem lipsa unei poziţii clare, inconsecvenţă, şi doar o singură dorinţă: de a îndeplini voia stăpînului. Ce va spune el, aceea vom şi face, totodată alegîndu-ne şi cu un cîştig. Cine şi cît va cîştiga — asta o va decide tot plătitorul acestui azil.

 

Iar numele mi-i ţarul Dodon


Şi iată că am ajuns s-o vedem şi s-o auzim şi pe asta: liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a declarat sus şi tare că el este gata să devină preşedinte al Republicii Moldova. A chibzuit acest lucru în mod judicios,ca să poată prinde doi ieruri dintr-o dată: şi să primească geanta în carouri, şi să devină şef de stat.


Pe fostul său partener, Renato Usatîi, l-a măturat din drum, deoarece miza în acest joc este foarte mare. Aşa că Dodon n-a căzut de acord cu propunerea făcută de primarul de Bălţi de a boicota alegerile prezidenţiale: «Boicotarea alegerii preşedintelui Republicii Moldova este contraproductivă. Trebuie să ne gîndim la viitorul ţării».


Cît priveşte «viitorul ţării» – ne cam îndoim că-i pasă de el. Cît priveşte viitorul lui însuşi Dodon,  se pare că acesta îl îngrijorează mai mult pe Igor Nicolaevici. De aceea nu ne miră că vrea să devină monarh absolut. «Funcţia de şef al statului poate fi un bun instrument de eliberare a statului. Şi asta pentru că anume preşedintele  ţării îl numeşte în funcţie pe procurorul general, pe şeful SIS-ului, dar şi pe conducătorii multor altor structuri de stat», a declarat el.


Păi, dacă-i aşa, puneţi mai repede veşmintele respective —  vei fi ţar, dle Dodon!

 

Eugeniu Marian

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: