A închide nu se poate lăsa
РУС. MOLD.
» » A închide nu se poate lăsa

A închide nu se poate lăsa

20-03-2016, 12:02
Viziuni: 1 172
  
Versiunea de tipar   
A închide nu se poate lăsaLupta locuitorilor din satul Troiţa Nouă, raionul Anenii Noi pentru păstrarea gimnaziului din sat continuă


Troiţa Nouă. Numele acestui sat a răsunat în întreaga Moldovă în ziua de 20 septembrie 2013. În dimineaţa acelei zile, pentru a salva şcoala din localitate, elevii, pedagogii şi părinţii au ieşit la o acţiune de protest, blocînd traseul Chişinău-Palanca.

 

Această instituţie de învăţămînt, în care la acel moment îşi făceau studiile circa 70 de liceeni, cei 16 consilieri raionali din partea partidelor Alianţei au decis «s-o optimizeze» în a 20-ea zi de la începutul anului şcolar. Astăzi istoria se repetă. Şcoala e pe cale să fie închisă, pentru întreţinerea ei nu ajung circa 300 mii de lei. Dacă va apărea necesitatea, pentru a-şi salva şcoala, elevii, pedagogii şi părinţii din nou sunt dispuşi să recurgă la măsuri extreme.

 

Între ciocan şi nicovală


În mai 2013, consiliul traional Anenii Noi a luat decizia ca şcoala să fie păstrată — respectiva hotărîre a fost votată de toţi consilierii din partea PCRM şi de doi consilieri din partea Partidului Democrat. Preşedintele raionului a alocat bani pentru susţinerea şcolii. Dar cu totul pe neaşteptate, în luna septembrie, la şedinţa comisiei de profil, vicepreşedintele raionului (respectiva funcţie o deţinea un reprezentant al Partidului Democrat) a ieşit cu un proiect cu privire la închiderea acestei şcoli, explicaţia fiind că gimnaziul de la Troiţa Nouă a nimerit în programul general de optimizare a instituţiilor de învăţămînt din ţară, care prevede închiderea şcolilor cu puţini elevi.


Locuitorii satului nu au fost de acord şi nu s-au împăcat cu această decizie a autorităţilor. Atunci s-a luat hotărîrea de a lupta pentru păstrarea şcolii şi, la 20 septembrie anul 2013, au început acţiunile de protest. Împreună cu cererea de anulare a deciziei consiliului raional privind închiderea şcolii, protestatarii au cerut prezenţa la locul evenimentelor a ministrului de atunci al Educaţiei, Maia Sandu. Dar din antecamera ei la telefon li s-a comunicat că doamna ministru nu e pe loc.


Cerinţele elevilor, pedagogilor şi ale părinţilor nu au fost auzite şi, la 2 octombrie 2013, ei au început o acţiune de protest fără termen, blocînd traseul care trece prin sat. În dimineaţa zilei de 3 octombrie, cîţiva reprezentanţi ai comitetuilui părintesc au plecat la Chişinău. Cu ajutorul deputaţilor comunişti, ei au reuşit să organizeze un brieffing în Palatul Republicii, unde, temporar, îşi ţinea şedinţele Parlamentul. Aceasta a fost încă o posibilitate de a informa despre problemă, de a aduce la cunoştinţă societăţii ceea ce se întîmplă la Troiţa Nouă.


Deputaţii din fracţiunea PCRM în repetate rînduri au cerut Parlamentului ca ministrul Educaţiei, Maia Sandu, să prezinte în Parlament o dare de seamă despre situaţia ce s-a creat în urma aşa-numitei optimizări a şcolilor, precum şi o informaţie concretă privind şcoala din satul Troiţa Nouă. În legătură cu închiderea a mai multor şcoli, Partidul Comuniştilor în repetate rînduri a propus ca pe ordinea de zi să fie inclus proiectul de lege elaborat de comunişti privind încetarea optimizării şcolilor în întreaga ţară.

 

Lumina de la capătul tunelului


Pentru ca şcoala să nu fie închisă, timp de doi ani, locuitorii din Troiţa Nouă au dus lupta pentru păstrarea instituţiei de învăţămînt din sat prin judecăţi. Instanţele de judecată de nivelul întîi şi doi au respins însă cererea lor ca şcoala să fie păstrată. În anul 2015, ei au pierdut procesul la Curtea Supremă de Justiţie. Totuşi, în componenţa consiliului raional s-au dovedit a fi şi oameni cu judecată normală, care, împreună cu consilierii comunişti, au susţinut şcoala în anul de studii 2015-2016. Bani vor ajunge pînă în luna mai, dar cum va fi posibil să fie început următorul an de studii? Locuitorii satului de pe acum sunt îngrijoraţi de acest lucru. Preţul problemei e de 300 mii de lei. La fel ca şi trei ani în urmă, locuitorii din Troiţa Nouă au cerut ajutorul Partidului Comuniştilor. Sîmbăta trecută, la adunarea cu pedagogii şi părinţii elevilor, a venit Ina Şupac, conducătoarea fracţiunii parlamentare a PCRM.


După cum a declarat pe parcursul întîlnirii Ina Şupac, atunci cînd vine vorba despre sistemul educaţional şi în genere despre faptul cum trebuie protejate şi apărate propriile drepturi, de fiecare dată este adus exemplul locuitorilor din Troiţa Nouă, care sunt gata să lupte pînă la capăt cu nedreptatea. Totodată, Ina Şupac a menţionat faptul că suma necesară pentru întreţinerea şcolii este una neînsemnată pentru bugetul de stat, mai ales ţinînd cont de cheltuielile pe care Guvernul le suportă pentru întreţinerea aparatului de funcţionari.


Cît priveşte finanţarea sistemului educaţional şi a altor sfere de importanţă vitală pentru stat — principala dificultate o constituie lipsa unui buget de stat. Conform tradiţiei de acum statornicite, guvernarea liberal-democrată de acum al cîtelea an încalcă respectiva lege. Proiectul bugetului de stat trebuia să fie înregistrat în Parlament încă în toamna lui 2015. Acum suntem la mijloc de martie şi nici pînă acum nu se ştie ceva referitor la faptul cînd acest document va ajunge în Parlament. Dar nu face să aşteptăm că în bugetul de stat vor fi planificate sume suficiente pentru finanţarea sferei educaţionale. Anume pe seama acestei sfere de acum al şaptelea an se încearcă de a face economie de bani, fiind închise instituţii de învăţămînt din întreaga ţară.

 

Conducătoarea fracţiunii parlamentare a PCRM le-a dat asigurări pedagogilor şi părinţilor că în lupta lor vor avea sprijin din partea partidului: «Bani pentru întreţinerea şcolii din Troiţa Nouă şi din alte localităţi sunt, însă este problematic să convingi guvernarea că anume sfera educaţională este prioritară, ci nu majorarea cheltuielilor pentru întreţinerea aparatului Parlamentului, al Preşedinţiei, al Procuraturii Generale şi aşa mai departe. Partidul Comuniştilor nu va lăsa la o parte problema locuitorilor din Troiţa Nouă, noi vom lupta în Parlament pentru păstrarea gimnaziului».


Pedagogii gimnaziului au atras atenţia asupra faptului că e posibil de a salva şcoala de închidere prin reorganizarea acestei instituţii de învăţămînt în gimnaziu-grădiniţă. Legea permite o asemenea reorganizare, dar, afirmă pedagogii, deşi în repetate rînduri s-au adresat funcţionarilor cu respectiva problemă, toţi le spun că pentru reorganizare, chipurile, nu există regulamentul corespunzător.


După cum a menţionat în legătură cu acest fapt Ina Şupac, lipsa regulamentului demonstrează că ministrul Educaţiei, Corina Fusu, nu posedă suficientă competenţă şi profesionalism. Şi asta pentru că doamna Fusu este specialistă în alt domeniu şi, în genere, nu se ştie dacă ea a ocupat din proprie voinţă acest înalt fotoliu în respectivul minister. Şi este evident încă un lucru: existenţa unui asemenea regulament este de importanţă vitală nu numai pentru gimnaziul din Troiţa Nouă. Ina Şupac a declarat că va controla respectiva problemă şi, în calitatea sa de deputat, va face o interpelare pe numele ministrului Educaţiei, în care va cere răspuns la întrebarea de ce respectivul regulament nu există pînă în prezent.

 

Prim-secretarul comitetului raional Anenii Noi al PCRM, primarul oraşului Anenii Noi, Veaceslav Bondari, a propus încă o modalitate de ieşire din acest impas: de a găsi agenţi economici sau sponsori capabili să aloce suma necesară pentru întreţinerea şcolii sau, cel puţin, să dea o scrisoare de garanţie că banii necesari vor fi alocaţi în viitorul apropiat.


«Noi nu ne-am pierdut respectul faţă de sine şi nu ni-l vom pierde niciodată. Există un sprijin al elevilor noştri absolvenţi şi al celor care continuă să înveţe în gimnaziu. Iată ce preţuim noi. Şi vom continua să luptăm pentru păstrarea şcolii», au declarat pe parcursul adunării pedagogii şi părinţii.


Posibil, pentru asemenea oameni, ca doamna Fusu, sau pentru alţii care deţineau funcţia de ministru al Educaţiei, copiii nu înseamnă nimic, dar pentru pedagogii şi pentru locuitorii din Troiţa Nouă, după cum ne-am convins, copiii sunt o mare comoară, sunt viitorul nostru, speranţa la salvarea Moldovei de cei care astăzi o distrug. De aceea ei vor lupta pînă la capăt şi, suntem siguri, vor putea salva şcoala.

 

Marina Țurcan

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: