Deschide buzunarul cît mai larg
РУС. MOLD.
» » Deschide buzunarul cît mai larg

Deschide buzunarul cît mai larg

5-04-2016, 10:02
Viziuni: 1 433
  
Versiunea de tipar   
Deschide buzunarul cît mai largPentru ANRE, scăderea preţurilor la energie electrică şi la gazele naturale nu este avantajoasă. La această concluzie a ajuns, studiind legile, cititorul nostru inginerul electrician Leonid Gnatovschi, care s-a şi adresat redacţiei ziarului «Comunistul».


Faptul că funcţionarii Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică sunt aleşi în baza principiului apartenenţei lor de partid nu este un secret pentru nimeni. Că Agenţia este o structură politizată o spun chiar şi reprezentanţii FMI.

 

Înşelăciunea în proporţii de stat în ceea ce priveşte majorarea neîntemeiată a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale, majorare făcută cu participarea ANRE, demult a ieşit la suprafaţă. Dar populaţiei înşelate nimeni nu are de gînd să-i întoarcă banii furaţi. Şi aici nu este vorba doar despre politică. E pur şi simplu un interes mercantil.


Cauzele din care ANRE nu apără interesele consumatorilor, în opinia lui Leonid Gnatovschi, pot fi găsite la suprafaţă. Pentru funcţionari este avantajos ca tarifele să nu fie micşorate, deoarece anume de tarife depind salariile lor, fapt condiţionat de o prevedere a Legii cu privire la energia electrică, mai precis, «cu privire la formarea bugetului ANRE».


În Legea nr. 124 din 23.12.2009 se spune că administrarea Agenţiei o înfăptuieşte Consiliul Administrativ în baza prevederilor Legii cu privire la energetică nr. 1525-XIII din 17.09.1998. Această lege stabileşte şi modalitatea formării bugetului ANRE. Dar, citind respectiva lege, cititorul nostru nu a găsit nimic în această privinţă. În schimb, faptul cum «se hrăneşte» ANRE este «ascuns» în alt document, şi anume în Legea cu privire la energia electrică nr.137-XIV din 17.09.1998. În aceasta se indică faptul că Agenţia are dreptrul individual de a folosi mijloacele financiare de pe contul său. O parte de mijloace, care nu a fost folosită în anul curent, este transferată în bugetul Agenţiei pentru anul viitor. Însuşi bugetul Agenţiei este aprobat de Guvern în volum de 0,06-0,09 procente din costul anual al energiei electrice şi gazelor naturale livrate consumatorilor. Asta-i toată aritmetica. Cu cît mai scumpe sunt energia electrică şi gazele, cu atît mai mare e bugetul ANRE. În acest buget intră şi salarii, şi premii, şi deplasări peste hotare.


 Vom mai menţiona şi faptul că ANRE nu este o prăvălioară particulară, ci un organ de administrare publică ce funţionează permanent, avînd menirea anume să apere interesele consumatorilor, adică interesele noastre. Acest lucru de asemenea este indicat în respectiva lege.


Agenţia are statut de persoană juridică şi în activitatea sa, cu excepţia cîtorva cazuri, nu se supune unui careva organ de stat sau particular.Totodată, directorul general al Agenţiei prezintă Guvernului şi Parlamentului un raport al activităţii structurii pe care o conduce pe parcursul anului trecut. Fireşte, în faţa consumatorilor Agenţia nu-şi face nici un fel de dare de seamă.

 

Cititorul nostru consideră că, pentru ca ANRE să îndeplinească cerinţele legii în ceea ce priveşte apărarea intereselor consumatorilor, este necesară o iniţiativă legislativă privind schimbarea modalităţii de formare a bugetului Agenţiei, prin urmare, şi a fondului de remunerare a muncii directorilor ei.


Las’ să le fie fixate funcţionarilor salarii de o sumă din patru cifre şi las’ ca ei să lucreze în folosul poporului. Pentru că, în situaţia în care se află în prezent, ANRE este în rolul de business-partener al furnizorilor de energie electrică. Cu alte cuvinte, şi Agenţia, şi furnizorii sunt împotriva intereselor consumatorilor. Agenţia îşi formează bugetul pe seama furnizorilor, a căror activitate se cere controlată. În cazul dat, este evident un conflict de interese. Iar noi mai avem pe capul nostru şi intermediari, care nu au nici în clin, nici în mînecă cu domeniul producerii energiei electrice.


 Toată lumea ştie că ANRE este o structură de buzunar. Şi schimbarea schemei de finanţare a ei te-i mira de-i va impune pe funcţionari să lucreze întru binele consumatorilor. Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să încercăm să-i impunem. Pentru asta, este necesară doar bunăvoinţa majorităţii deputaţilor. Pe de altă parte, puţin probabil că ei se vor apuca să facă ordine într-o structură în care se «hrănesc» şi ei. Agenţia de buzunar îi aduce cuiva venituri frumuşele. Anume de aceea ei aplică principiul «deschide buzunarul cît mai larg»...

 

A pregătit Ana Vetrova

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: