Căile optimizării
РУС. MOLD.
» » Căile optimizării

Căile optimizării

30-07-2016, 10:07
Viziuni: 806
  
Versiunea de tipar   
Căile optimizăriiÎncă un gimnaziu în prag de lichidare

În Moldova sunt multe sate amplasate departe de traseele gălăgioase, unde, pe vreme rea, nu poate ajunge nici măcar ambulanța. Satul Șamalia din raionul Cantemir este una din localitățile de acest fel din Moldova. În week-end, transportul public spre raion, în general, nu circulă.

 

Drumul spre Șamalia poate fi exploatat doar pe vreme bună. În caz de averse, drumul devine plin de obstacole. Iarna, deseori, drumul este șters. Atunci, oamenilor din sat le rămîne o singură legătură cu lumea din afară — telefonia.

 

De aceea, cînd au început să circule vorbe despre faptul că gimnaziul din sat urmează să fie închis, oamenii s-au revoltat. Se planifică transportarea elevilor, cu autobusul, în satul Vișniovca — la circa 10 km distanță. Părinții spun că în Șamalia gimnaziul este bun și că nu este necesitatea de a risca cu sănătatea copiilor. Mai mult dect atît, orarul elevilor din clasele mai mari este mult mai încărcat decît cel al copiilor din clasele mici. Cu ce se vor ocupa copiii mai mici în timp ce colegii lor mai mari vor fi încă la ore? Cine-i va monitoriza și cine le va asigura alimentarea de rigoare?

 

Secretarul organizației primare al PCRM din satul Șamalia, directorul grădiniței din localitate, Domnica Blîndu, își amintește că atunci cînd a venit în sat, în anul 1977, aici locuiau peste 2,5 mii de oameni. Acum — circa o mie. În grădinița de copii activau 8 grupe în care se educau circa 200 de copii. Școala era frecventată de 360 de copii. Acum, la grădiniță sunt 28 de copii pe listă, iar la gimnaziu — 72 de copii. Din păcate, satele mor. Dar dacă autoritățile vor închide școlile și gimnaziile, acest proces se va accelera de cîteva ori.

 

Pînă în prezent, soarta gimnaziului nu a fost clarificată. Acoperindu-se cu vorbe precum «reorganizare» și «optimizare», consilierii liberal-democrați pledează pentru lichidarea instituției.

 

Pentru a reuși pînă la începerea unui nou an de studii, sătenii fac lucrări de reparație cu forțele proprii. Oamenii își doresc ca micuții lor să învețe acasă. Însă, părinților nu le ajung bani pentru a întreține școala, unde mai pui că sunt necesari bani pentru achitarea muncii pedagogilor, plata serviciilor comunale și alte cheltuieli. Înșiși profesorii vor completa lista șomerilor din Moldova. În sectorul agrar, dezvoltarea căruia nu este stimulată de autorități ani la rînd, este inutil să mai cauți ceva de lucru.

 

Optimizarea sistemului de învățămînt, pe care a insistat atît de convingător Banca Europeană, determină cadrele cu experiență să plece din sistem. De la începutul reformei, din școli, mai cu seamă din cele rurale, au plecat peste 1500 de pedagogi cu experiență. Iar tinerii încearcă să nu-și lege soarta cu o asemenea profesie. În afară de faptul că remunerarea este foarte modestă, în orice moment, poți cădea sub incidența optimizării.

 

Anual, universitățile din Moldova pregătesc circa 2000 de pedagogi tineri, doar circa 200 dintre ei aleg să meargă la muncă în localitățile rurale, majoritatea renunță la profesie după primul an pedagogic. În acest ritm, peste cțiva ani, riscăm să rămînem, în general, fără profesori.
 
Ana Vetrova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: