Copacii sunt în afara politicii
РУС. MOLD.
» » Copacii sunt în afara politicii

Copacii sunt în afara politicii

9-09-2016, 13:57
Viziuni: 1 484
  
Versiunea de tipar   
Copacii sunt în afara politiciiGospodăria forestieră a Moldovei este la cheremul liberalilor, pentru care profesionalismul printre pădurari este o calitate inutilă

Atunci cînd în rezultatul tragicelor evenimente din aprilie 2009, în Moldova s-a instalat guvernarea de alianţă, autorităţile liberal-democrate şi-au împărţit prin buzunare toate ministerele şi instituţiile statului.

 

Gospodăria forestieră a fost oferită la cheremul liberalilor. Evident, angajaţii din sfera silvică nu au fost întrebaţi dacă au ei oare nevoie de culoare politică.


Pădurilor le este indiferent de culoarea politicului moldovenesc. Copacii au crescut şi vor continua să crească dacă nu vor fi tăiaţi pentru lemne înainte de vreme şi dacă vor fi îngrijiţi de pădurari devotaţi. Pădurarilor, însă, le vine mai greu. Activitatea întreprinderilor silvice de stat este direct legată de conducerea de vîrf, mai exact — cu stăpînul, în cazul nostru — cu domnul Ghimpu.

 

Atunci cînd liberalii au devenit stăpînii pădurilor, în presă au început să apară informaţii despre purificarea cadrelor gospodăriilor silvice. În calitate de directori ai acestor întreprinderi erau numite persoane departe de sfera silvică dar care simpatizau Partidul Liberal. Oamenii, însă, tăceau şi se acomodau cu noua conducere — nimeni nu-şi dorea să-şi piardă locul de muncă şi activitatea pe plac.

 

În raionul Glodeni, liberalii l-au demis imediat din funcţia de director a întreprinderii silvice pe comunistul Serghei Basistov — pădurar profesionist şi bun conducător. Colectivul a îngheţat în aşteptare. Cine va fi desemnat? Oamenii au răsuflat cu uşurinţă atunci cînd liberalii l-au desemnat în funcţia de director al gospodăriei silvice pe Andrei Scorpan, care mulţi ani la rînd a activat în funcţia de pădurar şef, ceea ce conform statutului, se echivalează cu funcţia de vicedirector.

 

Andrei Scorpan este pădurar prin ereditate, în colectiv el este respectat pentru profesionalism, justeţe, pentru răbdare în munca sa zilnică. El, cu adevărat, îşi iubeşte munca şi poate jertfi cu multe pentru ca gospodăria silvică să se dezvolte şi prospere. La drept vorbind, gospodăria silvică din Glodeni este una dintre cele mai bune dacă nu cea mai bună din republică. Ea ocupă poziţia de lider după mai mulţi indicatori, salariile se achită la timp, treptat se reînnoieşte parcul tehnic, se repară cordoanele forestiere, impozitele se achită la timp, anual, întreprinderea obţine profit, chiar dacă nu foarte mare.


Şi iată că la mijlocul verii, peste colectiv şi directorul s-a năpustit o veste cu totul neaşteptată — conducerea de vîrf liberală a decis să-l demită pe Andrei Scorpan din funcţia de director general, iar în locul lui să fie desemnat fostul poliţist Valentin Ciobanu, care conduce organizaţia locală a Partidului Liberal. Dacă e să spunem că oamenii erau confuzi şi pierduţi, ar însemna să nu spunem nimic. Putem doar să presupunem cum a fost luată această decizie. Cel mai probabil, poliţistul-liberal a venit la badea Ghimpu şi i-a spus: vreau să fiu un om respectabil şi să mă fac director al întreprinderii silvice, iar bunul preşedinte al Partidului Liberal nu putea să-i refuze un asemenea nimic. Iar faptul că fostul poliţist nu pricepe o iotă în domeniul silvic — asta chiar nu contează.

 

Colectivul s-a răsculat imediat în apărarea directorului, şi nu numai colectivul. Întreprinderea silvică este amplasată pe teritoriul a trei raioane, iar preşedinţii acestor raioane, de asemenea, l-au susţinut pe Andrei Scorpan, în apărarea sa s-au pronunţat consilierii orăşeneşti şi raionali. De comun cu sindicatele a fost format un comitet de grevă şi anunţată grevă generală care a durat aproape o lună. În tot acest timp, oamenii nu şi-au ridicat salariile, însă, ei ştiau că mai bine pierd un salariu lunar şi păstrează în funcţia de director un adevărat profesionist decît, ulterior, să activeze într-o gospodărie silvică devastată sau, în general, să nu mai lucreze.

 

Acum, graţie acţiunilor publice, spiritele s-au calmat. Însă, Andrei Ivanovici, pînă la această oră, este suspendat din funcţie. Temporar, funcţiile directorului sunt îndeplinite de angajatul întreprinderii silvice Andrei Dichi. În toate gospodăriile au loc inspecţii generale. Se pare că s-au apucat să caute ceva de ce s-ar putea lega pentru a denigra numele conducătorului. La drept vorbind, pentru a organiza un control a unei întreprinderi, nu este obligatorie suspendarea directorului. Dimpotrivă, directorul poate acorda ajutor în verificarea documentelor mai bine decît oricine. În ceea ce priveşte silvicultorii şi furnizarea producţiei, fiecare pădurar este responsabil material şi răspunde pentru acţiunile sale. Mai pe scurt, la gospodăria silvică din Glodeni nu s-au atestat nici un fel de încălcări serioase.

 

Colectivul crede că atunci cînd se vor încheia controale, Andrei Scorpan va conduce din noi întreprinderea silvică din Glodeni. Dreptatea trebuie să triumfe.

 

Politicienii vin şi se duc, iar silvicultorii adevăraţi continuă să servească pădurii, să o protejeze, să sădească noi copaci. Însă, chiar şi cîţiva ani de gestionare defectuoasă, iresponsabilă, neglijentă şi lacomă poate provoca daune irecuperabile fîşiilor forestiere. Apropo, amintiţi-vă că în timpul guvernării PCRM, nu au existat purificări în masă a cadrelor din domeniul silvic, cum, de altfel, nici în alte domenii. Directori ai întreprinderilor silvice deveneau reprezentanţi ai diferitor partide politice, iar la desemnarea acestora în funcţii funcţiona principalul criteriu — profesionalismul.
 
Natalia Ustiugova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: