Ardeiala din mesaje
РУС. MOLD.
» » Ardeiala din mesaje

Ardeiala din mesaje

10-10-2016, 09:03
Viziuni: 728
  
Versiunea de tipar   
Ardeiala din mesajeMajoritatea lozincilor electorale ale actualilor candidați la funcția de președinte al țării se disting prin inepții și neclarități

După cum se știe, mai întîi a fost cuvîntul. Mai tîrziu, el, cuvîntul, a început să fie folosit ca mijloc de înfrumusețare a gardurilor. Ca, pînă la urmă, să fie băgat în lozinci electorale, panouri și bilborduri. Și, fiind exploatat atît de îndelung și necruțător, s-a uzat din cale afară de tare…

 

Haideți să citim — cel puțin, fugitiv — lozincile electorale ale candidaților noștri la cea mai înaltă funcție în stat și să încercăm să ghicim: ce vor ei să ne spună nouă prin aceste lozinci?


Iată o lozincă a candidatului nr.1 în lista oficială, Marian Lupu: «Împreună, noi suntem mai puternici». Ce are în vedere Marian Lupu? Știm că doar voinicul din poveste, atingîndu-se de pămînt, simțea cum i se înzecesc puterile. Pe cînd locuitorilor Moldovei te-i mira să li se adauge ceva în urma comunicării cu vicepreședintele PDM, Vladimir Plahotniuc. Așa că din acest slogan am putea să înțelegem că, ținîndu-se împreună, mai puternică este gașca ce a furat miliardul.


Igor Dodon înaintează spre fotoliul prezidențial cu lozinca «Moldova are un viitor». Da, are, așa cum are un trecut și un prezent. În trecut, Igor Dodon a fost cel care a primit de la Nicolae Timofti «testul la statalitate», iar ca rezultat avem prezentul deplorabil. Acum, domnul Dodon intenționează să ne ducă într-un viitor luminos.

 

Din partea partidului «Demnitate și Adevăr», Andrei Năstase declară simplu și neprefăcut — «Andrei Năstase e președintele poporului». E-he, Andrieș, toți candidații noștri — mulți, puțin cîți sunt — se consideră și ei «ai poporului». Doar că nu e clar ai cărui popor. Pentru că în actuala Moldovă aleg toți, numai nu poporul.

 

«Simplul prim-ministru» Iurie Leancă (PPEM), ca și cum ridicînd un pahar de plastic cu un rachiu contrafăcut, urează: «Pentru un viitor fericit!». Ce-i drept, cam seamănă cu sloganul dodonist. Probabil, pentru că însuși Iurie Leancă întotdeauna a fost cam sărăcuț la capitolul idei proprii. Deci, pentru integrare europeană!


Primul loc în ceea ce privește neclaritatea lozincii i l-aș oferi Maiei Sandu, a cărei lozincă sună cam așa: «Maia — noi avem o șansă!». Cine are șansa — «noi» sau Maia? Dacă «noi» înseamnă poporul moldovenesc sau țara cu nume Moldova, de ce să nu spui asta în mod direct?


După cum am aflat, filmul preferat al lui Dumitru Ciubașenco, candidat din partea «Partidului Nostru», este «Брат -2». Și atunci, cum de participă la cursa prezidențială cu lozinca «Puterea e în adevăr»? (De fapt, pentru Ciubașenco ar fi fost mai onest să lanseze lozinca «Puterea e în Usatîi». În orice caz, asta ar fi explicat fraza spusă de ultimul: «Ciubașenco este Eu»).


Mihai Ghimpu rămîne Mihai Ghimpu și nu-l mai schimbă nimic și nimeni — lozinca dumnealui este «Moldova are viitor doar împreună cu România!». De altfel, referitor la schimbare… Recent, în mass-media a fost vehiculată informația că un oarecare chirurg din Italia poate face transplant de capete omenești…


Tot peste Prut se vede pe sine candidatul independent Roman Mihăieș: «Împreună cu România pentru o Moldovă europeană!».

 

De altfel, pentru ultimele două lozinci, lansatorii lor pot fi trași la răspundere penală, temeiul fiind chemarea la lichidarea regimului din stat, dar cei de la conducerea acestui stat, aproape toți, sunt cetățeni ai României…

 

Ex-premierul Vasile Tarlev, candidat independent, probabil, a hotărît să ne sperie, doar un pic modificînd cunoscuta frază rostită de cunoscutul erou cinematografic cu numele Terminator și lansînd-o în următoarea formulă: «Prim-ministrul se întoarce!». Oare cam ce ar trebui să înțelegem noi din asta?
 
Dmitri Crîmov
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: