Caravana trece și cîinii latră
РУС. MOLD.
» » Caravana trece și cîinii latră

Caravana trece și cîinii latră

23-09-2016, 11:33
Viziuni: 838
  
Versiunea de tipar   
Caravana trece și cîinii latrăLiderul nominal al Partidului Democrat, Marian Lupu, de acum a cîta oară încearcă să ni se impună în calitate de șef de stat

A fi președinte cu orice preț — e mania sau, altfel spus, devierea de personalitate care îl posedă pe acest om. Iată de ce «caravana» lui cutreieră sate și orașe din Moldova, pentru a explica electoratului care sunt avantajele președintelui-Lupu față de alți candidați la respectiva funcție.

 

Explicațiile, desigur, le face el însuși, cu propria sa gură. Și, bineînțeles, promite oamenilor tot ce se cuvine să promiți în asemenea cazuri — de la majorarea pensiilor pînă la bilete de repartizare gratuite la plajele de la Taimîr. Dar, după cum se știe, a promite deloc nu înseamnă că vei face anume așa cum ai zis.


Retorica candidatului la funcția de președinte, Marian Lupu, nu s-a schimbat nici cu o iotă în comparație cu retorica președintelui PDM, Marian Lupu, în ajunul alegerilor parlamentare. Atunci el a făcut niște promisiuni cu adevărat grandioase, și anume: că va făuri o Moldovă prosperă, în care vor fi locuri de muncă bine plătite, unde se vor construi drumuri și șosele europene, unde vor funcționa școli, biblioteci, teatre, spitale moderne. Foarte frumoase promisiuni, nu-i așa? Dar cum se leagă ele cu fariseica «optimizare» a școlilor și instituțiilor preșcolare? Cu închiderea declarată zilele trecute a Spitalului Traumatologic și a Spitalului de boli infecțioase «Toma Ciorbă»?

 

«Vă asigur, eu voi fi un președinte responsabil. Un președinte pentru toți cetățenii Moldovei. Voi manifesta respect față de toți, indiferent de viziunile lor politice». Sunt gata să pun rămășag că dumneavoastră, stimați cititori, ați crezut că acesta e un extras din actualul discurs electoral al lui Marian Lupu. Și ați fi rămas în pagubă. Pentru că aceste promisiuni Marian Lupu le-a făcut în 2011, cînd a întreprins a treia încercare de a se așeza în fotoliul de președinte de țară. Dar alta e că dumnealui și astăzi promite alegătorilor exact aceleași lucruri!


Și ce mai spunea el în 2011? Că țara are nevoie de un mediu sănătos pentru dezvoltarea businessului, de o adevărată justiție, de o presă liberă. Că președintele țării trebuie să fie un garant al acestor proiecte. Dar și atunci, și acum businessul este gîtuit de samavolnicia funcționarilor și de necesitatea «dărilor». Dar și atunci, și acum nu se poate vorbi despre o justiție corectă în țară. Cît privește presa liberă, voi aminti că nu a trecut nici un an de la respectiva declarație patetică a lui Marian Lupu și a fost închis canalul de televiziune de opoziție NIT. Mă îndoiesc tare mult că, în cazul în care el ar fi fost ales atunci președinte de țară, situația s-ar fi desfășurat altfel.


Acum, în declarațiile sale electorale, Marian Lupu accentuează faptul că proiectul european este pentru Moldova prioritatea nr.1 și noi trebuie să ne întreim eforturile mergînd pe calea integrării europene. Aici stop! Haideți să ne amintim ce spunea el cam prin anul 2012. Atunci ne spunea că el îi disprețuiește pe politicienii care se ocupă de populism și dau oamenilor promisiuni exagerate, fac declarații eronate că peste un an sau doi Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Totodată, își exprima îndoiala că Moldova ar putea deveni membru al Uniunii Europene cel puțin peste 10 ani. Și dacă acum ne amintim aceste spuse ale lui, reiese că el trebuie să se disprețuiască pe sine însuși, deoarece acum e un politician care face alegătorilor promisiuni deșarte.


Cu ce «realizări» se mai poate lăuda candidatul nostru? Spicherul Parlamentului și liderul Partidului Democrat a mințit Biserica noastră atunci cînd i-a promis că va contribui la blocarea legii cu privire la antidiscriminare. Fapt pe care l-a declarat în mod public episcopul de Bălți și de Fălești, Marchel. Ei și ce? Asta nu-l împiedică pe Marian Lupu să-și facă semnul crucii la diferite acțiuni și chiar să frecventeze biserica (bineînțeles, la sărbătorile cînd serviciul divin este filmat și domnia sa are șansa să nimerească în cadru).


Marian Lupu a votat pentru deschiderea oficiului NATO la Chișinău, deși anterior, printre prioritățile politicii externe promovate de PDM, a numit și păstrarea statutului de neutralitate a statului nostru, statut care nu prevede intrarea în această organizație. Și a declarat-o cam în felul următor: «Moldova nu trebuie să intre în NATO», «Neintrarea în NATO — asta e principial», «Adresarea la NATO are un potențial periculos». Iar în octombrie trecut, adică în anul 2015, Marian Lupu în general face o declarație șocantă, prin care aduce la cunoștința cetățenilor că în viitorul apropiat Curtea Constituțională va lua o decizie despre modificarea articolului cu privire la neutralitatea țării. Cred că nu e nevoie să le explicăm cititorilor cine «mînuiește păpușile» din Curtea Constituțională…

 

După cum ne convingem, din gura acestui candidat iese multe neghiobii, minciuni și, cum se spune, vorbe de clacă. Marian Lupu în fotoliul de președinte ar fi o mare rușine și o mare problemă pentru țară. Ce-i drept, el însuși nu o dată a afirmat că în Moldova funcția de președinte e una pur decorativă, că ea nu este influentă și nu este importantă la luarea deciziilor. Dacă-i așa, nu este clar de ce tinde s-o ocupe cu încăpăținarea unui om incapabil să perceapă situația în mod adecvat?!


De ce mai întîi a venit în rîndurile PCRM, ce a căutat aici și, în sfîrșit, de ce a plecat de aici? Și de cine trebuia să se alipească, pentru a avea șansa ca, mai devreme sau mai tîrziu, să vină la cîrma țării în calitate de președinte?

 

Acum această șansă i-o oferă PDM, mai bine zis — Vladimir Plahotniuc. Cel care vrea să domine întreaga țară. Anume asta e și cauza din care el îl va folosi pe Marian Lupu în calitate de președinte-momîie.
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: