Vlahoterapia pentru Gagauzia
РУС. MOLD.
» » Vlahoterapia pentru Gagauzia

Vlahoterapia pentru Gagauzia

13-11-2016, 11:30
Viziuni: 1 749
  
Versiunea de tipar   
Vlahoterapia  pentru GagauziaDeja de un an și jumătate, Irina Vlah ocupă funcția de bașcan al Găgăuziei. Ce s-a schimbat spre bine în autonomie?

Numărul populației în Găgăuzia nu este mare: puțin peste 100 de mii de buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile șefului autonomiei, care s-au desfășurat în anul 2015. Atunci, însă, lupta s-a încins la maxim. Doi candidați au luptat atunci pentru acest fotoliu — Nicolae Dudoglo și Irina Vlah. Primul a fost susținut de Alianța de la guvernare, a doua candidatură — de Partidul Socialiștilor.

 

Suntem în mijlocul unei furtuni puternice…

 

Punînd miza maximă pe Irina Vlah, Igor Dodon nu s-a temut să se certe cu membrii săi de partid din Găgăuzia. Ultimii l-au ignorat pe șeful cel mare și au decis să meargă pe altă cale. Raționînd că dansatorului rău îi încurcă nu doar propriile atribuții dar și partenera.

 

O mare parte a organizației locale a PSRM, în frunte cu liderul Igor Croitor, a refuzat să se supună deciziei conducerii partidului și s-a pronunțat în susținerea lui Dumitru Croitor. În replică, Igor Dodon a anunțat despre dizolvarea organizației PSRM din Găgăuzia, iar Igor Croitor a fost exclus din rîndurile formațiunii.

 

Tensiunile în rîndul socialiștilor din Găgăuzia nu s-au încheiat aici, pentru că celula din Vulcănești a decis să-l susțină pe Valeriu Ianioglo — primul adjunct al fostului bașcan Mihail Formuzal.

 

Și Irina Vlah, la nivel de declarații, a decis să se îndepărteze de Dodon și a anunțat că nu intenționează să adere la Partidul Socialiștilor. Chipurile, el nu va obține în veci corp de comisar și nu mai este nimic de spus aici. Și, într-adevăr, era oarecum incomod… abia fugise din PCRM să adere la o altă formațiune politică. Totodată, Vlah a pronunțat o frază de serviciu și căință a tuturor transfugilor din PCRM — chipurile, «decizia de a mă despărți de Partidul Comuniștilor a fost complicată și deloc simplă pentru mine». Și, din barei motive, în acest context a sunat o frază total deja ne la locul ei precum că «locul Găgăuziei este în componența Republicii Moldova». Oare în PCRM se consideră că locul Găgăuziei este la nordul Patagoniei?

 

Dorința sălbatică a acestei femei de a obține cu orice preț fotoliul de bașcan nu cunoaște limite. De dragul acestui scop ea a mers la trădare și complot. Cu fost dușman de moarte — Dodon, pe care, fiind în rîndurile PCRM, Irina îl califica drept «impotent politic», «Iuda» și «ticălos». Dar nu-i nimic, Dodon s-a spălat și, în continuare, încearcă să-și sporească ratingul în Găgăuzia cu ajutorul Irinei Vlah.

 

Rudele și apropiații

 

Cea mai mare vulnerabilitate a Irinei Vlah sînt finanțele. Însă, anume în acest scop există un oarecare Iurie Iacubov. Băncile, finanțele și construcțiile — reprezintă sfera de interese și activitate a omului de afaceri rus Iurie Iacubov — nativ din Căușeni și originar din Găgăuzia. În februarie 2014, anume el a alocat surse financiare pentru organizarea referendumului în Găgăuzia cu privire la vectorul politic extern de dezvoltare a țării. Plebiscit căruia i s-a opus cu vehemență Chișinăul. Fapt despre care a declarat el însuși.

 

Ulterior, conform datelor din presa moldovenească și cea rusă, Iacubov a devenit sponsorul principal al campaniei electorale a Irinei Vlah. Deși, însăși guvernatoarea neagă acest lucru. Cu toate acestea, într-un spot video, Iacubov a numit-o pe Irina Vlah «candidatul nostru». Tot el a organizat și a achitat concertul susținut de renumitul interpret rus Oleg Gazmanov la Comrat în susținerea Irinei Vlah.

 

Iacubov nu prea vorbește despre interesele sale în Moldova. În ceea ce privește business-ul său rus, aici, istoria este destul de încîlcită. În pofida faptului că el a declarat, în cadrul unui interviu, că deține casa de comerț Migdal P, care livrează vinuri moldovenești pe piața rusă, de asemenea, este coproprietar al băncii comerciale «ISB» și a companiei «Incom-Beton», potrivit bazei de date rusești «SPARK», el nu figurează în calitate de director și nici în calitate de coproprietar în niciuna din aceste companii.

 

În ceea ce privește spotul video sus menționat, Irina Vlah a menționat că ea este susținută «și de alte persoane», dar asta «nu înseamnă că acestea îi oferă ajutor financiar».

 

Alte persoane, într-adevăr, există. Spre exemplu, fratele bașcanului — antreprenorul de succes Serghei Vlah. El conduce compania SRL S.I. Demir-agro, cota de 100 % aparținîndu-i Nataliei Vlah — mama lor. Firma oferă servicii de vînzare-cumpărare a producției agricole și transportarea mărfurilor. Cred că anume din acest motiv bașcanul se plimbă, ca și arsă, prin Rusia pentru a se înțelege cu privire la livrări în ciuda embargoului. Și trebuie să spunem că se plimbă din banii statului.

 

De altfel, alte rude o duc de nas pe Irina. În iunie 2013, timp de două zile de odihnă, activistul social-politic — Mihail Vlah și părtașii lui, pe neașteptate, au colectat mai bine de cinci mii de semnături pentru separarea Găgăuziei de Moldova. Irina și Serghei s-au înfuriat enorm pe seama acestei «obrăznicii separatiste» a rudei îndepărtate și s-au apucat să-l distrugă moral. Ceea ce aproape au reușit, iar Mihail Vlah trebuie să se mute la Moscova.

 

Cuvîntul de jedi este mai greu decît un bob de mazăre

 

Politicienii autohtoni fac promisiuni cu duiumul în timpul campaniilor electorale, iar pușculița promisiunilor îndeplinite, de reculă, este foarte sărăcăcioasă din păcate. Intrînd într-o nouă campanie electorală, politicienii moldoveni uită să dea darea de seamă pe marginea promisiunilor făcute anterior. Aceste concluzii se referă și la politicienii din autonomia găgăuză.

 

În timpul campaniei electorale, Irina Vlah se poziționa ca și succesor și persoană care va continua politica desfășurată în perioada anilor 2006 — 2015 de către bașcanul Mihail Formuzal. Scopul lui consta în a întreprinde «11 pași în întîmpinarea oamenilor» și în acest fel să facă Găgăuzia mult mai prosperă.

 

Iată doar cîteva dintre promisiunile electorale ale Irinei Vlah:

 

— crearea Agenției pentru dezvoltare regională pentru elaborarea programelor social-economice de dezvoltare a Găgăuziei;

— crearea a cinci întreprinderi agroindustriale pe calea consolidării gospodăriilor agricole;

— crearea, cu susținerea investitorilor ruși, a 11 întreprinderi înalt tehnologice, în primul rînd, în sfera industriei prelucrătoare.

— deschiderea la Moscova a unei case de comerț care se va ocupa de promovarea produselor vinicole și altor mărci comerciale din Găgăuzia pe teritoriul Rusiei;

— acordarea subvențiilor producătorilor agricoli din Găgăuzia pentru achiziționarea combustibilului și lubrifianților în perioada de însămînțare și colectare a roadei.

— transformarea Zonei Economice Libere Vulcănești într-un centru de dezvoltare economică a raionului Vulcănești și înregii regiuni de sud a Moldovei;

— transformarea autonomiei într-o regiune cu cel mai înalt nivel de bunăstare în Republica Moldova;

— crearea a 2000 de noi locuri de muncă pînă în 2017.

 

În realitate, însă, putem vedea următorul tablou:

 

— În 2016, din bugetul Găgăuziei s-au cheltuit sume impunătoare de bani pentru deplasările bașcanului și întreținerea aparatului birocratic. Potrivit unor date, Vlah a început să cheltuiască, deja, sursele bugetare din martie 2017.

 

— Pe tot parcursul anului curent, în Găgăuzia nu s-a construit nicio uzină sau fabrică rusă, deși, în promisiunile electorale ale Irinei Vlah se vorbea foarte mult despre acest lucru, de aceea, numărul locurilor de muncă în autonomie nu au crescut, ci s-au redus și mai mult.

 

— Promisiunea anterioară precum că gazul natural se va ieftini de două ori nu s-a realizat.

 

— Consulatul rus la Comrat așa și nu s-a deschis, numărul găgăuzilor deportați din Rusia nu s-a micșorat.

 

— În unele localități din Găgăuzia (spre exemplu în Comrat) se simte o lipsă acută de locuri pentru copii în grădinițe.

 

Eu — ție, tu — mie

 

Cum s-a menționat deja, Igor Dodon o promova în fel și chip pe Irina Vlah în lupta pentru fotoliul de bașcan. Acum, a venit timpul ca Irina să întoarcă datoriile. De asta s-a și adresat locuitorilor din autonomie cu îndemnul de a participa activ în cadrul alegerilor prezidențiale și de a susține candidatura falsului statalist — Igor Dodon.


Și dacă cucul s-a tot apucat să laude cocoșul, atunci cocoșului îi revine mișcarea de răspuns. Fiind în Găgăuzia de Ziua Vinului și îmbrăcînd o jiletcă de blană în stil găgăuz, Igor Dodon i-a cîntat ode bașcanului.

 

Dar întrebarea este următoarea: cine le-a dat dreptul acestor renegați și ipocriți să se pronunțe în numele întregului popor găgăuz? Populația din autonomie s-a maturizat deja și consideră că, din nou, la conducerea Găgăuziei au acces niște egoiști care nici nu s-au gîndit, la modul serios, să realizeze programele pentru îmbunătățirea bunăstării social-economice a poporului din Găgăuzia. Sarcina lor principală este una singură — într-o perioadă scurtă de timp să-și umple pungile și să-și întoarcă cu procente banii cheltuiți în timpul campaniei pentru alegerile bașcanului.
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: