Curcanul de pe gard
РУС. MOLD.
» » Curcanul de pe gard

Curcanul de pe gard

15-11-2016, 14:44
Viziuni: 1 874
  
Versiunea de tipar   
Curcanul de pe gardIgor Dodon a cîștigat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale

S-a întîmplat acest lucru grație a două circumstanțe: nemulțumirea accentuată a populației față de actuala guvernare și manipularea iscusită a acestei nemulțumiri de însuși Dodon.

 

Oamenii, obosiți de guvernarea de șapte ani a ”euro-integratorilor”, erau gata să voteze măcar și pentru dracu  doar ca să schimbe cîtuși de puțin în viața lor. Viață care pe zi ce trece devine tot mai grea și mai grea. Oamenii nici măcar nu și-au pus întrebarea: dar va putea oare președintele să facă acest lucru ? O figură pur decorativă în Moldova și cu o greutate politică foarte redusă. Votarea ”pentru Dodon” a fost mai degrabă un act de protest ce a exprimat nemulțumirea acumulată și de care s-a folosit cu iscusință specialiștii în PR a liderului PSRM.

 

Președintele ”tuturor”


În realitate, din păcate, nimic nu a depins de alegerea poporului. A învins candidatul care, la etapa actuală, este avantajos și loial – deși nu în mod public – pentru cel care gestionează toată puterea în țară în persoana lui Vladimir Plahotniuc.

 

Anume cel, care la voința lui Vladimir Gherghevici ”l-a ales” pe predecesorul său Nicolae Timofti. Care, tot atunci, a declarat că fracțiunea PSRM în Parlament nu va susține demisia prim-vicespicherului Plahotniuc. Cel care niciodată nu a lansat critici în adresa ”coordonatorului întregii Moldove”.

 

Chiar dacă Dodon se jura că dacă va deveni președinte va întoarce miliardul furat, mă tem că mai degrabă el îl va declara vinovat de furt pe Filat și numai pe Filat, iar despre Plahotniuc va tăcea mîlc. Totodată, își va promova rudele și apropiații în fotolii călduțe și va lupta împotriva corupției exact la fel cum a luptat Timofti. Cu alte cuvinte, nu este cazul să ne așteptăm la schimbări spre bine.

 

În ziua votării, abia acumulînd 50% + 1 vot din numărul total al alegătorilor și fără a aștepta pînă autoritățile electorale vor prelucra și număra toate procesele verbale și voturile acumulate, Igor Dodon s-a autoproclamat președinte al Republicii Moldova – iată cît de mult își dorea să ajungă în acest fotoliu.

 

În miez de noapte, în cadrul unei conferințe de presă, Dodon a promis să fie  ”președintele tuturor”.

 

Aceste cuvinte emoționante  generează amintiri vagi. Scotocind în Internet putem găsi următoarele. ”Promit fiecărui cetățean al țării noastre că eu voi fi președintele tuturor americanilor, acest lucru este important pentru mine. Mă adresez și celor care nu m-au susținut, mă adresez pentru ajutor. Noi trebuie să muncim împreună și să unificăm grandioasa noastră țară”. Aceste cuvinte au fost rostite de Donald Trump în timpul discursului său victorios după alegeri.

 

Cu siguranță, Igor Nicolaevici se confruntă cu o criză de cuvinte proprii (ne mai vorbind de idei), iată că și se vede nevoit să le fure din gura altcuiva.

 

Dacă promite încă nu înseamnă că se va însura

 

De atîțea ani ni se spun povești încît ne-am obișnuit cu ele și le mai și lăsăm să treacă pe lîngă urechi.  Nu a fost o excepție nici actuala campanie electorală pentru prezidențiale. Igor Dodon a făcut o sumedenie de promisiuni și, din păcate, pe fundalul deznădejdii generale a fost ascultat.

 

Cu toate acestea, practic toate promisiunile sale Dodon nu le va putea onora. Și asta pentru că nu dispune suficiente competențe juridice în acest sens.

 

El nu va putea dizolva Legislativul și anunța alegeri parlamentare anticipate. Acest lucru este posibil doar n două cazuri: (în cazul imposibilității formării Guvernului timp de 45 de zile (iar noi avem Guvern) și în cazul blocării procesului de adoptarea a legilor pe parcursul a trei luni de zile (ceea ce, deocamdată, nu se prevede)).

 

El nu va putea schimba vectorul politic al țării – promisiune în plasa căreia s-au lăsat prinși mulți alegători. Președintele Moldovei are anumite prerogative în politica externă, însă, ele sunt destul de limitate și stabilite clar de Constituție. În afară de aceasta (ceea ce este cel mai important) ”chiar și în cazul victoriei liderului socialiștilor Igor Dodon a alegerilor prezidențiale, el nu va reuși să atragă Moldova pe ”orbita Moscovei” sau să denunțe Acordul de Asociere cu UE”, a declarat încrezător coordonatorul executiv al coaliției de guvernare, Vladimir Plahotniuc.

 

Lupta împotriva corupției ? Maximum ce poate face președintele – este să înainteze inițiative legislative în vederea perfecționării bazei normativ-juridice în acest domeniu. În rest, restul prerogativelor în acest domeniu sunt n competențele instituțiilor precum vama, poliția ș.a.m.d.

 

Reducerea tarifelor și prețurilor, majorarea pensiilor – de asemenea – nu este n competența președintelui. Pentru asta există Guvernul și structurile statale care i se subordonează.

 

Să ”dezvolte economia”, la fel, președintele o poate face doar prin intermediul inițiativelor legislative, nimic mai mult.

 

Așa că foarte curînd, pe toți cei care au votat pentru Dodon îi așteaptă o mare dezamăgire – el nu va îndeplini nimic din ceea ce a promis. Iar după dezamăgirea dumneavoastră, el pur și simplu se va transforma într-un cadavru politic, așa cum au pățit înaintea lui – Ghimpu, Leancă, Lupu …

 

Dar chiar și actuala legitimitate a ”președintelui Dodon” este nulă. Pentru că aceste alegeri prezidențiale sunt anticonstituționale, respectiv, nelegitime. Ceea ce înseamnă că este nelegitim și cel ce va ocupa această funcție.

 

Unica modalitate de izbăvire de clica lacomă de la guvernare sunt alegerile parlamentare anticipate. Pentru care și pledează Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: