Cam puțini...
РУС. MOLD.
» » Cam puțini...

Cam puțini...

5-12-2016, 15:05
Viziuni: 1 436
  
Versiunea de tipar   
Cam puțini...În al doilea tur de scrutin pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, prezența alegătorilor la vot a fost și mai mică decît în primul tur

Aici, cu siguranță se cere calificarea ”mai jos de plintă”. Unde mai pui că cea mai mică rată de participare s-a înregistrat la acele secții de votare unde au încercat să ajungă în fotolii de deputați reprezentanți ai partidelor politice, în special, din Partidul Socialiștilor.

 

Activitatea de agitație a bașcanului UTA, Irina Vlah pentru candidații ”săi” nu a fost de folos, ci dimpotrivă – a stricat toată afacerea. În ediția precedentă, din data de 02.12.2016, Ziarul ”Comunistul” a relatat despre rateul complet al bașcanului-agitator, care a încercat să impună electoratului pe apropiatul său – Roman Tiutin – omul cu o reputație destul de dubioasă în Găgăuzia și, tot el, conduce organizația partinică din Vulcănești a PSRM. Vlah a fost petrecută cu rușine din Vulcănești, iar cetățenii, din nou, nu s-au prezentat în număr necesar la secția de votare Nr.10, unde candida Tiutin.

 

Liderul socialiștilor locali a trebuit să muncească din greu duminicile cutreerînd orașul îndemnînd oameni, cu megafonul, să se prezinte la urnele de votare. Ceea ce, în linii generale, este ilegal,  iar organele de drept pot să găsească un material video ce confirmă acest fapt, pe site-ul informațional gagauzyeri.md. Cu toate acestea, la secția de votare Nr.10 s-au prezentat doar 1155 de alegători, în loc de numărul minim necesar de 1560. Din acest considerent, acolo, alegerile au fost declarate, din nou, invalide. În total, conform informațiilor CEC a Găgăuziei, pe 4 decembrie, la urne s-au prezentat 33 mii 909 persoane cu drept de vot (42,2 %).

 

…I li s-au alăturat?

 

Din cîte se știe, în primul tur al alegerilor în APG, Partidul Socialiștilor a suferit o înfrîngere covîrșitoare: din 21 de candidați,  în organul legislativ al  autonomiei au trecut doar două persoane – Grigorii Uzun la Vulcănești și Dmitrii Cebanov la Congaz.

 

Pentru prietenii fideli ai bașcanului Irina Vlah și președintelui ilegal al Moldovei – Igor Dodon, asta a fost o lovitură foarte puternică. Mai ales după declarațiile răsunătoare precum că ”în raionul Vulcănești unul dintre cei mai susținuți candidați este persoana înaintată de PSRM, Roman Tiutin”. L-au prea susținut…

 

În turul doi, cinci socialiști s-au făcut deputați, fiți de acord, nu foarte mult,  dacă e să luăm în calcul faptul că APG întrunește 35 de aleși. De aceea, pentru  a masca încă un rateu a fost inventat termenul ”candidați susținuți de PSRM”. Adică, pe de o parte, ei ar fi independenți, însă, pe de altă parte – un pic socialiști. N această categorie au fost înscriși cinci din turul doi și încă doi care au trecut din primul tur (Natalia Șoșev și Nicolai Dragan).

 

Și ce să faci în condițiile în care propriile cadre nu justifică încrederea înaltă care le-a fost acordată ? În ajunul primului tur de scrutin, candidatul socialist din Chioselia Rusă s-a bucurat atît de mult de întîlnirea cu Dodon încît și-a permis să se înfrupte în exces  din băuturile tari, iar în consecință, a ajuns la sectorul de poliție. Unde mai pui că oamenii legii s-au văzut nevoiți să-i pună cătușele și să-l imobilizeze de calorifer. Prea emoțional își exprima acesta bucuria. Evident, nimeni nu s-a apucat să-și dea votul pentru un bețivan.

 

Nu este exclus că și pentru unii candidați care au obținut victorie, aderarea personală și bruscă la adepții PSRM a fost, cel puțin, neașteptată. Să ne referim, spre exemplu, la deputata din satul Cișmichioi, jurnalista Ecaterina Jecov.  Autorul acestui material a citit atent programul ei electoral, a examinat declarațiile sale și chiar i-a vizitat pagina personală din rețeaua de socializare ”Odnoklassniki”. Și nu a găsit nicăieri,  nici măcar o aluzie de dragoste față de socialiști sau de susținere a acestora pentru, deja, deputata APG.  Iar fotografia, în care aceasta apare alături de Irina Vlah, nu spune încă nimic. Și Dodon s-a fotografiat alături de Ghimpu …

 

Cu alte cuvinte, totalurile aritmetice ale campaniei electorale le-a trasat însuși Igor Dodon: șapte socialiști plus șapte ”cu susținere”, plus cîțiva sateliți ai Irinei Vlah – iată că și s-a primit ”majoritatea minimă necesară de 18 deputați pentru desemnarea președintelui”.

 

He-he-he, da la ce bun să fie ales  ? Iată-l Dmitrii Constantinov (PDM), care a mai fost în această funcție. Or, nu cumva Igor Dodon să facă alegerea greșită, în caz de ceva, el va fi îndrumat pe drumul cel drept de Vladimir Plahotniuc.

 

Scopurile sunt clare, sarcinile – trasate

 

Așa cum obișnuiește, bașcanul Găgăuziei s-a adresat noilor deputați cu un discurs din clișee tocite, unde-și exprima speranța în vederea ”maturității lor politice”, ”responsabilității imense” și protejarea intereselor locuitorilor din regiune.

 

Toate acestea, demult, ne stau în gît. Dar ce vrea în realitate Irina Vlah. Nu este greu să ne dăm seama: ea își dorește o majoritate ascultătoare în noua APG. Numai imaginați-vă ce afront va exista în cazul în care ”mama națiunii” va refuza majoritatea ce nu acceptă compromisuri ? Dezordine totală va fi. În sensul că vor  avea de suferit interesele de afaceri ale fratelui ei Serghei, care, de asemenea, răspunde la porecla ”Donald”.  Pe ce se bazează businessul acestor oameni cred că nu este cazul să explicăm.

 

Unde mai pui că mai sunt și alte rude, da și ”persoanele foarte apropiate împărătesei”, de asemenea, vor să mănînce gustos și în fiecare zi.

 

Iată că Irina Feodorovna și s-a văzut nevoită să se agite pentru ei, să cutreiere Găgăuzia cu discursuri de agitație. Și ce-i mai rămînea de făcut, atunci cînd gipsul se scoate, clientul pleacă? … Așa cum a remarcat colegul nostru din Găgăuzia: ”aceste alegeri au amintit de asaltul elementelor criminale asupra puterii”. Acum, nu este exclus că președintele puterii legislative din Găgăuzia va deveni, din nou, Dmitrii Constantinov și, împreună cu șefa puterii executive – Irina Vlah, vor forma o majoritate ascultătoare în Adunarea Populară.

 

Și dacă la această cauză va lua parte și ”coordonatorul întregii Moldove” Vladimir Plahotniuc, atunci nici la clarvăzător nu este cazul de adresat: majoritate va exista, corupția va înflori. Întrucît pentru ”păpușar”, cumpărarea cîtorva deputați care se numesc independenți – nu costă nimic. Cu atît mai mult că procurarea unui deputat gata este mult mai simplă decît investirea banilor în campania electorală. Cît despre procurarea acestora angro – nici nu mai avem ce discuta. Apropo, această schemă a fost deja realizată cu succes în APG din legislatura precedentă. Annume din acest motiv  proiectul lui Plahotniuc – Igor Dodon, de comun cu Irina Vlah, au încercat să împingă în fotolii de deputați cît mai mulți oportuniști. Anume din acest motiv în comunicatul de presă al PSRM se spune că viitoarea fracțiune a Partidului Socialiștilor în Adunarea Populară a Găgăuziei va colabora activ cu Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia, cu fracțiunea PSRM din Parlamentul Moldovei și, de asemenea, poate sconta pe susținerea noului președinte al țării.

 

Iar locuitorii autonomiei, fără prea multă experiență politică, au fost ușor convinși că alegerea separată a personalităților, evident a ”patrioților adevărați”, evident a ”personalităților ce nu depind de nimeni” – este mult mai bună decît alegerea membrilor de partid de diferite culori. Poporul a înghițit și asta. Nu putea să nu înghită.  A înghițit doar pînă și alegerile prezidențiale ilegale.
 
Dmitri Crîmov
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: