Ce mai mandat
РУС. MOLD.
» » Ce mai mandat

Ce mai mandat

16-12-2016, 15:40
Viziuni: 583
  
Versiunea de tipar   
Ce mai mandatCurtea Constituțională uzurpatoare a validat «competențele prezidențiale» neconstituționale ale lui Igor Dodon

Judecînd după toate, pînă în acest moment, Igor Nicolaevici se trezea dimineața în transpirație rece, avînd temerea că CC va invalida scrutinul și-i sîcîia pe toți cu una și aceeași întrebare: «Oare eu nu sînt încă președinte?»


În cadrul briefingului, organizat după ce CC a pronunțat verdictul, Dodon a declarat cu nerăbdare: «Voi ruga ca inaugurarea să aibă loc cît mai repede!». Păi da: dați-mi pastile de lăcomie și cît mai multe …

 

Nu este cazul să ne grăbim


Între timp, Dodon se alarma absolut în zadar. Totul a fost decis din timp, încă din data de 4 martie anul curent, atunci cînd slugoii devotați a lui Vladimir Plahotniuc de la Curtea Constituțională au batjocorit Legea Supremă și au dispus alegerea președintelui pe calea alegerilor generale directe.


Igor Dodon a prins cu lăcomie acest os, a încetat să mai organizeze acțiuni de protest și s-a inclus în cursa electorală. Cu atît mai mult că Plahotniuc sa străduit să-i ușureze viața la maxim — schimbînd samavolnic restul prevederilor, CC așa a și lăsat în vigoare pragul de vărstă de 40 de ani pentru președinte. Grație acestui fapt, din cursă au fost excluși automat oponenții imaturi ai celui mai important curcan din țară.


Este adevărat că a rămas Maia Sandu — necesară Departamentului de Stat al SUA și care și-a creat, înainte de alegeri, propriul partiduț format din rude, foști subalterni de la Ministerul Educației și prieteni. În acest fel, s-a creat impresia unei confruntări între chipurile pro-rusul Dodon și chipurile pro-occidentala Sandu.


Și Moscova, și Bruxellesul au picat pradă acestui focus. Scăpînd din vedere faptul că alegerile, în esență, nu au fost. Învingătorul a fost desemnat de «coordonator», cel care controlează totul în țară — de la instanțele de judecată pînă la Guvern și care joacă abil ba cartea rusă, ba cartea europeană. Totodată, nu se obosește măcar cu respectarea iluzorie a regulilor bunului simț în raport cu cetățenii Moldovei.


Iată că și în ziua ședinței Curții Constituționale, pe 13 decembrie, slugile mediatice a lui Vladimir Gheorghevici s-au grăbit. Posturile lui de televiziune de buzunar, aproape concomitent, aproximativ la ora 10.30, au anunțat pe site-urile lor că, chipurile, Curtea Constituțională a recunoscut mandatul lui Dodon. În același timp, Tănase & Co abia de începuse să examineze poziția uneia dintre părți. Ulterior, informația a fost înlăturată, dar scandalul a reușit.


Timpul marilor așteptări


Acum, mulți își pun întrebarea: ce să mai așteptăm de la cel de-al doilea președinte nelegitim al Moldovei? Se pare că nu prea avem motive de a fi optimiști. Idealizarea lui Dodon ca și statalist și «președinte al tuturor» puțin probabil corespunde realității. El a demonstrat, în repetate rînduri, gradul de «onestitate și statornicie».


Și în cazul cu Federația de Șah pe care a încercat să o tragă pe sfoară și cu care se judecă deja de cinci ani. Și cu Partidul Socialiștilor pe care l-a acaparat prin atac raider, iar acum s-a distanțat de formațiune și scopurile declarate de ea. Și în cazul «alegerilor» lui Timofti. Și în cazul transformării sale din revoluționar înflăcărat în candidat la prezidențiale…


Totodată, Dodon are un șef, chiar stăpîn. Iar acest stăpîn nu a organizat în zadar alegerile și a creat pentru Dodon un coridor verde. Se vorbește, iar unele resurse de internet declară cu fermitate, că «coordonatorul întregii Moldove» se vrea în fotoliul de prim-ministru.


Deși, puțin probabil. Și aici, problema nici măcar nu constă în anti-ratingul înalt a lui Plahotniuc, ci în raționalitatea acestui pas pentru el. Vladimir Gheorghevici și așa este deja premier, și președinte, și președinte al Parlamentului. Dar atunci cînd va veni vremea de a răspunde pentru toate cele comise, responsabili vor fi Filip, Dodon, Candu — oricine, numai nu modestul vicepreședinte al unei formațiuni politice.


În ceea ce privește Parlamentul, Partidul Democrat (tot el — Plahotniuc) va încerca să creeze o nouă majoritate anume cu socialiștii lui Dodon. Despre o asemenea evoluție a situației, anterior, a avertizat președintele PCRM, Vladimir Voronin. În realitatea de zi cu zi, de asemenea, nu este cazul de scontat pe Dodon. Noi vom continua să plătim pentru toate așa cum am plătit, iar în scurt timp — sub orice pretext, tarifele vor fi majorate din nou ș.a.m.d.


Vîrsta de pensionare a fost deja majorată. Chirtoacă va continua să-și bată joc de locuitorii Chișinăului, iar funcționarii, judecătorii și procurorii vor continua să circule în «porche»-uri de 11 mii de lei, dacă e să credem declarațiilor lor de avere (probabil că ei au altfel de lei pentru care se dă cîte 5-6 euro) și să locuiască în castele pe care le-au cumpărat pe banii obținuți din vînzarea apartamentelor cu două odăi la Soroca, Leova sau Cimișlia.

Vom trăi și vom vedea…
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: