Curcanul mărșăluiește prin țară
РУС. MOLD.
» » Curcanul mărșăluiește prin țară

Curcanul mărșăluiește prin țară

6-03-2017, 08:59
Viziuni: 1 050
  
Versiunea de tipar   
Curcanul mărșăluiește prin țarăIgor Dodon vrea să mai scuipe o dată în Constituția Republicii Moldova

Pentru prima dată el a făcut acest lucru atunci cînd a participat la alegerile prezidențiale ilegale. A doua oară — atunci cînd a recunoscut legitimitatea «președintelui» Transnistriei, Vadim Krasnoselskii. Și iată acum, el cere modificarea Legii Supreme după cum îi convine, pentru ca să aibă posibilitatea să dizolve Parlamentul.


«Președintele ales de tot poporul» a propus Parlamentului cinci variante de modificare a Art. 85 din Constituție. Unde mai pui că aceste propuneri amintesc despre un fel de ultimatum, iar ultimatumul, la rîndul său, este supărarea de curte pe semenii lui a unui elev de clasa a cincea.


Cred că este de prisos să amintim toate aceste variante, pentru că de la bun început era clar că acestea nu vor fi aprobate. Unde mai pui că acest lucru este clar pînă și lui Dodon. Totuși, dacă tot nu face nimic, nu-i rămîne decît să imite o activitate tumultoasă.


Dar oamenii atît de mult și-ar dori să audă de la Dodon despre planurile sale de realizare a promisiunilor electorale: căutarea miliardului furat și pedepsirea celor vinovați, lupta nemiloasă împotriva oligarhiei, or iată — cea mai recentă — combaterea scumpirii serviciilor medicale și majorarea ulterioară a tarifelor la serviciile comunale.


Însă, de fapt, majorarea prețurilor nu-l îngrijorează pe Dodon — el și familia lui trăiesc într-o Moldovă paralelă, unde o asemenea concepție, pur și simplu, nu există. Substituirea echivalentă a căutării miliardului a devenit lupta împotriva drapelelor și setarea după sine a site-ului prezidențial, ei bine, însă, în ceea ce privește lupta împotriva oligarhiei…


Igor Dodon să străduiește să nu pronunțe anumite nume în zadar. Este și firesc, pentru că anume «anumite persoane» l-au adus pe Dodon la putere, cum se spune «l-au ales cu tot poporul». Și în acest fel, pe lîngă Guvern, organele de drept și justiția, și-au mai subordonat Președinția.

 

* * *

Da, actualii guvernanți ai Moldovei încearcă să convingă pe toată lumea că nu-l susțin pe Dodon, iar ultimul joacă rolul unui luptător împotriva puterii, rolul de opozant. Iar cei care-l plasează pe Igor Dodon în rang de «Mesia a Moldovei renăscute», să-și aducă aminte de felul în care acest «lider al opoziției», la posturile TV pro-guvernamentale, chema lumea la miting împotriva «oligarhiei». Așa cum PDM, aflat la guvernare, a îndemnat electoratul din Găgăuzia să voteze pentru Dodon. Așa cum pe ușa filialei Partidului Democrat din Telenești era afișat afișul lui Dodon cu inscripția «Moldova are viitor». Cine altcineva dacă nu fracțiunea lui Dodon a susținut inițiativa PDM cu privire la trecerea CNA din subordinea Guvernului în subordinea Parlamentului, atunci când șeful CNA risca să fie demis. În acest fel, Dodon le-a ajutat celor din PDM să evite demisia protejatului lor.


Încă un proiect important pe care l-a susținut Dodon și deputații PSRM — modificarea rapidă a Codului Audiovizualului. Proiectul a avut o rezonanță de amploare, pentru că, potrivit experților, a fost elaborat exclusiv pentru asigurarea monopolului pe piața media.


Din cîte putem vedea «alesul de tot poporul» demult a devenit o marionetă în mîinile oligarhilor, nimic mai mult. În acest caz, de ce întreprinde încercări din start eșuate pentru a dizolva anticipat Parlamentul?

 

* * *

Anume pentru că este din start eșuată. Igor Dodon a devenit președinte din cauza dezamăgirii oamenilor într-o țară guvernată de corupți. Și ultimii au decis: cel ce ne încurcă, ne va ajuta. Dodon nu are nevoie de alegeri anticipate, el are nevoie de gălăgie în jurul acestui subiect. O atare campanie publicitară este concepută pentru electoratul îngust, care crede în promisiunile goale ale lui Dodon.


Iar scopul lui Dodon este unul singur — să ajungă pînă la următoarele alegeri parlamentare cu statutul de erou și mucenic în numele poporului. Anume grație acestui fapt, Partidul Socialiștilor primește un număr considerabil de locuri în Parlament, iar guvernarea oligarhică — o nouă majoritate parlamentară ascultătoare. Căreia nici măcar nu trebuie să-i plătească, așa cum a făcut în cazul celor 14 deputați-iuda din fracțiunea PCRM.

 

* * *

Haideți să ne imaginăm ipotetic că, totuși, Constituția va fi modificată la cererea lui Dodon. Dacă e să fie modificată Legea Supremă, logic, după aceasta trebuie să fie numite și alegeri prezidențiale anticipate. Și doar viitorul președinte ales va putea avea mai multe competențe. Însă, șiretul Dodon, care a fost ales în baza unor reguli, vrea să le schimbe și să guverneze în baza lor!


În legătură cu acest fapt, deputatul comunist Oleg Reidman a reamintit colegilor că Dodon a participat în campania pre-electorală în conformitate cu prevederile constituționale actuale. «În timpul campaniei prezidențiale, el și-a asumat angajamente. El — candidat, în baza Constituției în vigoare. Atunci el nu avea probleme. Legea Supremă nu este în serviciul lui Dodon. Da, faptul că parlamentul nu funcționează în regim normal — este una, însă, dizolvarea Legislativului trebuie să se producă în conformitate cu prevederile Constituției, pe care o avem la ora actuală», a spus el.


Or, poate este necesar de a introduce o singură modificare în Constituție — eliminarea funcției de președinte-măscărici? Nu are nici un sens, doar cheltuieli enorme.
 
Evgeni Tamanțev
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: