Sistemul mixt criminal
РУС. MOLD.
» » Sistemul mixt criminal

Sistemul mixt criminal

6-05-2017, 16:35
Viziuni: 1 386
  
Versiunea de tipar   
Sistemul mixt criminalDin numele alegătorilor partidului Comuniștilor: Pe 5 mai, coaliția democraților și socialiștilor a comis o lovitură de stat
Vineri (5 mai – nota red.), democrații lui Plahotniuc și ajutorii lor fideli  - socialiștii lui Dodon – în Parlament a fost jucat un adevărat spectacol rezultatul căruia, de altfel, nu a fost o surpriză pentru nimeni. Absolut așteptat părțile au ajuns la un ”compromis istoric” votînd împreună pentru proiectul ce prevede sistemul electoral mixt. Așa cum s-a și prezis. N primul rînd de către Partidul Comuniștilor. Dar haideți să le luăm pe rînd.

Totul a fost foarte bine organizat. Nu a fost întîmplătoare nici ziua în care proiectul PDM cu privire la ”sistemul uninominal” a apărut ”pe neașteptate”, ca dracul din tabacheră, pe ordinea de zi a Parlamentului. Evident, fără ca proiectul să fie, inițial, dezbătut în cadrul Biroului Permanent al Parlamentului și în comisiile de profil. S-a întîmplat acest lucru, vineri, 5 mai, în ziua în care la Chișinău se aflau în vizită cîteva delegații internaționale, iar centrul orașului a fost blocat de poliție, de asemenea, în ajunul zilelor de odihnă și celor de sărbătoare. Pentru ca, mai întîi, să fie prevenită o eventuală mobilizare protestatară, iar mai apoi – să se mai uite și, ca întotdeauna, să se mai piardă din stringența și indignarea alegătorului simplu.

În mod special, nimeni nu a contestat această ”surpriză”.  În afară de partidul Liberal, care a derapat din coaliția de guvernare. În semn de protest, Ghimpu și-a scos din sala de ședințe a Legislativului ceea ce a mai rămas din fracțiunea sa. Da, și liberal-democrații văduviți pe care nimeni nici nu i-a ascultat n mod special. Fracțiunea PCRM a luat decizia politică de a nu participa la acest act batjocoritor fără precedent asupra rațiunii, Constituției și alegătorilor. Socialiștii au mimat indignare, au tot luat pauze, și-au exprimat îngrijorarea.  Însă, în consecință, nu doar proiectul democraților cu privire la sistemul uninominal, dar și proiectul socialiștilor cu privire la sistemul electoral mixt, s-au pomenit pe ordinea de zi a ședinței. Iar asta a fost, deja, un semnal clar cu privire la faptul că părțile s-au înțeles demult și totul se desfășoară conform planului pus la cale, din timp, de democrați și socialiști.

Nici primul și nici cel de-al doilea proiect nu au trecut expertiza Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei. Mai mult decît atît, în eterul postului de televiziune ”Moldova 1”,   spicherul Parlamentului, Andrian Candu a declarat personal, în ajunul ședinței, că proiectul PDM cu privire la sistemul electoral uninominal nu va fi examinat în Parlament pînă cînd Comisia de la Veneția nu-și va spune cuvîntul.  La rîndul său, invocînd același motiv, socialistul Vladimir Țurcan a retras de pe ordinea de zi a ședinței Comisiei juridice a Parlamentului proiectul cu privire la implementarea sistemului electoral mixt. Respectiv, niciunul din cele două proiecte nu au fost examinate în comisiile parlamentare. Și, baț ! Ambele se includ pe ordinea de zi a organului legislativ. Le-a fost în cot de faptul că acest lucru contravine flagrant Regulamentului Parlamentului: această clacă, care și-a cumpărat majoritatea parlamentară, demult face tot ce-i convine.

În continuare a urmat spectacolul de circ în care toate rolurile au fost stabilite din start. Au fost și clovni, și maimuțe dresate din cadrul fracțiunii PSRM, jongleri și echilibriști, devoratori de foc și săbii din ”platforma europeană”. Dresorul nu era în Parlament, urmărind ceea ce se întîmpla în regim online. Cu toții au îndeplinit rolurile de care a avut el nevoie.

Socialiștii, care redau identic toate argumentele prezentate în poziția Partidului Comuniștilor pe marginea sistemului electoral uninominal,  se făceau că critică proiectul democraților. Democrații se apărau agale și neconvingător, știind foarte bine că această parte rituală trebuie să se încheie curînd. Europenii, în frunte cu pastorul Ghilețchi, și ”mlaștina” celor care mai sînt încă ”neafiliați”, dar absolut controlați de democrați,  au așteptat răbdători să treacă farsa și comanda ”fas”! În sfîrșit comanda a fost dată , iar proiectul cu privire la sistemul electoral uninominal a fost aprobat cu 52 de voturi ale noii majorități parlamentare.

Dar, evident, ei nu s-au adunat de dragul acestui lucru. Votarea respectivă nu a fost decît o perdea de fum pentru scopul principal. Pentru că nu întîmplător pe ordinea de zi a ședinței s-a inclus și proiectul lui Dodon cu privire la sistemul electoral mixt. Și pentru ca să nu fie tras pe sfoară, el personal a venit în Parlament. Chipurile ”să convingă” majoritatea de la guvernare, care iată numai ce a aprobat în prima lectură proiectul cu privire la sistemul electoral uninominal.  Și, o Doamne ! Sensație ! Dodon i-a ”convins” pe democrați ! Comisia juridică, care cu jumătate de oră mai înainte, a respins categoric proiectul socialiștilor, în cadrul unei alte ședințe ”de urgență” – desfășurată pe coridor, a decis comasarea celor două proiecte. Proiectul socialiștilor și proiectul democraților. Adică, s-a întîmplat anume faptul  de dragul căruia și s-a pus totul la cale. Și democrații, și ”europenii”, și ”trădătorii neafiliați”, care odinioară se pronunțau împotriva sistemului electoral mixt, au înviat și, unul după altul, au început să identifice în acest sistem multe aspecte pozitive și benefice.

În consecință, toată această debandadă a fost numită ”compromis”. ”Pentru” au votat 74 de deputați. Adică, democrații și socialiștii au încetat să se mai prefacă că sînt adversari politici de neîmpăcat, dezvăluind majorității populației ceea ce demult era clar pentru orice om rațional. Acum, toată lumea a înțeles că socialistul nu este niciun fel de opoziție pentru democrați.  Ei au lucrat și lucrează în strînsă legătură, în baza unei înțelegeri criminale. Ei sînt aceeași bandă cu un singur lider. Ei sînt complicii actului criminal care se numește ”capturarea statului moldovenesc”. Prin eforturile lor comune, marionetele lui Dodon și Plahotniuc au realizat definitiv această captură. În esență, s-a produs o lovitură de stat cu urmări absolut previzibile pentru țară.

Iar noi, Partidul Comuniștilor am avertizat despre acest lucru. Vom cita documentul serviciului de presă al PCRM cu denumirea ”Ceea ce și trebuia de demonstrat. Comentariile pe marginea declarațiilor lui Dodon cu privire la necesitatea trecerii la sistemul electoral mixt”. Așa deci: ”Între Dodon și Plahotniuc a existat o înțelegere de la bun început, rezultatul căreia trebuie să fie sistemul electoral mixt. Ei au împărțit, deja, sectorul gazelor naturale, corpul diplomatic, iar cum, au de gînd să împartă și Parlamentul”. Încă un citat din documentul cu pricina: ”În această minciună grandioasă spusă cetățenilor moldoveni, fiecare a avut propriul său rol. Democrații, chipurile, au rîvnit prea sus, organizînd  gălăgia propagandistică atît despre necesitatea trecerii la sistemul electoral uninominal, cît și despre susținerea populară de care, chipurile, se bucură această idee.  În acest fel, ei au curățat drumul spre reforma sistemului electoral ... dacă e să vorbim n limbaj simplu de tot, Plahotniuc s-a prefăcut că cere totul știind că va obține doar jumătate. Ca și la bazar... Dodon și socialiștii lui au avut rol de ”valeți” în toată această combinație – să propună, chipurile, o variantă de alternativă. Ceea ce a și executat astăzi Dodon. În corespundere absolută cu scenariul scris demult ... Următorul pas – ”triumfarea compromisului””.

Din cîte vedeți, toate s-au întîmplat exact așa. Dodon i-a mai făcut o favoarea grețoasă lui Plahotniuc în speranța ca sesiunea foto din Piața Roșie, focurile de artificii, concertele îi va determina pe cetățenii care l-au votat ”să-l înțeleagă și să-l ierte”.

PDM a obținut exact ceea ce și-a dorit. Puțini mai țin minte, dar în anii 2012 – 2013, Partidul Democrat a împins în Parlament anume proiectul cu privire la implementarea sistemului electoral mixt. Printre autorii acestei inițiative legislative s-a numărat și V. Plahotniuc.

Organizînd circul parlamentar cu ”compromisul”, PDM și PSRM au încercat să arunce praf în ochi Comisiei de la Veneția. Printre condițiile pe care le-a înaintat această comisie pe marginea reformei electorale în Moldova se numără: discuții extinse  și un consens politic larg. Din punct de vedere formal, condițiile au fost respectate: discuții au avut loc, consensul democraților și socialiștilor – de asemenea. Iar faptul că cinci partide de opoziție importante, printre care și PCRM, au semnat o declarație comună cu privire la inadmisibilitatea reformei electorale în condițiile unui stat capturat, poate fi trecut cu vederea.  La urma urmei, protestul spontan organizat la Parlament nu a fost atît de numeros.

Este puțin probabil că asta poate amăgi pe cineva din europeni. Dar noi am văzut chestii și mai interesante. Din păcate, n ultimii ani, aceste structuri europene au depus eforturi considerabile pentru ca Moldova să ajungă un stat capturat. De aceea, în legătură cu acest fapt, trebuie să contăm doar pe noi înșine. Trebuie să contăm pe consolidarea tuturor forțelor civile și politice, care luptă pentru eliberarea Moldovei. Trebuie să contăm pe populația țării care-și dorește un singur lucru: să trăiască într-un stat liber și democratic.

Serviciul de presă al PCRMскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: