PCRM insistă ca drepturile consumatorilor să fie protejate
РУС. MOLD.
» » PCRM insistă ca drepturile consumatorilor să fie protejate

PCRM insistă ca drepturile consumatorilor să fie protejate

18-05-2017, 16:20
Viziuni: 555
  
Versiunea de tipar   
PCRM insistă ca drepturile consumatorilor  să fie protejateFracțiunea parlamentară a PCRM propune să fie adoptată în lectură finală proiectul de lege menit să apere drepturile consumatorilor de servicii în domeniul alimentării cu apă și al canalizației
Fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a prezentat Biroului Permanent al Parlamentului o cerere ca în agenda apropiatelor ședințe plenare ale Parlamentului să fie inclus proiectul de lege nr.6 din 21 ianuarie 2015 cu privire la introducerea unor modificări în Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, pentru ca acest proiect să fie examinat și adoptat în a doua lectură, finală. Respectivul proiect de lege a fost elaborat de către deputații din fracțiunea PCRM și aprobat în prima lectură cu votul majorității deputaților încă în anul 2015.

Proiectul conține un șir de amendamente privind protecția drepturilor consumatorilor în relațiile cu furnizorii de servicii în domeniul alimentării cu apă și al canalizației.
 
În particular, el prevede ca furnizorii acestui tip de servicii să fie obligați să deservească și să exploateze rețelele din interiorul blocurilor cu mai multe apartamente.

Furnizorul să fie obligat să facă pe cont propriu în aceste case reparația capitală, reconstrucția și renovarea rețelelor interioare de alimentare cu apă și de canalizație.

De asemenea, proiectul prevede oportunitatea încheierii contractelor directe între furnizor și consumator. Prin aceasta, se exclude necesitatea de a achita pierderile care s-au produs pînă la contorul individual al consumatorului de apă. Furnizorul va fi obligat să încheie un contract direct, iar consumatorul nu va plăti pentru ceea ce, de facto, n-a primit.

Pe lîngă asta, se exclude amendarea obligatorie a consumatorului în cazul în care n-a achitat la timp factura. În opinia autorilor acestui proiect, amenzile se cuvine să fie parte a contractului individual. În contract trebuie să fie stipulate și posibilitățile de a pedepsi furnizorul pentru nerespectarea condițiilor contractului sau pentru prestarea unor servicii necalitative.

În opinia deputaților-comuniști, adoptarea acestei legi va permite să fie armonizate relațiile reciproce dintre furnizori și consumatorii de servicii publice în domeniul alimentării cu apă și al canalizației, precum și să-i scutească pe sute de mii de consumatori de plata pentru servicii necalitative sau neprestate în alimentarea lor cu apă.

Respectiva problemă este deosebit de acută în orașele Republicii Moldova, în care, la nivel local, furnizoare ale acestui tip de servicii sînt, de fapt, întreprinderi-monopol. Cu privire la calitatea serviciilor prestate, precum și la tarifele pentru apă și canalizare deseori se duc discuții publice. De exemplu, la momentul actual se discută asupra posibilei majorări a tarifelor la serviciile de alimentare cu apă și canalizare, acestea fiind prestate de întreprinderea municipală «Apă-Canal».

Pentru ca proiectul de lege propus de comuniști să fie adoptat în a doua lectură, finală, e necesar ca el să fie votat de nu mai puțin de 51 de deputați în Parlament.

Serviciul de presă al PCRM скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: