Hoție dublă
РУС. MOLD.
» » Hoție dublă

Hoție dublă

19-05-2017, 12:48
Viziuni: 1 083
  
Versiunea de tipar   
Hoție dublăFuncționarii liberali promovează încă o schemă frauduloasă pentru a fura din buzunarul populației prin majorarea tarifelor la apă

Locuitorii Moldovei s-au obișnuit, deja, cu faptul că tarifele la serviciile comunale cresc pe zi ce trece. Furnizorii se plîng pe faptul că nu le ajung surse pentru dezvoltarea structurilor lor. Sub acest pretext inventat cu privire la o nouă necesitate de majorare a tarifelor se ascunde SA Apă Canal Chișinău. Cu siguranță, nici nu putem pune la îndoială faptul că apa va fi mai scumpă.

În cadrul ședinței de vineri, 19 mai, la solicitarea SA Apă Canal Chișinău, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) planifică să examineze chestiunea cu privire la majorarea tarifelor la apă. Furnizorul de apă insistă ca tariful pentru consumatorii casnici să fie majorat cu 27,9 % (de la 9,19 lei pînă la 11,75 de lei pentru un metru cub de apă), iar pentru agenții economici — cu 11 % (de la 22,96 de lei pînă la 25,52 de lei pentru un metru cub de apă). În cazul în care ANRE va aproba solicitarea întreprinderii, tarifele vor crește pînă la 11,75 de lei și 25,52 de lei corespunzător.

Cu cît mai multe pierderi, cu atît mai mare este profitul

Directorul SA Apă Canal Chișinău, Veronica Herța, reprezentanta Partidului Liberal, face trimitere la faptul că tarifele la apă nu au mai fost ajustate de multă vreme, iar furnizorul suportă pierderi de milioane. Anul trecut, pierderile financiare ale furnizorului au constituit peste 81 de milioane de lei, iar în 2015 — circa 148 de milioane de lei. Liberala afirmă că în cazul în care tarifele nu vor fi majorate, întreprinderea va falimenta.

Dar actualii pensionari, majoritatea dintre care demult îndură foame dar se străduiesc să achite cu regularitate toate facturile, ce treabă au cu pierderile suportate de furnizorul de apă? În Chișinău sînt multe locuri unde permanent izbucnesc havuzuri cu apă potabilă. Iar uneori, apa curge zile întregi. Pînă ajunge să intervină echipa de intervenție, sute de tone de apă formează rîuri artificiale și spală străzile capitalei. De ce consumatorii trebuie să achite pentru această neglijență criminală și indiferență a furnizorului?

S-a ajuns pînă la aceea că angajații Apă canal Chișinău își calculează din timp pierderile de apă — către sfîrșitul anului, acest indice va fi de 19 milioane de metri cubi. Pierderi, care, evident, vor fi achitate din buzunarul nostru, unde mai pui că, deja, la tarif majorat.

Ca de obicei, primarul liberal Dorin Chirtoacă (deja nimeni nici nu mai așteaptă altceva de la el), discută mult și cu patos despre necesitatea de modernizare a apeductului orășenesc. Și, în opinia lui, unica variantă de depășire a crizei este majorarea tarifelor. Adică, să pună toată responsabilitatea pe seama consumatorilor, inclusiv pe seama consumatorilor casnici. Adică, pe umerii noștri cu dumneavoastră. În schimb, potrivit primarului, după această modernizare capitala va fi asigurată cu apă potabilă de calitate pe parcursul următorilor 50 — 100 de ani. Păi, 50 sau, totuși, 100? Pentru că diferența este considerabilă. De altfel, dacă e să judecăm după felul în care se repară drumurile noastre, atunci este puțin probabil ca modernizarea apeductului să ne servească măcar cîțiva ani.

Multe credite nu există

Totodată, pierderile SA Apă Canal Chișinău — în calitate de motiv principal pentru majorarea tarifelor, sînt mai mult o noțiune inventată. În realitate, domnii liberali își doresc foarte mult să acceseze un nou credit promis de donatorii europeni. Încă în 2013 a fost semnat programul investițiilor prioritare, finanțat de Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, în conformitate cu care, pentru restabilirea rețelelor de apă și canalizare din Chișinău se va aloca un credit în mărime de 65 de milioane de euro. La solicitarea creditorilor europeni, pentru ca banii să poată fi accesați, este necesar de a ajusta tarifele la «realitate», adică — a le majora.

În această situație, chișinăuienii vor plăti dublu. Prima dată, tarifele vor fi majorate pentru ca primăria să poată accesa creditul. A doua oară — atunci cînd cetățenii vor trebui să restituie acest credit de milioane. Pentru că nici Chirtoacă și nici Herța nu vor întoarce cele 65 de milioane din buzunarele lor. În schimb, putem spune cu certitudine că tenderul pentru desfășurarea lucrărilor de reconstrucție a apeductului municipal va fi cîștigat de o companie pusă de funcționarii liberali. Cum, în realitate, se va cheltui creditul de 65 de milioane de euro — este un subiect aparte, pentru că, deja, de mai mulți ani la rînd, Chirtoacă nu mai raportează nimic și nicăieri, nici măcar în fața colegilor săi de partid din Consiliul Municipal Chișinău.

Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: