Optimizarea instituțiilor medicale reprezintă un genocid. ȘI dacă va fi nevoie, oamenii se vor răscula în apărarea spitalelor lor.
Despre faptul că reforma de optimizare a spitalelor, elaborată de Ministerul Sănătății, în niciun caz nu poate fi implementată, astăzi, vorbesc nu doar medicii. Deși, în mare parte, populația nu a intrat, încă, în esența reformei. Evident, de ce să-și facă griji dacă de la ecranele televizoarelor moderatorii zîmbăreți vin să ne liniștească afirmînd că modernizarea spitalelor este un mare beneficiu.
Oamenilor li se insuflă că de acum în colo, toți vor fi tratați de medici buni în spitale de calitate, pentru că actualul Guvern se străduiește foarte mult în acest sens. Poporul nu știe, deocamdată, ce-l așteaptă. În schimb medicii, care au fot informați despre toate aspectele, nu văd nimic bun în reforma Ministerului Sănătății.
Corespondentul Ziarului ”Comunist” a discutat despre acest lucru cu medicul spitalului raional din Rezina, ales local în consiliul raional din partea PCRM, prim-secretarul Comitetului raional PCRM, Alexandr Gangal.
- Alexandr Sergheevici, ce spun medicii din spitalul dumneavoastră despre optimizarea instituțiilor medicale?
- Toți medicii din spitalul nostru sînt foarte indignați de faptul că spitalul nostru raional, care oferă ajutor medical specializat, este transformat de autorități într-un ospiciu simplu în care se va acorda ajutor doar bolnavilor incurabil. Spitalul nostru cade sub incidența primei categorii, respectiv, noi vom acorda asiatență doar bolnavilor terapeutic.
- Dumneavoastră deserviți tot raionul?
- În afară de raionul Rezina, noi deservim pacienții din raioanele Rîbnița și Camenca. Este vorba despre pacienții care trebuie să fie investigați sau tratați în clinicile specializate din capitală. Toți ei trec prin medicii noștri și noi le dă îndreptare în capitală. De aceea, noi cu mult timp înainte de anunțarea reformei ne-am adresat președintelui raionului și ministerul de profil cu rugămintea de a oferi spitalului nostru statut regional.
- Cîți pacienți poate deservi spitalul din Rezina?
- Pînă nu demult am avut 180 de paturi, apoi, numărul lor a fost redus și am rămas cu 140. Pentru comparație, în perioada sovietică, aveam 400 de paturi. Anterior în secția noastră chirurgicală erau internați cîte 2-3 pacienți. Acum, după operație, oamenii sînt plasați cîte 5-6 într-un salon. Nu ajung locuri. Deși colegii mi-au spus cî într-o perioadă, la Spitalul Clinic Republican, în mod intenționat nu erau internați bolnavii pentru a crea impresia că saloanele stau goale. În timp ce bolnavii își așteptau rîndul să fie operați sau tratați.
Nu este deloc de invidiat soarta tinerilor specialiști. Ei nici așa nu vor să meargă să lucreze în spitalele raionale, pentru că știu perspectiva dezvoltării lor. În spitalul nostru, vîrsta medie a medicilor este de 50 de ani. Acum, medicii tineri – în Rezina sînt cinci la număr, trebuie să meargă 50 de km ca să ajungă la muncă în Orhei, pentru că acolo va fi spital interregional. Este clar că nu vom avea un flux de tineri, lor le este mai ușor să meargă la muncă peste hotare.
- Dar fără un loc de muncă vor rămîne și medicii cu experiență...
- Ministerul Sănătății presupune că reforma va fi implementată pînă în anul 2024. Parcă, pînă în acea perioadă, restul ar trebui să se pensioneze.
- Cu toate acestea, vîrsta de pensionare a fost majorată, la fel ca și stagiul de asigurare. Cei care au acum puțin peste 50 nu vor reuși să se pensioneze.
- În spitalul nostru sînt circa 70 de medici, mulți dintre ei se vor pomeni aruncați din viață. Pentru ei este tîrziu să plece. În Rezina de lucru nu va fi. Experiența medicală a specialiștilor nu va fi solicitată deși localnicii au nevoie de această experiență. Un urolog sau un cardiolog nu va putea activa în calitate de medic de familie într-o localitate rurală, pentru că acolo se impune un alt specific de acordare a ajutorului. Dar nu este vorba doar despre medici, vorbim și despre asistentele medicale și infirmiere, personalul tehnic. O mulțime de oameni vor rămîne pe drumuri.
- Ceva de genul a mai fost în Moldova atunci cînd au fost create județele. Vă mai aduceți aminte de acea perioadă?
- Îmi aduc aminte și-ncă foarte bine. Ni s-a luat tot echipamentul de calitate, au redus numărul de paturi, au scos din spital pînă și mobila. Noi eram în stare să acordăm ajutor populației doar bazîndu-ne pe cunoștințele medicilor. Cu timpul, spitalul, pur și simplu, ar fi fost închis. În timpul județelor, noi nu trimeteam pacienții gravi la Orhei, pentru noi era mai simplu și mai benefic să le dam îndreptare la Chișinău unde dotarea era mai bună. Eu consider că nu este cazul de creat spitale regionale în apropierea capitalei. Iar cel mai bine ar fi de a nu schimba schema serviciilor medicale verificată de timp.
- Acum spitalul dumneavoastră este dotat bine...
- În cei 8 ani de guvernare a PCRM s-a făcut reparație la nivel european în toate secțiile: Noi avem un spital foarte frumos și medici tare buni. În afară de aceasta, am cîștigat un proiect olandez, în conformitate cu care, maternitatea noastră a fost dotată cu aparataj modern. Multe femei din Transnistria preferă să nască la noi. Acum, reiese că trebuie să distrugem toate aceste lucruri.
- În timpul guvernării comuniștilor și pacienții erau mai optimiști.
- Da, era așa ceva. Voi aduce un exemplu simplu. În 2008, pacienții veneau la mine la primire și-mi spuneau să nu le prescriu medicamente ieftine. Să fie mai scumpe dar mai eficiente. Acum, însă, lucrurile stau invers. Oamenii cer ceva mai ieftinpentru că, pur și simplu nu sînt în stare să procure preparate scumpe.
- Pacienții discută între ei reforma planificată a Ministerului Sănătății?
- Eu nu am auzit. Informația ajunge la raion încet și distorsionat. Dar putem spune cu certitudine că oamenilor nu le place acest lucru. Pe timpul Guvernului Filat, vroiau să ne vîndă policlinica, iar pentru asta au votat deputații consiliului raional din partea liberalilor și liberal-democraților. Comuniștii au răsculat oamenii, au organizat proteste și noi am reușit să apărăm acest obiect. În afară de aceasta, am insistat să ni se aloce bani pentru reparație. Și ceea ce este cel mai interesant, atunci cînd a fost inaugurată policlinica reparată, care a început să se numească Centrul Medicilor de Familie, Filat, împreună cu fostul ministru al Sănătății – Usatîi, au venit cu o oră mai devreme decît timpul planificat pentru deschiderea oficială, au tăiat panglica, au spus că au reparat obiectul – este făcătura guvernului care se îngrijește de sănătatea poporului. Toate acestea au fost fixate pe camerele de luat vederi ale televiziunilor, iar noi am rămas, oarecum, în afară. Apropo, decizia oficială cu privire la vînzarea policlinicii nu a fost pînă acum anulată. Totodată, eu cred că dacă se va pune problema închiderii spitalului, poporul se va răscula în apărarea lui.
- Dacă în spital vor funcționa doar cîteva secții, iar cea mai mare parte a încăperilor vor fi pustii, există posibilitatea ca acestea să fie vîndute pentru deschiderea unei clinici private? pentru că unii oameni nu au nici posibilitate și nici timp să facă 50 de km, așa că se vor vedea nevoiți să se folosească de serviciile medicinii cu plată.
- Noi nu excludem o asemenea variantă. Cu atît mai mult că, în Rezina, a fost, deja, deschisă o clinică privată. Cu toate acestea, populația crede, totuși, mai mult în noi. La noi, spectrul serviciilor este mult mai larg, unde mai pui că și oamenii la sate sînt săraci și nu-i ține buzunarul pentru medicina privată. ȘI foarte bine că avem medicină asigurată.
Noi am ridicat problema medicinii asigurate încă la congresul IV al PCRM. Pînă la venirea comuniștilor la putere despre asta s-a vorbit numai și doar ei au pus pe picioare medicina asigurată. În timpul guvernării PCRM, fondul asigurărilor medicale a crescut de cîteva ori. Însă, în timpul guvernării lui Filat, banii au fost furați, noi pînă acum nu știm unde s-au dus aceste surse. Îmi aduc aminte de anul 2008, oricît de scump ar fi fost medicamentul, dar pe parcursul zilei puteam să i-l oferim pacientului. Acum, noi avem doar strictul necesar, de genul penicilină și analgină. În mare parte, noi nu avem cu ce oferi ajutor. În ceea ce ține de alte preparate, bolnavii trebuie să și le procure singuri. Deși, actuala guvernare spune că spitalele sînt dotate cu tot ce este necesar.
- Dacă va avea loc optimizarea, nu veți mai putea oferi ajutor chirurgical?
- Doar terapeutic. Și numai bolnavilor incurabil. Avem deschisă o secția paliativă unde sînt internați asemenea bolnavi. Cum s-a mai spus, deja, spitalele dotate se transformă în ospicii obișnuite.
În caz de ajutor chirurgical urgent, bolnavul trebuie să fie adus la spital în decurs de 30 de minute, despre asta se știe demult. Cel mai îndepărtat sat din raionul Rezina se află la 50 de km de centrul raional, chiar și în acest caz, nu întotdeauna se reușește aducerea bolnavului la spital în timpul prevăzut. Dacă spitalul va fi la Orhei, avînd în vedere starea deplorabilă a drumurilor, bolnavul nu va ajunge la spital nici într-o oră. Pacienții gravi, pur și simplu, nu vor ajunge la locul destinației. În afară de aceasta, este nevoie de transport medical bine dotat în cantități necesare. În caz contrar va fi ca și în cazul autobuzelor școlare. Autoritățile spun că autobuze sînt, iar copiii merg la școală pe jos.
Așa că, în primul rînd, Guvernul ar trebui să atragă atenția la calitatea drumurilor și la restul infrastructurii. Noi considerăm că optimizarea instituțiilor medicale este un genocid. Noi și așa pierdem bolnavi din cauza faptului că, potrivit, noului ordin, pacientul trebuie să se înscrie din timp la medic. Oamenii nu fac înscriere la specialiști, nu merg la medicul de familie, în consecință, ajung la spital în stare gravă. Iar dacă oamenii vor fi nevoiți să meargă la medicii specialiști la o distanță de 50 – 100 de km, să plătească bani pe drum, vom avea și mai mulți bolnavi în stare gravă.
Natalia Lujina скачать dle 10.6фильмы бесплатно