În a treia viteză cosmică
РУС. MOLD.
» » În a treia viteză cosmică

În a treia viteză cosmică

21-07-2017, 12:48
Viziuni: 3 078
  
Versiunea de tipar   
În a treia viteză cosmicăDeja peste o oră de la adoptarea în Parlament a legii cu privire la implementarea sistemului electoral mixt, documentul a fost promulgat de Igor Dodon
 
Dacă e să luăm în calcul că în organul legislativ, legea, care schimbă Constituția, a fost adoptată n doar patru minute de șaica Plahotniuc-Dodon, viteza este una cu adevărat fantastică.

Graba lui Dodon stupefiază, pentru că chiar și în cazul unor proiecte neînsemnate ”alesul de tot poporul”, uneori, pentru a-și face rating de opozant, le remite la reexaminare știind foarte bine că atunci cînd le va primi a doua oară le va semna – nu are încotro.  

Este foarte probabil că această grabă a lui Dodon l-a dus în eroare pînă și pe spicherul Parlamentului, Adrian Candu, care, după procesul de vot s-a dat în meditații: ”Proiectul de lege urmează să fie semnat de mine și ulterior el va fi remis președintelui spre promulgare. Acest proces poate dura ceva timp. De regulă, durează pînă la 30 de zile în funcție de complexitatea proiectului”.

Din cîte putem vedea, chiar și finul lui Plahotniuc, vicepreședintele PDM, Adrian Candu nici nu a presupus că așa numitul președinte va aproba proiectul att de fulgerător. Neglijînd, în acest fel, nu doar legislația (cu asta ne-am obișnuit deja) dar și normele elementare de bun simț. În această situație, Dodon amintește despre un deținut agitat din pușcărie care a fost trimis de un mai mare într-o misiune neînsemnată. Și, în același timp, cel care l-a trimis n misiune își freacă bucuros palmele: eh, l-am numit președinte pe băiatul care trebuie!

Unde mai pui că însuși Dodon după votare s-a străduit să strălucească în public. ”Salut acest vot. Aceasta este inițiativa pe care am înaintat-o în aprilie anul curent. Proiectul și-a păstrat în totalitate forma inițială a concepției propuse de mine”. Iaca na ! Se putea de mai lăsat și – toată lumea știe a cui a fost, de fapt, această inițiativă, cine a fost forța conducătoare și călăuzitoare.

Așa numitul președinte nu a omis să remarce că la elaborarea proiectului de lege ”s-a luat în calcul dorința unui număr considerabil de cetățeni ai țării, care pledează pentru o reformă politică reală și echilibrată în beneficiul cetățenilor”. Interesant, cine i-a dat dreptul lui Dodon, care a acumulat 28% din voturile electoratului și care pur și simplu a fost plasat n această funcție, să vorbească în numele unui număr ”considerabil” al populației țării?

Se bucurau și valeții lui Dodon. Secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea a declarat că ”socialiștii și-au respectat promisiunea și nu au admis aprobarea sistemului uninominal”.

Păi nici nimeni nu avea de gînd să aprobe sistemul electoral uninominal. Dacă vă mai aduceți aminte, pentru sistemul electoral mixt și uninominal s-a votat n una și aceeași zi, iar sistemul mixt a prevalat. Pentru acest proiect au votat 74 de deputați (inclusiv democrații, care, chipurile, promovau sistemul electoral uninominal).
 
La întrebarea jurnaliștilor despre cum califică el procesul de vot în condițiile în care sînt organizate și proteste, Bătrîncea a răspuns cinic că ”noi trăim într-un stat democratic”. De ce cinic? Pentru că noi, într-adevăr, trăim în ”țara PDM”.  

Consider, însă, că anume pentru socialiști este devreme să se bucure. Ei și-au făcut treaba și, acum, democrații îi pot da cu piciorul. Fracțiunea Partidului Democrat a mai achiziționat doi transfugi și numără, acum, 41 de deputați. Plus grupul echivalat la fracțiune Leancă-Ghilețchi din nouă persoane. Ei bine, încă un suflețel gata să se vîndă se va mai găsi oricînd. Așa că orice proiect al PDM va fi adoptat fără nicio problemă.

Și dacă Dodon scontează pe amabilități ulterioare cu stăpînul de la ”Nobil”, el nu vede mai departe de propriul său cioc de curcan. Este suficient să aruncăm o privire: atunci cînd Plahotniuc avea nevoie de Filat el a făcut cu el alianță, îi strîngea mîna, după care l-a trimis la pușcărie. A avut nevoie de Ghimpu – se sărutau, îmbrățișau, împărțeau ministere, după care nepotul lui Ghimpu Dorinel – a fost plasat în arest la domiciliu (deocamdată).  

Acum, treaba cea mai importantă a fost realizată. Nunta s-a încheiat, la felși luna de miere. Încep zilele grele...

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: