Grindina a trecut, pierderile au rămas
РУС. MOLD.
» » Grindina a trecut, pierderile au rămas

Grindina a trecut, pierderile au rămas

29-09-2017, 15:45
Viziuni: 1 188
  
Versiunea de tipar   
Grindina a trecut, pierderile au rămasÎn clipele de grea cumpănă și țăranii de rînd, și conducătorii firmelor agrare rămîn față-n față cu problemele lor — Guvernul nu se grăbește să le sară în ajutor
 
Pînă și astăzi locuitorii din raioanele de nord ale republicii î-și aduc aminte cu groază de recenta stihie care a venit cu grindină cît oul de găină peste sate, grădini și podgorii. Pînă și bătrînii au spus că demult nu au mai avut să vadă grindină atît de mare. Stihia a afectat cîteva raioane. A distrus roada de pe sute de ha, a deteriorat mașini și acoperișurile caselor. Grindina a trecut iar pierderile sînt calculate și astăzi. Și satul Cunicea din raionul Florești a intrat în lista localităților afectate de stihie.

În acest sat locuiesc de multă vreme oameni muncitori, care știu prețul pămîntului și muncii țărănești. Aici nu găsești pămînturi pîrloagă, pentru că în sat sînt multe gospodării bune. Și iată că stihia tomnatică a șters toată munca oamenilor de peste an.

Te doare sufletul să te uiți la livada de meri a fermierului Simion Donțov. O mare parte a roadei este la pămînt, iar fructele rămase pe pomi au fost schilodite. În asemenea hal, merele nu vor fi primite nici măcar pentru procesul de prelucrare. Dar cîte forțe și surse financiare au fost investite pentru a crește această roadă!
 
Un alt gospodar din satul Cunicea, Vitalie Moraru, de asemenea, își privește cu disperare cele 10 ha de livadă de meri distrusă.

— Noi avem 30 de ha de livadă, creștem prune, caise, cireșe și mere, povestește Vitalie Moraru. — Într-o oarecare măsură, în această situație noi am avut noroc, dacă putem spune așa. De pe două treimi din livezi, unde se cresc alte fructe, roada a fost deja strînsă. Producția a fost deja comercializată. Este greu să evaluăm pierderile, dar este vorba despre cel puțin 250 de tone de mere. Fructele deteriorate nu le mai putem vinde nicăieri. În cazul în care creșteam doar mere, nu am fi avut niciun profit. Noi am depus cerere pentru compensarea prejudiciilor. Sperăm că ni se va restitui măcar parțial. Dacă nu, atunci așa și vom rămîne. Deși, în cazul dat mai bine nici să nu scontăm pe ajutorul statului. Noi putem sconta doar pe forțele proprii. Indiferent de surprizele pe care ni le rezervă natura noi, oricum, vom continua să muncim. Noi, pur și simplu, nu avem de ales.

Au fost afectate serios și gospodăriile particulare ale oamenilor din sat.

— Timp de zece minute au căzut pietre mășcate de mărimea unui pumn. Această grindină parcă nu ar fi fost firească, parcă era lipită, creată artificial. — povestește localnicul Vasilie Donțov. — Grindina a spart acoperișul. Deocamdată, am cîrpit acoperișul cu foi de ardezie vechi, dar pentru reparația cumsecade este nevoie de circa 50 de foi de ardezie, care costă circa 5 mii de lei. Bani deloc puțini. Și anul trecut, de Troița, peste satul nostru, de asemenea, s-a abătut stihia. Vîntul a suflat de pe acoperișul nostru 30 de foi de ardezie. Atunci, însă, primăria a compensat a treia parte din prejudiciu, nouă ni s-a oferit 11 foi de ardezie. Iată că acum iar trebuie să reparăm acoperișul. Toate s-au construit zeci de ani și au fost distruse în zece minute. Desigur, ploaia a fost oribilă. Soția s-a speriat, nu știa de ce să se apuce. De unde să înceapă. La noi în sat au fost afectate multe case. În sat sînt case care trebuie evacuate complet. Dar nu avem pe ajutorul cui sconta. Putem sconta doar pe noi și pe Dumnezeu.

Apropo, în satul vecin — Ciripcău este amplasată o stație antigrindină. Localnicii din Cunicea spun că au și auzit cîteva împușcături, dar nu înțeleg de ce rachetele antigrindină nu au atins ținta.

La ora actuală, în Moldova funcționează 132 de stații antigrindină capabile să asigure protecția a circa 1,8 milioane de ha de terenuri agricole. Însă, din motive necunoscute, în marea majoritate a cazurilor această protecție nu funcționează. Angajații din cadrul Serviciului special pentru influenţe active asupra proceselor hidrometeorologice, deseori, spun că rachetele antigrindină sînt insuficiente la momentul potrivit.

Acum, fermierii își calculează pierderile. Și, chiar dacă Guvernul vorbește permanent despre faptul că statul susține sectorul agricol, oferă ajutor gospodăriilor prejudiciate în urma calamităților naturale, de facto, producătorii agricoli își soluționează singuri problemele. În clipele de grea cumpănă și țăranii de rînd, și conducătorii firmelor agrare rămîn față-n față cu dificultățile lor.

Natalia Lujina
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: