Înlocuind Rusia
РУС. MOLD.
» » Înlocuind Rusia

Înlocuind Rusia

12-10-2017, 14:46
Viziuni: 1 232
  
Versiunea de tipar   
Înlocuind RusiaBașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, urmează cu toată semeția calea de vîrtejuri  pe care o face cuirasatul lui Plahotniuc
 
Dacă cineva nu știe, îl voi informa că Irina Vlah a ajuns în fotoliul de bașcan cu ajutorul lozincii „Împreună cu Rusia!”. Pentru a se prezenta cu aceasta în fața alegătorilor, n-a fost nevoie ca ea să depună multe eforturi pentru a o inventa – cu un an înainte de alegeri, în autonomie a avut loc un referendum la care 99 la sută din populație s-a pronunțat pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu Rusia.

Dovada spiritului „prorus” al Irinei Vlah, care, de dragul funcției de bașcan, a trădat PCRM, în Găgăuzia au venit cît s-a putut de repede s-o facă cunoscutul interpret rus Oleg Gazmanov, deputatul în Duma de  Stat a Rusiei, Elena Drapeco, și, desigur, „capul de piatră” Nicolai Valuev, care despre existența pe planeta Pămînt a găgăuzilor a auzit doar atunci cînd a pus piciorul pe pămîntul orașului Ciadîr-Lunga.

Totodată, Irina Vlah le-a dat alegătorilor o mulțime de promisiuni, inclusiv crearea cu capital rus a 11 întreprinderi cu tehnologii avansate. Ce-ai să-i faci, asta e o veche deprindere a politicienilor autohtoni de a promite marea și sarea în timpul campaniilor electorale, iar după ce obțin mandatul de deputat sau vreun fotoliu de sus-pus, parcă nici n-ar fi făcut aceste promisiuni și, de regulă, cam rar se întîmplă ca cineva din ei să onoreze cel puțin cîteva din ele. Mai mult decît atît. Cînd ajung la o nouă campanie electorală, uită și să-și țină darea de seamă în fața alegătorilor pentru ceea ce au făcut în anii care s-au scurs pînă la asta.

Dar, pînă la urmă, nu e vorba doar despre neîndeplinirea acestor promisiuni, și nici despre astfel de „mici ștrengării” ale Irinei Vlah, cum ar fi capturarea parcului industrial de la Comrat, promovarea socialistului Roman Tiutin la funcția de primar al orașului Vulcănești, insistentul lobby pe care-l face firmei fratelui său – „Damir Agro”. Este vorba despre faptul că bașcanul Găgăuziei ține ascultător pasul în ritmul dictat de Păpușarul întregii Moldove, împreună cu altă marionetă a acestuia – așa-numitul președinte Igor Dodon.  Cel pentru care, să ne amintim și de asta,  în 2016 și-a dat voturile toată Găgăuzia. Atunci el de asemenea a promis și una, și alta, și cealaltă…

Ca după aceea locuitorii autonomiei să fie martorii faptului cum  Parlamentul Moldovei i-a respins președintelui Igor Dodon pachetul de „legi privind  Găgăuzia”, pe care el le-a jurat că neapărat va face tot posibilul să fie adoptate de parlamentari. Cît privește numărul de deputați în organul legislativ al Republicii Moldova din partea Gagauz Yeri, majoritatea parlamentară , cum se spune, „a rîs în barbă”  și, într-o formulă destul de jignitoare, l-a sfătuit pe Igor Dodon să stea cuminte acolo unde stă.

Din acestea și din altele, se poate presupune că Plahotniuc intenționează să pună cruce pe Igor Dodon și pe socialiștii lui încă înainte de alegerile parlamentare din anul 2018. Pentru că el și socialiștii de acum au depus partea lor de contribuție la introducerea sistemului electoral mixt. Și, pare-se, anume acest lucru l-a și intuit Irina Vlah.

Pînă nu demult, lanțul Plahotniuc-Dodon-Vlah funcționa, se poate spune, în deplină armonie, chiar dacă planurile lor nu totdeauna se realizau cu succes. Bunăoară, cum s-a întîmplat în cazul cu parcul industrial de la Comrat și cu noua desemnare a lui Tiutin – de data asta, șef ad-interim al Direcției principale pentru tineret și sport a Găgăuziei. În schimb, au reușit să facă principalul – să „democratizeze” Adunarea Populară a UTA „Gagauz-Yeri”. Iar mai departe această schemă PDM intenționează s-o aplice și față de Parlamentul viitoarei legislaturi. În caz contrar, cine ar avea nevoie de deputații „independenți”?

Deci, o verigă din acest lanț a slăbit și e gata-gata să cadă jos din lanț. Iar veriga care se numește Irina Vlah nu dorește să cadă jos din lanț, ci, dimpotrivă, dorește al doilea termen în calitate de bașcan.

Dar, în acest sens, pentru ea există o piedică serioasă: PDM și liderul ei rîvnesc să includă în Constituție un articol privind vectorul european de dezvoltare a Moldovei.
 
Și, în același timp, îi fac Rusiei diferite mîrșăvenii, cum ar fi inderdicția de a intra în țară pentru politicienii și jurnaliștii ruși și „descoperirea” în Moldova a unor ruso-spioni. De aceea lozinca „Împreună cu Rusia!” nu este agreată de actuala guvernare și Irinei Vlah i s-a propus s-o schimbe cu alta – „Fără Rusia!”.

Și ce e în locui Rusiei? Desigur, atît de mult jinduita integrare europeană! Ca urmare – cu încetul și pe ascuns, autoritățile găgăuze în persoana bașcanului și a aleșilor poporului din APG au început să se abstragă de retorica prorusă. Fapt pentru care hunta guvernantă îi mîngîie pe cap.

Și iată, cu totul pe neașteptate, funcționarii din secretariatul Adunării Populare a Găgăuziei sînt invitați la un stagiu în Parlamentul Moldovei. Timp de trei săptămîni, birocrații din UTA  vor asista la ședințele comisiilor parlamentare, la ședințele în plen ale Parlamentului, vor lua cunoștință de activitatea secretariatului Parlamentului etc.

După cum ne informează mass-media, respectiva acțiune este înfăptuită cu suportul proiectului „Consolidarea administrării parlamentare în Moldova”. Iar cine conduce în Parlament și a cui administrare se cere consolidată – asta, cred, nu e nevoie să explicăm.

Iar bașcanul s-a dezis în mod public de vectorul prorus. Și a făcut acest lucru în cadrul recentului for economic Moldova Business Week 2017, pe care l-au onorat cu prezența  lor primul vicepreședinte al PDM, tot el prim-ministru al țării, Pavel Filip, și șeful cabinetului de miniștri al Ucrainei, Vladimir Groisman.

La respectivul for, Irina Vlah a declarat că, chipurile, pentru a obține succese economice, este necesar de a fi la fel de deschiși pentru toți partenerii. Subtextul acestei declarații este clar: „autonomia prorusă” își schimbă direcția.

Printre altele, nu este lipsită de curiozitate și declarația Irinei Vlah cu privire la investiții: ”Este necesar un nou model economic, bazat pe atragerea maximă a investițiilor, inclusiv pe seama realizărilor unor proiecte investiționale interstatale”.

Desigur, o fi și așa. Dar, în acest context, pune pe gînduri raportul Direcției principale pentru relații externe cu privire la colaborarea autonomiei cu parteneri externi pe parcursul anului 2016.

În anul 2016, volumul ajutorului umanitar  pe care Găgăuzia l-a primit din Rusia a alcătuit suma de 24 milioane 392 mii de lei. Turcia i-a oferit autonomiei un suport financiar de 21 milioane de lei. Iar Uniunea Europeană a investit în această regiune 5 milioane de euro.

În mod legitim, în legătură cu aceste date, apar anumite întrebări. Bunăoară, unde au fost investiți acești bani? De ce ei nu se simt în dezvoltarea economiei și a culturii, în programele sociale din regiune? Nu cumva au fost alocați în afacerile „celui mai bun exportator din Găgăuzia” – firma „Damir Agro”, care prosperă sub abila conducere a șefului ei, Serghei Vlah?

(Pentru un om necunoscător, pare straniu faptul că o firmă ce nu produce, de fapt, nimic și mai degrabă poate fi atribuită la categoria prăvălioarelor care „de aici cumpără, iar dincolo vînd”, „s-a învrednicit” de acest titlu – „Cel mai bun exportator din Găgăuzia” – în repetate rînduri…).

Și e rezonabilă oare implementarea „unui nou model economic” în situația în care nici cel vechi nu funcționează aici așa cum s-ar cuveni?

…Arzătoarea dorință a Irinei Vlah de a rămîne la putere cu orice preț nu are margini. De dragul acesteia, e gata să meargă și la trădare, și la cîrdășie. Cîrdășia a făcut-o cu unul din dușmanii înverșunați – Igor Dodon, pe care, atunci cînd dînsa  se afla în rîndurile PCRM, Irina Vlah  îl făcea cu ou și cu oțet, numindu-l „impotent politic”, „iuda” și „nemernic”.  Dar mai tîrziu Igor Dodon a reușit să-și ia revanșa. Cu ajutorul anume al doamnei Vlah, el a obținut votul Găgăuziei pentru președinția sa neconstituțională.

Acum, a venit timpul ca dumneaei să-și ia adio de la Dodon și socialiștii lui, care și-au pierdut ponderea politică. Acum, lozinca ei pare să sune cam în felul următor: „Împreună cu Păpușarul, tovarăși!”.

Ivan Lecarevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: