Radu și bradul
РУС. MOLD.
» » Radu și bradul

Radu și bradul

5-12-2017, 13:38
Viziuni: 1 235
  
Versiunea de tipar   
Radu și bradulO coincidență de rimă foarte potrivită cu numele de familie al primarului interimar de Chișinău. Unde mai pui că această coincidență nu este doar de natură poetică. Ea se înscrie perfect în situația creată în jurul bradului instalat, în acest an, în centrul capitalei.

 
Dacă Șeherezada ar fi trăit în timpurile noastre, cu siguranță, ar fi găsit o mie și două de nopți pentru povestirea ”scandalului bradului” din Chișinău. Iar William Shakespeare al nostru nu ar fi afirmat cu atta încredere că: chipurile,  ”nu a fost niciodată o poveste de mai mult vai / Decât cea a Julietei și al ei Romeo...

Faptul că scandalurile anuale legate de principalul brad al țării au devenit o tradiție în primăria capitalei, știm cu toții. Ultimul edil al Chișinăului muncea asupra acestui fapt cu entuziasmul lui Faraday, perseverența lui Edison și virtuozitatea lui Euler. Cred, însă, că primărița interimară pusă de democrați – Silvia Radu, l-a întrecut chiar și pe Dorin Chirtoacă, nu fie pomenit cu noaptea.

Și aceasta nu este doar părerea mea subiectivă. De același subiectivism suferă sute de chișinăuieni, care au făcut ochii cît cepele atunci cînd au văzut bradul crescut pe undeva în munții Carpați. Iar pentru că chișinăuienii au cam văzut de toate pe parcursul celor zece ani, cît a stat Chirtoacă în fruntea primăriei, nu-i mai poți surprinde cu una cu două.  

Da, la drept vorbind, priveliștea a fost cu adevărat captivantă. În Piața marii Adunări Naționale s-a înălțat ceva ce amintea  despre un steag în bătaia vîntului – de o parte a trunchiului ramuri nu erau deloc, iar de cealaltă parte, în direcția Guvernului se întindeau ”labe” de doi metri.  Din cîte se pare, simbolizînd păturile social vulnerabile ale populației.

Chișinăuienii șocați își frecau ochii, se scărpinau la ceafă, unii se cruceau și cu toții se grăbeau să imortalizeze această minune a naturii în telefoanele lor mobile. Noutatea a ajuns repede în biroul Silviei Radu, curățat recent de sticle goale după fostul primar. Aceasta s-a grăbit în PMAN să caute vinovații. Vinovații s-au găsit foarte repede. Ei s-au dovedit a fi funcționarii-liberali municipali, care, chipurile, au sabotat eforturile titanice ale doamnei Radu de a face ordine în oraș.

”Cineva vrea tare mult ca în Chișinău să nu fie brad în acest an”, a declarat ea adăugînd cuvîntul ”sabotaj”. Adică, acest ”cineva” misterios trebuie prins și pedepsit imediat. Mai simplu nici că se poate. Potrivit primarului interimar, ”bradul, pur și simplu, a fost adus deja în stare deteriorată”. Iar acțiunea ”grotescă” a fost gestionată de un liberal de frunte, care dădea indicații prin intermediul mesajelor SMS. Nu rămîne decît interogarea drastică a șoferului de la care urmează să aflăm: cine dintre liberali de rang mai mic a sărit la el în remorcă, a citit mesajele SMS, iar după asta, cu toporul a tăiat crengile frumosului brad. Dacă, desigur, bradul nu fusese deja cumpărat de la o oarecare gospodărie de prelucrare a lemnului la mîna a doua.  

Dar nu aveți impresia că aceste declarații amintește foarte mult de cele pe care le cam face și Dodon ? Căruia, permanent, cineva sau ceva îi încurcă, numai nu propriile ”jucării”?

... Spre orele amiezii, bradul a fost demontat și tăiat. Unde au fost duse cele mai scumpe lemne de foc în istoria Chișinăului, nu se comunică. În schimb, peste tot se publică declarațiile Silviei Radu referitoare la faptul că ea a cumpărat un brad scump din banii proprii.

Da, noul brad a fost, deja, instalat n PMAN. Însă, în primul rînd, nimeni nu a văzut cum Silvia Radu scoate din geantă cei 20 000 de lei pentru plata achiziției. N al doilea rînd, noi, chișinăuienii nu avem nevoie de pomeni de la protejata  democraților, cu atît mai mult pomeni de PR. În bugetul capitalei, pe care noi îl formăm, sînt bani pentru achiziția unui brad și nu există necesitatea unui asemenea ”cadou”.  

Și, în sfîrșit, Radu nu a cumpărat bradul din banii ei, ci din banii noștri. Atunci cînd fiind la conducerea întreprinderii Red Union Fenosa, cu o mînă, scotea bani din buzunarul nostru prin majorarea tarifelor la energia electrică, iar cu alta – semna decrete cu privire la majorarea propriului său salariu.

Eugeniu Marian скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: