Cunoscuți nu doar la față
РУС. MOLD.
» » Cunoscuți nu doar la față

Cunoscuți nu doar la față

23-12-2017, 13:04
Viziuni: 329
  
Versiunea de tipar   
Cunoscuți nu doar la fațăGașca selectată nu este atît de numeroasă din cauza insuficienței de spațiu în ziar, în schimb, destul de reprezentativă pentru actuala clasă politică
 
În această listă a persoanelor ce s-au marcat, în mod deosebit, pe parcursul anului 2017, nu a fost inclus nici principalul păpușar Vladimir Plahotniuc și nici unealta sa principală — Igor Dodon. Acești doi sînt în afara oricărei concurențe. Cu excepția lor, «Topul personajelor anului», realizat de noi, arată în felul următor...

Deșteptul Candu

Despre asemenea oameni precum spicherul parlamentului, Andrain Candu se spune: «Sînteți așa de deștept! Nu vă strînge craniul?».

Indiferent de problema apărută, chestiunea abordată — Candu, întotdeauna, iese în rolul personajului de banc, care le știe pe toate și a fost peste tot. Totodată, nici bagajul de cunoștințe, nici capacitățile și nici mintea nu l-au adus în fotoliul de președinte al Parlamentului, ci nănășismul vulgar moldovenesc.

Acest fapt, însă, nu-l împiedică pe Candu să raționeze, cu aerul unui adevărat înțelept, în diverse materii — de la ciliatele pînă la complexitatea politicii globale. Apropo, ceea ce nu știe Candu — cînd este marcată Ziua Constituției Republicii Moldova. Într-o emisiune televizată, el a numit această dată în felul următor: «Douăzeci... și patru iulie..., douăzeci... și șapte iulie... Ceva de felul acesta» (de facto — pe 29 iulie — nota aut.).

Într-un alt interviu, Candu a vorbit lucruri de la care inima bate mai repede, respirația se taie, iar scumpa lacrimă bărbătească abia de se ține să curgă pe obrazul bărbos. El ne-a explicat nouă, iraționalilor, ce reprezintă cea mai mare bogăție a țării. Nu, nu este vorba despre integrarea europeană, așa cum puteam să credem din obișnuință. Nici Constituția, pentru că ea — nefericita, este călcată în picioare în fel și chip de Candu și complicii săi. Și nici măcar apartamentele sau automobilele noi ale deputaților transfugi. Ca să vezi... este vorba despre... oameni.

Declarația, oarecum, a șocat. Deoarece actuala guvernare își amintește despre oameni doar în preajma alegerilor, în restul timpului, acest segment este afectat de amnezie absolută.

Respectivul interviu a lui Candu reprezintă un coctail de fățărnicie, minciună și verbiaj — îl asculți și ai impresia că ai înghițit un kg de miere. Cum să nu, interviul a fost dedicat împlinirii a 26 de ani de independență a țării, respectiv, a abundat în frumuseți și demagogie. În final, Candu a rezumat: «Eu consider că, pe an ce va trece noi vom fi mai prosperi». Cine sînt acei «noi», cred că nu mai trebuie să explic.

Filip aproape că Macedon

Cum să nu! Premierul nostru nu este un simplu premier, ci și coleg de facultate cu Vladimir Plahotniuc și prim-vicepreședinte al partidului său. El, la fel, este gata să arunce la dreapta și la stînga cuvinte pompoase, de parcă ar arunca flori.

În acest an, el s-a adresat unei oarecare «opoziții» la general și nimănui din liderii concreți cu un îndemn nesăbuit: «În unele lupte noi trebuie să ne consolidăm!». Cum spunea Dumas-tatăl: «se țese intriga». Interesant, ce fel de lupte planifică «Macedon» din Guvernul nostru?

Dacă bătălia este planificată pentru cele 100 de milioane de euro — ajutor macroeconomic, îndemnul, cel mai probabil, este adresat liderului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care s-a deplasat la Bruxelles și a solicitat ca banii să nu fie oferiți Moldovei în cazul în care sistemul electoral va fi modificat. (În schimb, la vremea sa, aceasta nu s-a revoltat deloc atunci cînd miliardul furat, inclusiv cu participarea sa, a fost pus pe umerii poporului țării).

Încă un subiect pentru bătălia comună ar putea fi dorința «euro-integratorilor» noștri de a ieși de sub monitorizarea Consiliului Europei, adică, să-și dezlege mîinile în Moldova și să o transforme din stat capturat în proprietate înrobită. Plahotniuc își dorește susținerea lui Năstase și Sandu. Ultimii doi își doresc putere. Iar în această țara, accesul la putere este semnat la «Nobel». Se vor înțelege oare?

* * *
Ne aducem aminte cu toții ninsoarea care s-a abătut peste Moldova în luna aprilie și care a provocat daune imense în toată țara. Intemperia a avut loc pe 20 aprilie și deja pe 3 mai, prim-ministrul Pavel Filip anunța despre încheierea activității celulei de criză a Guvernului, care, chipurile, a gestionat lucrările pentru înlăturarea consecințelor ninsorilor abundente.

Cum au fost gestionate aceste lucrări știm din titlurile presei pro-guvernamentale: «Pavel Filip s-a adresat locuitorilor Chișinăului să se implice personal la lichidarea consecințelor stihiei», «Pavel Filip verifică cum este curățat Chișinăul de crengi și copaci».

Peste două săptămîni, «premierul nocturn» a considerat că lucrările au fost încheiate și chiar a propus decorarea militarilor și a locuitorilor orașului care au participat la lucrările de curățare. Interesant, de unde ar fi luat el atîtea medalii? Or, în mare parte, orașul a fost curățat anume de locuitori, iar autoritățile au ignorat, pur și simplu, această problemă, s-au ascuns nu știu pe unde, nu au decretat stare de situație excepțională și nu au creat un ștab corespunzător.

«Eu mă mîndresc de felul în care am reușit să ne mobilizăm», a concluzionat propria sa «luptă» împotriva stihiei Pavel Filip. Domnule premier, aceasta nu este mîndria dumneavoastră — aceasta vă este misiunea. Și ați executat-o nesatisfăcător. La fel, și un instalator tehnic se poate mîndri sau rușina de rezultatele muncii sale pentru înlăturarea scurgerilor. Altfel spus, în orice situație, fiecare la locul său trebuie să-și îndeplinească corespunzător funcțiile de serviciu. Doar atunci ordinea se va instala în țară.

* * *
Cum credeți, ce nu trebuie să facă șeful Executivului? O variantă de răspuns: premierul nu trebuie să cumpere, spre exemplu, producție alcoolică contrafăcută prin internet. Într-o bună zi, Pavel Filip a procurat, în acest fel, o partidă de whisky de contrabandă fără mărci de accize și pe care a adus-o la ședința Guvernului. Ba nu, dacă trebuie de băut, atunci trebuie de băut. Însă, «premierul nocturn» a vrut, în acest fel, să-l vulnerabilizeze pe șeful Serviciului Vamal: chipurile, cetățene Vitalie Vrabie, ia vezi cît de ușor este să cumperi în Moldova alcool pentru care nu se plătesc impozite. Ei, hai, fii sănătos!

Băiatul la comandă

Cunoscuți nu doar la fațăFostul «simplu premier», Iurie Leancă, a trebuit să dea serios din coate pentru ca Platforma sa Popular Europeană să capete statutul înalt de fracțiune parlamentară. Cu energia unui cerșetor el i-a implorat pe actualii săi stăpîni să susțină acest proiect de lege. Pentru că absolut toți deputații, care fac parte din acest grup, la vremea lor au trădat partidele cu care au ajuns în Parlament. Și, într-un final, și-a convins stăpînii.

Mai mult decît atît, Leancă a devenit vicepreședinte al Legislativului — a luat locul «femeii din opoziție» — Liliana Palihovici. Patru fracțiuni parlamentare — Partidul Comuniștilor, PSRM, PLDM și PL au părăsit sala de ședințe în semn de protest, iar în favoarea fostului «simplu premier» au votat democrații și membrii grupului Leancă. De altfel, 5 de voturi au fost suficiente pentru a-l promova în această funcție pe unul dintre principalii vinovați de furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei.

După care, Leancă a vociferat un punct de vedere senzațional asupra furtului miliardului. Țineți-vă mai bine de scaune sau taburete, aveți grijă să nu vă răsturnați de pe divan, mult stimați cititori: potrivit lui Leancă, «jaful secolului» din sistemul bancar a fost «necesar»... pentru «salvarea» Moldovei și cetățenilor ei.

El nu a făcut această declarație fiind în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, ci absolut treaz și conștient și încă în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. Adică, declarația a avut un caracter vădit oficial.

În acest fel Leancă a răspuns la remarca Președintelui Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, care a indicat asupra faptului că locul lui Leancă nu este în prezidiul Parlamentului, ci în spatiile gratiilor, «alături de Filat».

Fiți de acord, este foarte greu de contestat veridicitatea afirmațiilor liderului comuniștilor moldoveni. Pentru că toți cei din coaliție de la guvernare au furat de comun acord, de ce răspunde doar Filat? Este adevărat că circulă zvonuri despre faptul că Iurie Leancă trebuia să fie arestat în aceeași zi în care a fost reținut Filat, însă, în ultima secundă, s-a decis să fie lăsat în libertate pentru că va mai fi de folos. Cu adevărat a fost de folos — în rolul de vicepreședinte manual al Parlamentului.

Viziunile pro-unioniste a lui Iurie Leancă s-au manifestat în timpul campaniei electorale prezidențiale din România de la sfîrșitul anului 2014, atunci cînd l-a susținut activ pe Victor Ponta. Cel care a declarat despre anul 2018 ca «a doua mare unire». Leancă a ținut chiar și un discurs în cadrul unui miting din București, îndemnîndu-i pe români să-l susțină pe Ponta. Deși, pe atunci era membru al Partidului Liberal Democrat, iar colegul său era social-democrat. Respectiv, pe plan ideologic, ce doi nu puteau să aibă tangențe.

În ceea ce ține de orientarea pro-europeană, putem aminti cum Iurie Leancă, fiind în 2016 candidatul nr. 3 la funcția de președinte al Moldovei, a cerut ca toți pretendenții să promită că vor continua vectorul spre Occident și să jure să nu denunțe Acordul de Asociere cu UE.

Din cele expuse mai sus, reiese foarte clar că proiectul «Iurie Leancă» prezintă pericol pentru statalitatea și identitatea etnică și culturală moldovenească. Iar locul lui este anume acolo unde a indicat Vladimir Voronin.

De la mîna dreaptă a lui Filat la comisar venețian

Cu actualul regim, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a crescut pînă la rangul de reprezentant al Moldovei în Comisia de la Veneția. S-a întîmplat acest lucru în cele mai bune tradiții ale actualei politici moldovenești — sub «magia» întunericului nopții. Încă în ajun, nimănui nici prin cap să-i treacă despre un atare aranjament. Se considera că Tănase face activitate pedagogică (așa cum a promis el însuși după ce a plecat de la CC). Mare surpriză!

Cunoscuți nu doar la fațăInformația despre desemnare a fost publicată pe site-ul Comisiei de la Veneția în ajunul zilei de 16 iunie, atunci cînd CC urma să ia o decizie pe marginea proiectului scandalos al regimului din Moldova cu privire la modificarea sistemului electoral. Iar guvernarea a ținut în secret intenția de a-l numi pe Alexandru Tănase în calitate de reprezentant în Comisia de la Veneția.

Ulterior, deputatul Sergiu Sîrbu a comunicat că Tănase a fost numit în calitate de membru al CV «conform procedurilor», însă, a refuzat să specifice ziua în care Tănase a fost delegat. Un lucru este clar: înaintarea lui Tănase în această funcție a fost promovată de atotputernicul PDM. Deși, sus menționatul personaj și-a început cariera politică sub un cu totul alt brand politic.

* * *
Atunci cînd Vladimir Filat a părăsit Partidul Democrat și a început să fondeze propriul proiect liberal-democrat, el înțelegea perfect: cadrele decid totul. (Plecarea lui Filat a lovit, atunci, dur în președintele de atunci a democraților — Dumitru Diacov, care, momentan, a fost privat de unul dintre principalii sponsori și o parte a Blocului «Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă», care l-a urmat pe fugar).

La PLDM s-au grăbit să adere personalitățile obsedate de mercantilism din alte formațiuni, cărora le-a fost pe plac doctrina lui Filat — într-o societate de consum totul se vinde și se cumpără. Cu atît mai mult avocații de succes.

Un asemenea avocat de succes era Alexandru Tănase — avocatul lui Valeriu Pasat și avocatul care a cîștigat cîteva procese la CEDO. Tănase a devenit prim-vicepreședinte al partidului și, după ce s-a acomodat la noul locșor, s-a gîndit să-l sape tacit pe fondator. Fapt pentru care a decis să îmbrace rasa de reformator. Calculul a fost simplu: priviți, oameni buni, eu înaintez idei iar liderul tace. Poate că eu, progresistul trebuie să fiu în locul lui?

Dorința lui Alexandru Tănase de a comanda o altă muzică în locul celei preferate de șeful lui de partid, evident, a trezit nemulțumirea ultimului. Chiar dacă au studiat împreună dreptul la Universitatea din Iași, au locuit în același cămin, subordonarea este un lucru sfînt.

Curios: de îndată ce Alexandru Tănase a coborît din corabia PLDM, ziarul «Timpul», condus de tatăl acestuia — Constantin Tănase, a început să publice o serie de articole critice împotriva lui Vladimir Filat, acuzîndu-l de dictatură, plecăciuni în fața liderului rus Vladimir Putin, lipsă de principialitate, trădarea «idealurilor supreme» ș. a. m. d. Tata răspunde pentru fiu!

* * *
În perioada în care s-a aflat la Curtea Constituțională, inițial în calitate de membru și, ulterior, la post de președinte, Alexandru Tănase s-a manifestat drept un executor statornic al legilor oligarhice, iar dacă acestea contraveneau Constituției, substituia cu îndrăzneală Legea Supremă cu propriile sale decizii.

În timpul în care a condus CC, au fost adoptate un șir de decizii semnificative cu caracter vădit politic. Una dintre aceste decizii a fost recunoașterea prevalării Declarației de Independență asupra Constituției în chestiunea cu privire la denumirea limbii de stat.

În cadrul unei conferințe internaționale, Tănase a pus la îndoială statutul Moldovei consemnat în Constituție și a declarat că țara poate renunța la neutralitatea permanentă.

Anume sub conducerea lui Alexandru Tănase, Curtea Constituțională s-a transformat într-un sistem lipsit de orice fel de autoritate în societate, într-un sistem ce balansa între dispreț și dezgust.

Băiatul «pentru orice eventualitate»

În luna februarie a anului 2017, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a fost numit în fruntea Centrului pentru implementarea reformelor. Decizia a fost adoptată de Guvern la inițiativa prim-ministrului Pavel Filip. Chiar dacă, la acel moment, centrul nici măcar nu exista, conducătorul acestuia — iată-l, poftim!

Pe atunci, nu era foarte clar ce reforme urmează să implementeze Ciocan. Vocea interioară sugera că ar fi vorba despre unele analogice celor pe care el le-a «implementat» la CEC — falsificarea rezultatelor, denaturarea, dezinformarea. Cu o credință incontestabilă față de idealurile «platformei social-democrate» și stăpînului ei din umbră.

Potrivit planurilor autorităților, noua structură trebuia să estimeze rezultatele administrației de stat și — «la necesitate» — să se implice pentru depășirea problemelor apărute. Adică, pur și simplu, să laude toate «reformele» implementate de actualul Cabinet de Miniștri. Pavel Filip și-a exprimat convingerea că Iurie Ciocan deține toate calitățile necesare pentru a conduce un asemenea centru. Cine ar fi pus la îndoială...

În ghilimele vom remarca că în toată lumea asta se numește «sinecură» — funcție fără niciun fel de responsabilitate, în schimb, remunerată bine. Ciocan a refuzat să ofere date legate de remunerare: «Eu refuz să discut la acest subiect. Este o informație personală, care mă vizează pe mine și familia mea». În schimb a menționat că o parte din finanțarea acestei organizații va reveni donatorilor internaționali. Dar poate ar fi mai bine de valorificat alimentarea externă în anumite scopuri nobile decît întreținerea lui Ciocan și «Centrul pentru elaborarea vacuumului» pe care-l conduce acesta?

* * *
În următorul an, 2018, Ziarul «Comunistul» va continua, cu mare satisfacție, să completeze cu regularitate rubrica «Personaje», în care, cu siguranță, înșiși antieroii noștri vor găsi multe informații interesante despre ei.

Ivan Lecarevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: