Orașul Bălți devine…
РУС. MOLD.
» » Orașul Bălți devine…

Orașul Bălți devine…

5-05-2018, 10:32
Viziuni: 2 158
  
Versiunea de tipar   
Orașul Bălți devine…Dacă e să crezi promisiunilor sumare date de candidații la funcția de primar, «orașul Bălți va deveni cel mai frumos oraș de pe Pămînt»
 
Bismarck este vestit și prin aforismele sale, unul din care sună în felul următor: «Niciodată nu se spun atîtea minciuni, cîte se spun în vreme de război, după vînătoare și înainte de alegeri». Cu regret, timpul confirmă că, spunînd acestea, vestitul cancelar german a avut dreptate. În campaniile electorale, planurile pe care le expun candidații sînt ideale și grandioase, dar timpul de după alegeri face din ele praf.

Bălțenilor (de altfel, ca și chișinăuienilor), candidații la funcția de primar le promit multe, care le vor face pe toate deodată: imediat vor repara drumurile, vor soluționa problema evacuării deșeurilor, vor purifica aerul de vaporii cu care-l impurifică combinatul de uleiuri, vor iniția o zonă offshore etc., etc..

Unul din pretendenții la funcția de primar al orașului Bălți este Pavel Verejanu, reprezentant al partidului Șor. El e președinte al fracțiunii majoritare în consiliul municipal… al orașului Orhei. Dar, nu se știe de ce, tare ar vrea să vină în fruntea capitalei noastre de nord. Ceea ce, fiți de acord, e un lucru cel puțin absurd: candidatul nu cunoaște problemele bălțenilor, iar bălțenii nu-l cunosc pe dumnealui.

Argumentul că el e de baștină de la nordul Moldovei și întotdeauna a considerat că Bălți e orașul lui natal, îl respingem ca pe unul pur și simplu ridicol. În timpul prezentării candidatului său, Ilan Șor a declarat că, în cazul în care acesta va învinge, în oraș va fi construită o fabrică de prelucrare a petrolului. Chipurile, orășenii își vor putea alimenta mașinile cu «benzină socială» la benzinării municipale special construite pentru asta. (Am fi curioși să știm: oare păturile social vulnerabile ale populației noastre de bună seamă au nevoie acută de «benzină socială» pentru autotransportul lor personal?!).
 
Volens-nolens, apare o întrebare legitimă: dar de ce o asemenea fabrică să nu fie construită la Orhei? Pe lîngă asta, bălțenii se interesează de unde va fi adus petrolul necesar pentru funcționarea fabricii?

…Se creează impresia că, după instalarea pe tronul de cîrmuitor al orașului a fostului primar-mare promițător Renato Usatîi, unii îi consideră pe bălțeni niște oameni prostuți, care, fără nici o rezervă, cred oricăror promisiuni. De aceea sînt gata să le promită chiar și construirea unui cosmodrom la marginea orașului.

* * *
Candidatul din partea partidului căzut în lîncezeală al lui Renato Usatîi nu promite nimic concret, reducîndu-se la fraze generale despre corupție, despre «mafia chișinăuiană» și la lozinci stridente de tipul «Noi vom învinge la Bălți, iar după aceea vom învinge în întreaga Moldovă!».

E cam stupid să auzi despre lupta împotriva corupției din gura unui om implicat într-un șir de scandaluri legate anume de corupție, în particular, de dubioasele declarații cu privire la venituri, în care dumnealui a indicat că, în ultimii doi ani, nu are nici un salariu și există pe salariul soției sale, care e doar de 2000 de lei.

Aici, aș mai vrea să expun un raționament: pentru ca poporul să creadă spuselor unui candidat, acesta trebuie să-i convingă pe alegători de faptul că este un om de nădejde și să demonstreze în practică că anume așa e. Dar ce încredere poți avea într-un om ca Grigorișin, despre care ziarul bălțean «Gazeta. md» scrie: «Grigorișin poartă pe mînă un ceas de 500 000 de lei, despre care spune că l-a primit în dar, iar toată familia lui Grigorișin se plimbă cu mașini de clasa lux, care costă mai mult de un milion de lei. Bălțenii le văd pe toate acestea și trag propriile concluzii cu privire la ceea ce spune zicala «puterea e în adevăr».

Dar Grigorișin deține funcția de primar interimar al orașul Bălți, deci, are posibilitatea să pună în funcțiune în cel mai activ mod resursa administrativă. Această resursă a fost pusă în funcțiune și în cazul Elenei Grițco, vicepreședinte al partidului lui Usatîi, care este nevoită să pretindă la funcția de primar în calitate de «candidat independent». Conform unor date, pentru a colecta semnăturile necesare pentru înregistrarea candidaturii ei, la întreprinderile municipale, cum ar fi «Apă-Canal», gospodăria spațiilor verzi, administrația orășenească, lucrătorii au fost pur și simplu chemați și impuși să semneze, datele din buletinele de identitate fiind luate din copiile acestui document care se află la administrația respectivelor întreprinderi.

Înșiși bălțenii și-au arătat în mod foarte grăitor atitudinea lor față de Elena Grițco — corturile instalate pe străzile orașului pentru colectarea semnăturilor în folosul ei au fost mai mult pustii. În oraș, Elena Grițco nu se prea bucură de simpatie din partea locuitorilor, care o consideră o persoană predispusă la isterii și ofense.

* * *
La Bălți, s-a conturat foarte clar fisura în betonul a încă unei alianțe de partid — a Platformei «Demnitate și Adevăr» (DA) a lui Andrei Năstase și a Partidului «Acțiune și Solidaritate» a Maiei Sandu. Dacă în capitală ei au un candidat unic — pe însuși Năstase, la Bălți lucrurile stau altfel. Concurent al reprezentantei DA, Arina Spătaru, a devenit liderul local al PAS, Simion Guțu.

La fel ca și în Chișinău, democrații nu și-au înaintat un candidat nici la Bălți, fiindu-le teamă, și pe bună dreptate, de nereușită. Dar, avînd sub controlul lor oficiul de aici al cancelariei de stat, serviciile descentralizate și întreprinderile de stat, ei vor direcționa toată această resursă administrativă la sprijinirea candidatului formal din partea PSRM, Alexandru Usatîi. Îndeplinind astfel condițiile următoarei înțelegeri: democraților — Chișinăul, socialiștilor — Bălții. Dar, de fapt, ca și totdeauna pînă acum, ei își fac propriul joc.

Ivan Lecarev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: