Incorigibilul primar din monitor
РУС. MOLD.
» » Incorigibilul primar din monitor

Incorigibilul primar din monitor

5-03-2017, 09:55
Viziuni: 1 318
  
Versiunea de tipar   
Incorigibilul primar din monitorLa capitolul neglijare și mizerie, orașul Bălți a ajuns, deja, din urmă Chișinăul scufundat în noroi, fapt pentru care, la fel ca și în capitală, cetățenii trebuie să mulțumească primarului dezordonat

Primarul de Bălți, Renato Usatîi nu a mai intrat în biroul său de lucru, deja, de mai bine de patru luni de zile. Și nici nu a mai ieșit pe străzile orașului, locuitorii căruia și-au încredințat voturile liderului partidului virtual respectiv. Zăpada s-a topit, problemele orașului au rămas, doar că primarul nu vede toate aceste lucruri.


Rîsul amar al bălțenilor


Actuala componență a Consiliului Municipal Bălți este numit mașina de vot. Ani la rînd, orașul nu a mai văzut un consiliu atît de necompetent. În timpul discuțiilor pe marginea chestiunilor importante, doar cîțiva oameni înțeleg despre ce este vorba, restul, pur și simplu, ridică mîinile. Marea majoritate a consilierilor din partea lui Usatîi sînt pensionari, studenți cu studii incomplete și reprezentanți ai mediului de afaceri.


«Bălțenii încep să înțeleagă că au făcut alegerea greșită. Subalternii primarului în consiliul municipal, 26 la număr, încearcă să-l justifice, vorbesc despre Dumnezeu știe ce deplasări. Dar cum vor putea ei demonstra acest lucru, dacă primarul nu are în pașaport nici măcar o ștampilă care să confirme că el a trecut vama», remarcă secretarul Comitetului Municipal Bălți al PCRM, Serghei Rubțov. «Oamenii știu că el nu este în oraș, iar toate atribuțiile sale au fost transmise viceprimarului, care, este departe de gospodăria locativ-comunală. Se ajunge la absurd, în sala de ședințe a fost instalat un monitor, iar Renato Usatîi desfășoară, prin skype, ședințele operative cu directorii serviciilor comunale, care se ridică asemenea elevilor în fața ecranului și raportează despre lucrul efectuat. Oamenii discută despre asta, rîd, dar este un rîs amar», a menționat Rubțov.


În promisiunile lui preelectorale, Renato Usatîi a declarat sus și tare că orașul Bălți va deveni vitrina republicii, că va fi un oraș ideal, un oraș exemplu. El a promis că, la fiecare trei luni, de pe o scenă instalată în centrul orașului, directorii întreprinderilor municipale vor raporta public în fața cetățenilor. Nu există nimic din toate acestea, iar locuitorii au o sumedenie de întrebări de oferit.


Dacă strada centrală mai seamănă cu una orășenească, una pas la dreapta sau la stînga și te pomenești într-un fel de groapă cu drumuri sparte la orice pas. Clar lucru, primăvara, întotdeauna, drumurile au nevoie de reparații, însă, gunoiul poate fi strîns. Apar întrebări legate de activitatea serviciilor comunale, transportul orășenesc, recent, brusc s-au terminat toate biletele de călătorie.

 

Primarul incorigibil


Prin ce, totuși, a cucerit Renato Usatîi inimile bălțenilor în perioada electorală? El a promis pîine și spectacol. Spectacole se propune foarte generos. Au venit în ajutor Leps, Mihailov, Rotaru, «Blesteașcie» și alți artiști. În zilele politice monotone și-a făcut apariția un fel de băiat fără cravată, unul de-al nostru. Zîmbește tuturor, cîntă de pe scenă și, fără a se rușina, cade de pe ea. Concertele au fost organizate, însă, bălțenii nu au avut noroc și de pîine. Pentru că primarul este, în primul rînd, stăpîn dar nu un showman sau interpret de doi bani.


«Este remarcabil faptul că așa numita activitate a primarului dezamăgește chiar și tinerii, care au fost suprasaturați cu concerte. Ei își doresc o viață normală într-un oraș curat și îngrijit, cu drumuri normale», a adăugat secretarul Comitetului Municipal Bălți a formațiunii Lilia Menuhova. «Și încă ceva, oamenii au început să-și pună întrebarea: de unde are Usatîi, la o vîrstă atît de fragedă, o asemenea avere impunătoare?», a mai adăugat ea.

 

Presa — copia Chișinăului


La fel ca și presa republicană și televiziunile, sursele de informare în masă din Bălți cîntă la comanda stăpînului lor. Televiziunea orășenească din Bălți este numită «balabol TV», evident, ea este sponsorizată de primarul generos. Și, așa cum se cuvine, colegii noștri se văd nevoiți să cînte ode în adresa sponsorului principal și să emită armonios despre faptul că în Bălți totul este bine.


«Pentru televiziunea din Bălți este caracteristic faptul că ea nu observă noroiul de pe drumuri, în schimb, împroașcă cu noroi toți oponenții politici ai actualului primar, inclusiv, comuniștii. Atunci cînd PCRM se afla la guvernare, nimeni pe nimeni nu murdărea cu noroi din ecranul televiziunii bălțene. Noi arătam ceea ce făceam. Ceea ce se primea și ceea ce nu se primea. Ei, însă, nu fac nimic, ei nu au ce arăta, de aceea, pentru a sustrage atenția de la toată această debandadă, ei îi ponegresc pe toți», a specificat Lilia Menuhova. «Ne avînd proprii reprezentanți în consiliul orășenesc, comuniștii lucrează cu orășenii și sătenii din municipiu — Sadovoe și Elisaveta, și le explică despre tot ceea ce se întîmplă. Deputatul nostru Vasile Panciuc are stabilite zile de primire».

 

«Centralistic» — banditește


Renato Usatîi a început să se pregătească din timp de campania preelectorală. Încă în vara anului 2013, numele lui a fost «glorificat» — contra bani desigur, aproape în toată presa moldovenească.


În același timp, în parcul central al orașului a fost pusă piatra de temelie a monumentului lui Vladimir Vîsoțki. Atunci, Usatîi l-a adus de la Moscova pe fiul actorului — Nikita Vîsoțki și interpretul popular — Leps. Orașul, așa cum se spune, a căzut în urechi, Usatîi zîmbea și oferea interviuri cu mare poftă. Însă, din barei motive, jurnaliștii nu au observat faptul că în acest proiect primăria orașului, nici pe departe, nu a jucat ultimul rol. În acea perioadă, primăria de Bălți era condusă de comuniști în frunte cu edilul Vasile Panciuc.


Respectiv, Usatîi a avut noroc că înaintea lui, în Consiliul Municipal au muncit reprezentanții PCRM. Clar lucru că el încearcă să demonstreze că comuniștii au furat totul. Dar nu se primește. În toate instituțiile unde au lucrat membrii PCRM, au fost desfășurate controale totale. Nu au fost confirmate dovezi precum că comuniștii ar fi sustras surse din bugetul local.


În schimb, primarul de Bălți este mereu gata să-și atribuie meritele străine.


«În 2015, cînd PCRM era la guvernare, Consiliul Municipal a alocat Școlii sportive 105 mii lei pentru procurarea inventarului sportiv necesar la secția haltere. Deja Usatîi a fost cel care a înmînat acest echipament. Acest lucru a fost prezentat în așa fel, chipurile, primarul a aflat despre problema dată și a procurat tot echipamentul necesar din banii proprii», a explicat secretarul Consiliului Municilal Bălți, Said Amaev. Și asemenea exemple sînt foarte mule. Primarului de Bălți îi place să fie în centrul atenției.

 

Gestionarea interactivă


Deja de mai bine de patru luni, bălțenii își văd primarul doar prin intermediul rețelelor de socializare, cum se spune, exclusiv în format virtual. El este viu, sănătos, plin de energie și, așa cum obișnuiește, promite «să slujească, în continuare, orașului și orășenilor». Însă, dacă un gestionar de asemenea rang nu se prezintă la serviciu timp de patru luni de zile, atunci, conform logicii și normelor legislative, el trebuie să fie demis din funcție.


În special, în Art. 28 din Legea privind «Administrația publică locală», sînt stipulate condițiile de încetare înainte de termen a mandatului de primar. În punctul «C» se menționează că mandatul primarului încetează înainte de termen în cazul în care apare «imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile pe o perioadă mai mare de 4 luni consecutive, inclusiv pe motiv de boală».


Urmează doar de a concretiza dacă gestionarea interactivă a orașului se consideră activitate sau primarul a lipsit, totuși, de la serviciu o perioadă îndelungată. Deoarece inițiativa de a organiza alegeri anticipate ale primarului trebuie să vină din partea consiliului municipal, iar majoritatea consilierilor reprezintă interesele lui Usatîi, trebuie să ne așteptăm ca și în continuare primarul va comunica, în ciupici de cameră, cu poporul prin intermediul tehnologiilor moderne.
 
Natalia Lujina
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: