Perioada aranjamentelor
РУС. MOLD.
» » Perioada aranjamentelor

Perioada aranjamentelor

5-05-2018, 09:17
Viziuni: 702
  
Versiunea de tipar   
Perioada aranjamentelorÎn lupta pentru fotoliul primarului municipal s-au antrenat treisprezece pretendenți
 
Dar lupta, putem spune, e destul de apatică — nici pe departe nu seamănă cu cea care s-ar duce, să zicem, în exaltata Nicaragua, unde pretendenții demult s-ar fi luat de păr unul pe altul, și ar fi făcut-o chiar și în direct, adică în fața telespectatorilor, iar părtașii lor le-ar face multă bătaie de cap forțelor de apărare a ordinii de drept, și invers.

Pe cînd la noi, la Chișinău, e o atmosferă liniștită, într-un fel chiar leneșă, ceea ce demonstrează că tot ceea ce s-a putut fura, de acum s-a furat pînă la noi și că rolurile în spectacolul «Alegerile primarului» demult sînt distribuite, de aceea artiștii își fac treaba de mîntuială, pur și simplu așteptînd căderea cortinei.

Primarul municipal interimar, adică Silvia Radu, de acum a și încetat să răspundă la atacurile oponenților, care o învinuiesc de faptul că este, să spunem așa, angajata Partidului Democrat. Și, de bună seamă, ce rost are să ridicăm forfotă? Semnăturile sînt colectate, candidatul este înregistrat, iar după aceea… să ne ajute sfîntul Coordonator…

Apropo, despre semnături. Conform legislației, candidatul independent trebuie să le colecteze în număr de 10.000. Pe cînd Silvia Radu a reușit să colecteze chiar și mai multe — tocmai 13 200. Doar într-o săptămînă! Făcînd niște calcule simple, vedem că, în acest răstimp, dumneaei a colectat cîte 13 semnături pe minută. Asta dacă cele 13 200 de semnături ar fi fost adunate cîte 24 de ore la rînd în toate cele 7 zile. Pe de altă parte, în aceste 7 zile și nopți, în corturile «mărionetei» nu s-a observat mare îmbulzeală. Iar din cele 7 zile, 2 — cea de Sărbătoarea de Paști și cea de Paștile Blajinilor — semnături în general nu s-au colectat.

După cum scrie portalul jurnal. md, nu toate semnăturile colectate pentru candidatura doamnei Radu au fost benevole. Portalul informează că, de exemplu, la Centrul Mamei și Copilului, șeful secției cadre a colectat semnăturile lucrătorilor medicali, spunîndu-le că această dispoziție a fost dată de însăși conducerea instituției.

Fără a se încorda pentru a inventa altceva mai credibil, Silvia Radu le promite chișinăuienilor «îmbunătățirea nivelului de trai» și continuarea implementării proiectelor pe care ea, chipurile, «le-a inițiat în Chișinău». Ceea ce am putea să înțelegem în mod diferit. Bunăoară, că, în cazul în care dumneaei va obține fotoliul de primar, ne așteaptă repetarea istoriei cu pomul de Anul Nou, alungarea funcționarilor primăriei și împodobirea parcurilor din oraș cu covoare din flori, care costă bani enormi. De alte proiecte pe care să le fi inițiat pînă acum parcă n-am auzit.

…Dacă cineva a uitat sau n-a atras atenție, vă amintim — înaintarea la funcția de primar municipal nu este prima încercare a doamnei Radu de a deveni o fugură la fel ca Churchill. În 2016, ea a candidat la funcția de președinte al țării, fiind concurenta lui Igor Dodon și a Maiei Sandu. Rezultatul pe care l-a obținut la alegeri a fost mai mult decît modest — 0,37 procente de voturi (5276 de oameni) în întreaga țară. Din acestea — 1327 de voturi au fost din Chișinău. Probabil, anume aceste cifre indică adevăratul rating printre chișinăuieni al ex-administratoarei companiei Union Feno¬sa /Gas Natural Fenosa.

* * *
Între timp, candidatul la funcția de primar general din partea Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, a editat o multicoloră foaie volantă cu 24 de pagini, în care povestește ce intenționează să facă pe PARCURSUL UNUI AN în cazul în care va ajunge în fotoliul jinduit. Punctele forte ale acestei lucrări fundamentale el personal le aduce la cunoștința chișinăuienilor peste tot unde reușește să-i surprindă, inclusiv în curțile lor.

Dar să le oferi oamenilor un asemenea «produs verbal» nu-i mare lucru și nu poate fi comparat nici măcar cu tîrîitul pe propriile spate a unor saci plini cu ceva. Așa că, a te pune la vorbă e mult mai ușor decît a te pune pe treabă, cum zic bătrînii noștri înțelepți. În ultimă instanță, chișinăuienii ar jertfi un sfert de oră din timpul lor ca să asculte ce anume concret a făcut pentru oraș acest candidat în calitatea sa de președinte al fracțiunii socialiștilor în Consiliul Municipal. Dar asta e — el nu are ce le spune. Că n-o să se laude în fața lor cu boicotarea ședințelor și cu certurile sale cu oponenții. Încă pînă la alegeri, dumnealui a promis orașului 300 de terenuri sportive. Vrem să le vedem — unde-s ele?

În schimb, în anul 2017, consilierul municipal Ion Ceban și-a cumpărat o limuzină — o Skoda Kodiaq nou-nouță, — costul ei fiind ca salariul lui anual pentru 8 ani. Iar mama dumnealui (și ea consilier în Consiliul Municipal), în anul 2016, «i-a dăruit» feciorașului un apartament al cărui cost cadastral alcătuiește 1 000 000 (un milion) de lei.

«Ce fel de primar poate fi acest Ion Ceban? — raționează prietenul și colegul meu. — Nu e bun nici măcar pentru un loc de brigadier sau sublocotenent. N-are experiență în nici un domeniu, nu știe să facă altceva decît să strige, să urle și să se poarte grosolan. Atît. Pur și simplu un ZERO în calitate de primar municipal. După nivelul lui de cunoștințe, e la fel ca și Chirtoacă. Și ce, am avut un clovn și acum să avem încă unul, care se va deosebi de cel dintîi doar prin faptul că va fi «prorus»?! Ce crede el — că noi, chișinăuienii, ne vom bucura tare mult primind facturile pentru apă și gaz cu plăți suplimentare adăugate în limba rusă?!»…

De bună seamă, cu ce vor fi mai buni la cîrma orașului fiul și mama Ceban decît unchiul Ghimpu și nepotul lui, Chirtoacă? Am vrea, totuși, să ne mai odihnim de «antreprize familiale» în administrarea capitalei. Toți sînt foarte buni la promisiuni, iar cînd ajung în fotoliul de primar, își pierd total memoria.

Cît de multă încredere au chișinăuienii în Ion Ceban și Igor Dodon a demonstrat în mod cît se poate de evident referendumul eșuat, pe care ei l-au organizat cu patru luni în urmă cu scopul de a obține demisia lui Chirtoacă. Locuitorii capitalei conștientizează foarte bine faptul că socialiștii reprezintă un partid al unor politicieni faliți, pasionați de piar, care nu dispun de nici un fel de pîrghii de influență, pentru a-și putea realiza în fapt promisiunile făcute. Populism gol și minciună sfruntată — iată de ce sînt ei capabili.

Dmitri Crîmov
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: