O fereastră «luminoasă» înspre vară
РУС. MOLD.
» » O fereastră «luminoasă» înspre vară

O fereastră «luminoasă» înspre vară

1-06-2018, 10:17
Viziuni: 100
  
Versiunea de tipar   
O fereastră «luminoasă» înspre varăActualele autorități trec sub tăcere faptul că mii de copii din Moldova suferă de subalimentație
 
Ziua protecției copilului este una dintre cele mai luminoase și plăcute sărbători, care deschide sezonul de vară. Ea a fost instituită în luna noiembrie a anului 1949, pentru întîia oară fiind marcată în mod masiv în următorul an, 1950. Inițial, Ziua protecției copilului a fost concepută pentru a atrage atenția societății asupra problemei copiilor nenăscuți, pentru organizarea unor acțiuni în apărarea dreptului la viață. Cu timpul, respectivul format a suferit modificări, astfel că această zi a devenit pur și simplu o sărbătoare-simbol a copilăriei fericite.

În Moldova, în anii guvernării PCRM, acțiunile consacrate sărbătorii erau organizate cu ajutorul statului. Acum, asta, în fond, e misiunea diferitelor organizații obștești, și anume datorită lor în toate sectoarele Chișinăului au loc multe evenimente pentru copii. Se organizează cîte ceva și în centrele raionale. Cum întîmpină sărbătoarea lor copiii din localitățile sătești — despre asta cunoaștem prea puțin. Sînt sătucuri mici în care copiii nici nu știu că, mai mulți ani în urmă, maturii au inventat pentru ei o sărbătoare.

Însăși denumirea sărbătorii — Ziua protecției copilului — subînțelege că noi, maturii, trebuie să-i apărăm pe copii de ceva. Iar mai concret, de necazuri, foame, războaie, neștiință de carte etc. În țara noastră, cu regret, această protecție se află doar pe seama părinților. Statul se preocupă de protejarea copilăriei doar în mod formal.

În fiecare săptămînă auzim de la mass-media controlată de putere informații că undeva a fost amenajat un teren de jocuri pentru copii, iar într-o maternitate unei mămici i s-a dăruit un complet pentru nou-născuți. Și asta e bine. Dar, nu se știe din ce motiv, respectivele mijloace de informare în masă nu spun nimic despre faptul că fondul de caritate cu oarecare faimă, care poartă numele unei flori montane, de acum demult folosește în aceste scopuri resurse administrative și finanțarea paralelă.

Cadourile sînt un lucru bun. Dar nu ar fi mai bine oare ca mamelor să le fie majorată indemnizația pentru copii, ca ele să poată cumpăra pentru micuții lor tot ce le este necesar?! Mamele care nu au lucrat pînă la nașterea copilului primesc acum o indemnizație lunară de doar 540 de lei, iar indemnizația pentru pierderea întreținătorului familiei e și mai mică. Iată la ce trebuie să se gîndeasă domnii democrați, cei care au uzurpat puterea în țară. Între altele fie spus, în perioada guvernării PCRM, indemnizația la nașterea primului copil a fost mărită de 9 ori. Adică, în mod considerabil, spre deosebire de cele 5-10 procente cu care este mărită acum. În timpul guvernării comuniștilor au fost majorate și alte plăți și indemnizații.

* * *
Acum, reprezentanții puterii s-au pregătit bine pentru Ziua protecției copilului. După mai multe discuții, ei au hotărît să declare această zi ca una de odihnă, pe care părinții o vor lucra mai tîrziu. Motivul din care au făcut-o — ca această zi frumoasă familia s-o petreacă împreună. Dar plimbarea pe la terenurile cu jocuri de atracție, — pe unde acestea există, — baloanele și dulciurile pe care le vor dori copiii îi vor costa pe părinți. Cum să treci alături de o tejghea cu diferite bunătățuri și să nu cumperi nici una? Cum să reziști în fața ochilor rugători ai micuțului căruia i-a plăcut tare-tare o jucărie? Așa că mai bine stai acasă… De aceea mulți părinți, deoarece nu dispun de mijloace suplimentare, vor prefera să rămînă acasă împreună cu copiii lor sau, dacă au o casă de vară, să plece cu ei într-acolo. Doar vor avea tocmai trei zile libere!

Dar cîți copii nu-și vor putea petrece această zi cu părinții în nici un mod, deoarece părinții lor se află în străinătate, unde lucrează ca să cîștige pentru familie pînea de toate zilele?! Zeci de mii! «Datorită» modului de guvernare al autorităților noastre, zeci de mii de copii rămîn chiar și fără studii gimnaziale. Conducerea țării păstrează sub tăcere faptul că mii de copii din Moldova suferă de subalimentație. Moldova ocupă poziții de lider în ratingul țărilor privind mortalitatea maternă. Iar mortalitatea infantilă în țara noastră depășește de două ori indicii din țările Uniunii Europene.

* * *
Și totuși, va fi sărbătoare! Am vrea să credem că fiecare copil, cel puțin în această zi, nu va duce lipsă de atenție din partea părinților.

Ana Vetrovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: