Fii gata! Totdeauna gata!
РУС. MOLD.
» » Fii gata! Totdeauna gata!

Fii gata! Totdeauna gata!

19-05-2018, 09:03
Viziuni: 13 372
  
Versiunea de tipar   
Fii gata! Totdeauna gata!În URSS, Ziua Pionieriei era marcată pe 19 mai. Anume în această zi, în anul 1922, Conferința a 2-a a Comsomolului din Rusia a luat decizia ca pretutindeni în țară să fie create detașamente pionierești
 
În Republica Moldova, organizația de pionieri a fost restabilită în anul 1997.

La Chișinău, în mod tradițional, la monumentul lui Vladimir Lenin de la Moldexpo, la 19 mai va avea loc ceremonia de primire în rîndurile pionierilor. La ea vor participa 74 de elevi din licee și gimnazii chișinăuiene. În bătaia tobelor, va răsuna jurămîntul, iar tovarășii mai mari le vor lega noilor pionieri cravate roșii și le vor spune cuvine de îndrumare. Mișcarea pionierească crește și se dezvoltă cu sprijinul tovarășilor mai mari — al Comsomolului și al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. În țara noastră nu există alte organizații obștești asemănătoare cu Pionieria și Comsomolul.

Moldova: educație prin patriotism

Organizațiile obștești, inclusiv în Moldova, cresc ca pe drojdii. Însă nu toate pot propune societății o idee cu adevărat benefică, al cărei scop ar fi unirea oamenilor într-o puternică formațiune cu spirit civic. În același timp, asemenea organizații ca Pionieria și Comsomolul, create în condițiile zilei de astăzi în baza experienței și tradițiilor din perioada sovietică, unele persoane încearcă prin toate mijloacele să le desființeze. Și asta se face nu în numele a ceva luminos, ci din contra.

Însă, oricît de mult s-ar strădui să facă acest lucru, ideea a existat, există și va continua să trăiască, pentru că această istorie nu poate să ne fie luată, iar tradițiile — să fie interzise. Și întotdeauna vor exista oameni pentru care viitorul este de neconceput fără gloriosul nostru trecut.

Pe 19 mai curent se împlinesc 96 de ani de la crearea organizației pionierești. Rolul acestei puternice formațiuni obștești este greu să fie supraestimat. Datorită școlii Pionieriei, era cultivat sentimentul de coparticipare la principalele evenimente care aveau loc în țară, era dezvoltată ajutorarea reciprocă, tovărășia, se ștergea hotarul dintre săraci și bogați. Copiii erau familiarizați cu o idee comună și tindeau spre un scop comun. Umăr la umăr.

Pionieria moldovenească modernă a fost readusă la viață în anul 1997. Copii din întreaga țară au început să intre în rîndurile organizațiilor pionierești. Astăzi, în virtutea schimbării situației politice, economice și sociale din țară, multe organizații obștești, inclusiv Pionieria și Comsomolul, se confruntă cu diverse dificultăți. Dar asta nu înseamnă că ei, pionerii și comsomoliștii, își pierd curajul. Dimpotrivă, lupta continuă.

În anul 2001, în fruntea organizației republicane pionierești a venit Tatiana Bujoreanu, actualmente președinte al Uniunii Femeilor din Republica Moldova. În această funcție, ea s-a aflat pînă în anul 2006. Potrivit spuselor ei, în respectivul an, Pionieria a ajuns în plină dezvoltare. Organizației i-a fost pus început, practic, de la zero, iar în anul 2006 în rîndurile ei de acum se numărau mai mult de patru mii de pionieri în întreaga țară.

În fiecare an, pionierii împreună cu comsomoliștii desfășurau acțiunea «Fă un bine», prin care ajutau azilul de bătrîni, casele de copii, internatele, invitîndu-i pe acești copii să participe la acțiunile organizate de ei. Tot ei își aduceau contribuția ca în vacanțele de vară să plece la tabere de odihnă copii din familii nevoiașe, din internate, copii orfani. Aveau o colaborare strînsă cu Uniunea Ofițerilor. Într-un cuvînt, activitatea lor fierbea. Organizația a devenit un organism unic. Și la asta a contribuit colaborarea cu Comsomolul, această organizație fiind atunci condusă de Tatiana Necoară, activistă a mișcării de femei. Pe lîngă toate acestea, s-a reușit să fie educat un colectiv de profesioniști, în particular, de conducători de pionieri. A fost creată o școală specială de pregătire a conducătorilor de pionieri.

După aceea a apărut minunata idee a terenurilor de vară. La activitatea lor erau atrași comuniști, comsomoliști, organizația de femei. Toți acești oameni lucrau cu plăcere cu copiii, răspundeau la întrebările lor, îi învățau multe deprinderi și lucruri folositoare. Părinții copiilor le erau recunoscători conducătorilor organizației pentru faptul că, sub îndrumarea lor, în cadrul acestui teren de vară copiii nu numai că învățau ceva nou, participau la diferite activități, dar și comunicau cu cei de o vîrstă cu dînșii.

«Esența organizațiilor obștești constă în unitate. Copiii care au trecut prin școala Pionieriei niciodată nu vor deveni adversarii noștri. Se prea poate că nu fiecare din ei va intra în rîndurile partidului, dar ei niciodată nu vor arunca pietre în tovarășii lor mai mari. Și asta pentru că educarea lor în cadrul organizației s-a făcut în baza cumsecădeniei, a sentimentului de sprijinire a celui de lîngă tine și a sentimentului de patriotism», menționează Tatiana Bujoreanu.

Alternativă nu există!

Potrivit spuselor Dianei Caraman, prim-secretar al CC al UCTM, «din 2009, în școli și în universități se face o puternică presiune asupra organizației comsomoliste. Încă mai sînt vii în memoria noastră fularele de culoare verde. Și deoarece Comsomolul este responsabil pentru Pionierie, în lupta noastră cu regimul am folosit întrucîtva forțele menite să contribuie la dezvoltarea mișcării pionierești din Moldova. Poate și de aceea, la ziua de astăzi, organizația de pionieri din republică numără în rîndurile sale un pic mai mult de 300 de membri».

Astăzi, organizația pionierească și cea comsomolistă nu au alternativă în Moldova.

Pionierii reprezintă o bază pentru Comsomol, iar Comsomolul, respectiv, este o bază și un potențial de cadre pentru Partidul Comuniștilor. Acum se ridică o generație destoinică. Cresc adevărați patrioți, și lor nu le mai este indiferent totul, tot ce-i înconjoară. Ei îi ajută în mod dezinteresat pe cei de o vîrstă cu dînșii. Și părinții sînt mulțumiți. Ei niciodată nu au regretat faptul că copiii lor s-au încadrat în organizația pionierească. Din contra, în timp ce părinții se află la serviciu, copiii lor beneficiază de educația necesară vîrstei lor. Și ei cresc adevărați cetățeni ai țării noastre.

COMUNIST.MDскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: