Viața după alegeri
РУС. MOLD.
» » Viața după alegeri

Viața după alegeri

16-06-2018, 09:02
Viziuni: 1 044
  
Versiunea de tipar   
Viața după alegeriAlegerile locale anticipate s-au încheiat, iar chișinăuienilor nu le mai promite nimeni nimic


 
Scopurile foștilor candidați la fotoliul de primar general al capitalei sînt, acum, diametral opuse. Andrei Năstase încearcă să se afirme în funcție și să aducă în primărie cît mai mulți oameni de-ai săi. Socialiștii caută noi dușmani care l-au împiedicat pe Ion Ceban să cîștige alegerile.

Dușmanul extern cumplit este obligat să existe, nu poate să nu existe. În caz contrar reiese că Partidul Socialiștilor nu se bucură de acea susținere a populației pe care o invocă. Și că s-au prăbușit în abis.

* * *
Andrei Năstase, ales în funcția de primar al municipiului Chișinău, a sărit ca iepurele în hamei și a declarat că el a scontat pe un rezultat mai bun în al doilea tur de scrutin. Deși, înaintea primului tur, el însuși nu sconta pe succes. Chișinăuienii, trecuți prin triste experiențe, în general, nu așteaptă de la proaspătul primar general, că după ce va fi afirmat în funcție, pe străzile capitalei vor apărea troleibuze și autobuze noi, că timp de cîteva luni va fi așternut asfaltul pe străzi, vor fi schimbate ascensoarele și reparată stația de epurare. Cu atît mai mult că însuși Năstase a avertizat că nu va face nimic din toate acestea. Iar funcția de primar îi trebuie în calitate de trambulină înainte de alegerile parlamentare.

Și, imediat, a purces la acțiune organizînd o acțiune PR înaintea cinematografului devastat «Gaudeamus». El a adunat o parte a electoratului său, oameni «înarmați» cu drapele ale Moldovei și, nu știu de ce, ale Uniunii Europene, care nu are absolut nimic nici cu construcția și nici cu demolarea cinematografului.

Pentru mai multă spectaculozitate, Năstase a organizat un protest atunci cînd din clădire rămăsese doar pereții. Clar lucru — fotografierea pe fundalul ruinelor este mult mai artistică decît pe fundalul unei clădiri integre.

Luni, demolarea a fost sistată printr-o decizie a viceprimarului Grozavu (același lucru putea să facă însuși Năstase încă pe parcursul zilei de vineri). Și ce a obținut noul primar? Doar faptul că, încă neconfirmat în funcție, a făcut cadou capitalei noi ruine. Iar această clădire ruinată va «înfrumuseța» orașul pentru zece ani înainte. La fel ca și ruinele cinematografului «Iskra», Stadionului Republican, Muzeului Arheologic, Hotelului Național, Asociației «Știința» și multe altele, care se ascund rușinos în spatele gardurilor hîdoase.

Dacă proprietarii vor fi mai insistenți, oricum, vor demola și construi. Năstase nu poate să nu înțeleagă acest lucru. De altfel, poate că el a decis să aplice schema inventată de socialiști: să ia sub formă de «recompensă» cîteva apartamente în blocul nou. După asta, interdicțiile cad iar protestele se încheie.

* * *
Socialiștii și liderul lor, Igor Dodon, sînt tare triști și s-au căutat să caute dușmanii care au pus bețe în roate lui Vanea-megafon. Însuși candidatul la funcția de primar general s-a retras din această «muncă». Așa cum i se cuvine unui învins, el și-a ascuns capul în cenușă și s-a dat în nicăieri. Chipurile, în Consiliul Municipal Chișinău. Ba chiar a renunțat festiv la administrația prezidențială și a decis să se concentreze pe munca în CMC. Ei bine, absolut în stilul înțelepciunii chineze care spune că mai bine să fii clanț de găină decît fund de vacă.

În schimb, «alesul de tot poporul», Dodon, s-a apucat să arate cu degetul în toate direcțiile și să-i învinuiască pe cei din jur de faptul că văd lumea în culori greșite. Potrivit lui Dodon, vinovați de eșecul socialiștilor în cele mai mare orae ale Moldovei sînt mai mulți: electoratul indiferent din capitală, suburbiile cu alura lor de culaci, «chipurile partidele de stînga», bălțenii inconștienți, «euro-unioniștii», personal Renato Usatîi și încă doi-trei subiecți.

Orbit de propria măreție, Afonul întregului popor nu a înțeles esențialul: nu mai poți ajunge în raiul politic pe spatele cuiva. Așa cum au făcut socialiștii în cadrul alegerilor parlamentare din 2014 și prezidențiale din 2016. Scrutinul care tocmai a avut loc a arătat foarte clar — timpul chilipirului politic s-a terminat, situația politică s-a schimbat. Plahotniuc nu mai este dorit. Totodată, nu mai sînt doriți nici cei care s-au pătat prin colaborarea cu el.

Așa că, condițiile balneare, create de actuala guvernare pentru PSRM și «președintele» de buzunar nu vor mai exista. Așa cum spune legea junglei: fiecare pentru sine.

Pe viitor, socialiștii, obișnuiți cu pricopseala, vor trebui să învingă în condiții de luptă sinceră și fără compromis. Însă, exact de asta ei nu sînt în stare...

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: