La 180 de grade
РУС. MOLD.
» » La 180 de grade

La 180 de grade

19-06-2018, 12:50
Viziuni: 1 011
  
Versiunea de tipar   
La 180 de grade În legătură cu apropierea alegerilor parlamentare, politicienii odioși își schimbă brusc retorica

 
Este vorba despre spicherul Parlamentului, Andrian Candu care, pe neașteptate ”și-a schimbat orientarea”.  Ghilimelele sînt necesare, pentru că Candu se află la Kiev, iar acolo se desfășoară parada comunității LGBT, respectiv, cititorii ar fi putut să ne înțeleagă greșit.  

Însă interviul spicherului moldovean pentru o publicație ucraineană a uluit mai tare decît l-am fi văzut în coloana paradei persoanelor cu orientare sexuală netradițională.

Președintele Parlamentului din Moldova a recunoscut că deține cetățenie românească.  Dar nu este cazul să ne speriem pentru că el ”nu se consideră unionist”. Cum s-a constatat mai tîrziu, deși nu se consideră, el totuși este, însă, un unionist ”corect”. Iată fostul președinte al României, Traian Băsescu și aliatul său pe linie Partidului Renașterii Naționale, Anatol Șalaru – sînt unioniști ”incorecți” vădiți și în rezultatul ”unirii lor”, în Moldova, poate izbucni un război civil.

”Eu cred că unionismul, în forma pe care vrea s-o atingă Șalaru, înseamnă moartea Republicii Moldova. Țara noastră este multinațională. Noi avem, spre exemplu, Găgăuzia în sudul țării și Transnistria – la nord. Noi trebuie să fim foarte și foarte atenți”, a declarat Candu.

Faptul că acest acrobat politic – Candu, este capabil să se rotească la 180 de grade nu este o noutate. Indignă doar cinismul și nerușinarea cu care face acest lucru.  

Pentru început, nu este clar, de ce un cetățean al României (care a depus jurămînt de credință: ”Jur să fiu devotat patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României”) își face așa de mari griji pentru Republica Moldova? Fiind președinte al parlamentului ei ? Cer iertare, dar, acesta este, deja, un teatru al absurdului. Oare chiar să nu mai fă rămas patrioți în Moldova?

(Apropo, eu întotdeauna am crezut că Transnistria este situată la est, în raport cu Chișinăul, dar ea, iată, este la nord. În acest caz, una din două variante: or mintea mea nu merge bine, or, școala medie Nr. 25 din Chișinău, pe care a absolvit-o spicherul, stătea rău de tot cu predarea geografiei ...)

Mi-aș dori, de asemenea, ca acest ”funcționar de stat” să explice clar populației Moldovei (cît pe ce era să scriu ”concetățenilor”, dar am reacționat la timp): oare de ce, foarte și foarte neatent și chiar cu o bucurie perversă, în martie curent, a participat la un adevărat sabat unionist – ședința festivă a parlamentului țării vecine dedicată împlinirii a 100 de ani de la ocuparea Basarabiei de către România regală?  

Ținîndu-și discursul de la tribuna principală a senatului, Andrian Candu a numit semnarea declarației de unire din 1918 drept ”un pas îndrăzneț”, a enumerat numele semnatarilor din cadrul Sfatului Țării și i-a numit ”eroi adevărați ai poporului nostru”. Acum, precum vedem, Candu își schimbă viziunile la 180 de grade.

Evident, autorul interviului nu a putut să nu abordeze problema legată cu recunoașterea Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova drept  una depășită. Mai ales capitolul prin care limba rusă a primit statut de limbă de comunicare interetnică.

”Vreau să vă spun că noua generație, tot mai puțin și mai puțin, vorbește în limba rusă și, tot mai puțin și mai puțin, vizionează televiziunile ruse. Iar acea lege, pe marginea căreia s-a expus Curtea Constituțională, precum că este depășită și nefuncțională, a fost adoptată încă în perioada Uniunii Sovietice, pînă la Constituție”, a declarat Candu.

Ei bine, minunat,  domnule Candu ! Acum, în calitate de președinte al Parlamentului, nu vă rămîne de a înainta propunerea pentru anularea sărbătorii ”Limba noastră”, legată direct cu  legea menționată, iar noului primar al capitalei, Andrei Năstase, să redenumească strada 31 august 1989. Totul este logic, în stil european, nu-i așa?

În ceea ce ține de declarațiile referitoare la televiziune, logica șchiopătează de ambele picioare. Ei cum, spuneți-mi vă rog, va viziona noua generație televiziunile ruse dacă Candu și amicii săi le-au interzis?

…Ca de fiecare dată înainte de alegeri, oamenii încep să fie îmbuibați cu ”problema limbii”, ”problema națională”, ”problema geopolitică”.

Doar că ”problema socială” – majorarea pensiilor, salariilor, îmbunătățirea deservirii medicale ș.a.m.d. – nimeni nu vrea să o abordeze.

Pe măsură ce se apropie alegerile, politicienii-pacoste de la noi încep să vorbească despre identitate, limbă, istorie. Pentru că aceasta este cea mai ușoară cale de a căpăta populism ieftin și a cîștiga două-trei voturi în plus. Evident, aceste căi sînt mult mai ușoare decît a crea programe guvernamentale reale în domeniul economiei, logisticii și infrastructurii. Mai ales cînd habar nu ai cum se face acest lucru.

Dmitri Crîmov скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: