Moldova a încăput în top trei al «țărilor cu cea mai progresivă îmbătrînire a populației»
Trista realitate a țării noastre este împărtășită de Letonia și Bulgaria. Despre aceasta denotă, cel puțin, cercetarea desfășurată de specialiștii ONU și publicată pe site-ul oficial al organizației.
Din păcate, prognozele sînt la fel de îngrijorătoare — către anul 2050, populația Moldovei se va reduce cu aproape un milion de oameni. Acest lucru este destul de credibil. Doar că, nu știu de ce, cei de la ONU consideră că, astăzi, în țara noastră locuiesc 4,05 milioane de cetățeni, așa că pînă la catastrofă mai este mult. Noi, însă, înțelegem că «nu-i adevărat». Or, pînă și recensămîntul scrupulos de acum trei ani a generat un rezultat de 2 998 235 de locuitori. Problema constă în altceva — șansa este mare ca la sfîrșitul secolului, Moldova să rămînă aproape depopulată. Iar faptul că după rata de micșorare mergem în rînd cu Ungaria, Lituania, Croația și Japonia, puțin ce ne liniștește.
* * *
În Moldova, cel mai mare procent de creștere a populației a fost de 2,68 — în perioada 1955- 1960. În timp ce rata generală pentru Europa, în acei ani, nu depășea 0,97. În acest fel, istoria anilor 50 a demonstrat elocvent ce factor puternic determinat al creșterii numărului populației, într-o perioadă istorică scurtă, poate servi construcția obiectelor industriale de amploare și dezvoltarea intensă a agriculturii într-un anumit teritoriu.
În prima jumătate a anilor 80 ai secolului XX, creșterea numărului populației Moldovei a continuat și în 1991 numarul populației a atins maximul istoric — 4,3663 milioane de oameni. Perioada de după 1995 a secolului trecut s-a caracterizat printr-o reducere considerabilă a numărului populației, totodată, populația urbană era în declin, iar în localitățile rurale indicatorul rămînea relativ stabil. De atunci, conform studiilor ONU, în Moldova nu s-au înregistrat indicatori pozitivi la capitolul creșterea numărului populației. Noi sîntem în minus.
* * *
Specialiștii explică reducerea numărului populației prin trei factori — reducerea natalității (cea mai mică rată în Europa), migrația în masă și rata relativ mare a mortalității. Țările vestice și sud-europene încearcă să compenseze urmările natalității reduse prin atragerea unui număr mare de imigranți. În 2016, creșterea populației în Europa s-a produs în rezultatul găzduirii de imigranți. Cu toate acestea, experții califică această soluție a problemei — toxică din punct de vedere politic.
Cît privește aspectul medical, potrivit statisticii, în Moldova, oamenii mor de cele mai multe ori în rezultatul afecțiunilor sistemului cardio-vascular, tumorilor, bolilor tractului gastrointestinal și accidentelor.
În Moldova, rata mortalității în rîndul bărbaților este mai mare decît în rîndul femeilor. Deseori, reprezentanții sexului puternic mor în rezultatul bolilor de inimă, intoxicațiilor și accidentelor. În timp ce principalul motiv al decesului femeilor — afecțiuni oncologice. Acestea sînt datele Biroului Național de Statistică.
Din păcate, în cercetările sale, ONU nu comunică motivul principal pentru care oamenii pleacă din țară, nu aduc pe lume copii și mor devreme. Problema constă în situația politică și economică din țară. Deputații și funcționarii, care tind să ajungă cu orice preț la treuca puterii, nu înțeleg că peste doar cîteva decenii nu va mai avea cine să-i hrănească. Important pentru ei e să apuce cît mai mult, acum și aici.
Între timp, satele rămîn pustii. Potrivit unor calcule, noi pierdem cîte 2,5-3 mii de oameni pe an (dacă nu mai mult) pentru o singură localitate. Iar procesul este în continuă amploare.
Se reduce ponderea specifică a populației apte de muncă și, concomitent, crește numărul persoanelor care-și pierd capacitatea de muncă. Reforma jefuitoare a sistemului de pensii, implementată de actuala guvernare, aruncă acești oameni peste bordul asigurărilor sociale. Nici nu este de mirare faptul că oamenii mor de boli și malnutriție.
Pe de altă parte, avem foarte puțini oameni care muncesc și varsă contribuții în fondul de pensii. Cei care au plecat peste hotare, în general, nu fac contribuții la fondurile sociale, iar restul preferă să ridice salarii în plic nedorind să-și dea benevol banii munciți la consumul funcționarilor.
Nu-i nimic, ne încurajează cei de la putere, important e să credem în succesul integrării europene...
* * *
Depopularea — anume acest termen descrie procesele demografice care au loc în Moldova. Potrivit datelor statistice, indicatori maximali ai depopulării au fost înregistrați în raioanele Rîșcani, Glodeni, Sîngerei, Basarabeasca și Telenești.
Toate aceste nenorociri se produc din cauza sărăciei și instabilității generate de actuala guvernare. Și care nu-și dorește absolut deloc să-și protejeze cetățenii. Trebuie oare să ne mire faptul că în țară rămîn din ce în ce mai puțini cetățeni și ca țara îmbătrînește alert!?
Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно