Cînd nu există acord între tovarăși
РУС. MOLD.
» » Cînd nu există acord între tovarăși

Cînd nu există acord între tovarăși

2-07-2018, 10:17
Viziuni: 33
  
Versiunea de tipar   
Cînd nu există acord între tovarășiCriza migrației din Europa a devenit o adevărată provocare pentru Uniunea Europeană
 
Se discută despre riscurile prăbușirii UE, despre eșecul politicii multiculturalismului, amenințarea civilizației europene și destabilizarea securității publice.

Multiplele conflicte armate izbucnite în țările Africii de Nord și Orientului Apropiat, precum și existența unei căi de plecare din aceste țări, au generat majorarea considerabilă a numărului refugiaților și imigranților ilegali, pentru găzduirea și distribuirea cărora Uniunea Europeană s-a dovedit a fi nepregătită.

Imigranții ilegali creează o mulțime de probleme în Europa. Aceste probleme vizează nu doar numărul lor, ci și intensificarea criminalității generată de comportamentul refugiaților.

* * *
Pentru a soluționa problema imigranților, țările membre ale UE au elaborat o politică migrațională comună, care se bazează pe principiile solidarității în problemele securității granițelor, de asemenea, găzduirea pe cote a refugiaților în zona euro și adaptarea socială a acestora. Cu alte cuvinte, fiecare țară europeană și-a asumat obligația de a primi un anumit număr de refugiați și, în comun, să intensifice controlul asupra fluxurilor migrației. Această schemă a fost numită Convenția de la Dublin. Cel mai mare paradox este în faptul că statele care strigau cel mai tare «veniți la noi», cum ar fi, spre exemplu, Suedia, au fost fericite să introducă aceste cote.

Cu timpul, s-a constatat că distribuția imigranților pe cote nu a fost justificată în toate țările UE. Spre exemplu, Malta, Finlanda și-au completat cota în proporție de 94 la sută, iar Polonia și Ungaria în general au refuzat să găzduiască imigranți, deși lor le reveneau 7 și, respectiv, 1,3 mii de oameni.
 
Recent, în Italia a fost format un nou guvern, iar ministrul afacerilor interne, Matteo Salvini, a declarat că Roma nu va mai soluționa problema plasării imigranților pentru toată Europa. Și nu a glumit deloc.

Ceea ce a demonstrat epopeea vasului «Aquarius», la bordul căruia se aflau 630 de imigranți și pe care italienii i-au trimis înapoi acasă. Într-un final, aceștia au fost primiți de Spania.

Încă o navă, «Lifeline», cu 230 de imigranți la bord, pînă la ora actuală se află pe mare, pentru că Malta, Italia și Spania au refuzat s-o primească în porturile lor. Acest lucru denotă faptul că și alte state, după exemplul Romei, au început să să gîndească: face oare să primim refugiații?

Pentru a nu admite scindarea ulterioară a UE pe marginea problemei politicii migrației, Germania a decis să inițieze, pe 24 iunie, o întîlnire neformală a liderilor Uniunii Europene.

* * *
La întîlnirea neformală de la Bruxelles au venit doar 16 din cei 28 de șefi de state și de guverne ale UE. Este de remarcat că una dintre figurile-cheie ale reuniunii, prim-ministrul Italiei, a acceptat să vină în ultimul moment.

Conducătorii statelor «Grupului Vișegrad» — Cehia, Polonia, Ungaria, au ignorat demonstrativ invitația. Clar lucru, premierul Ungariei, Viktor Orban, are o poziție dură față de respectiva chestiune. El a reușit să introducă în parlament legea cu privire la răspunderea penală și administrativă pentru ajutor oferit imigranților.

În cadrul întrunirii, șeful guvernului italian a îndemnat țările UE să soluționeze de comun acord problema migrației, de asemenea, să pedepsească țările care refuză să găzduiască imigranții și refugiații. Prim-ministrul italian a demonstrat colegilor un plan din zece puncte, cel mai important dintre care menționează: imigranții nu trebuie să se înregistreze în țările în care ajung pentru prima dată, cum este acum, ci să meargă mai departe, în alte țări ale Europei. Adică, regulamentul de la Dublin trebuie să fie revizuit.

În afară de aceasta, el a propus crearea așa-numitelor centre de protecție a imigranților în alte țări ale UE, de asemenea și în afara granițelor ei după analogia cu Turcia.

«Toți cei care se pomenesc în Italia, se pomenesc în Europa... Zona Shengen s-a pomenit în pericol», a subliniat șeful guvernului italian.

Totodată, el a reamintit că, de la începutul anului 2018, în Italia au ajuns 14 300 de imigranți, 11 763 — în Grecia și 9 315 — în Spania.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a îndemnat la identificarea unei abordări paneuropene a problemei migrației ilegale: «Toți răspund pentru toate. Unde este posibil, ne-am dori să identificăm o soluție paneuropeană a problemei. Unde este imposibil, vrem ca țările pregătite pentru colaborare să elaboreze împreună un plan de acțiuni».

* * *
Săptămîna aceasta, pe 28-29 iunie, la Bruxelles urmează să se desfășoare un nou summit al liderilor UE. Principala problemă de pe agenda ei va fi alocarea unei susțineri financiare impunătoare pentru refugiații sirieni în Turcia și acordarea unor surse considerabile pentru proiectele din Africa.
 
Pe lîngă asta, în cadrul summit-ului se va mai aborda problema, — aceasta e promovată de Italia, — creării centrelor pentru refugiați în afara hotarelor UE și revizuirea regulamentului de la Dublin.

Dar va putea oare cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Emmanuel Macron, să convingă alte state să identifice o soluție comună? Acesta este principalul mister.

* * *
Criza legată de imigranți și refugiați a devenit o provocare serioasă pentru proiectul «Uniunii Europene». Colaborarea Shengen și ideea Europei fără granițe este în ruine. Peste tot în Europa apar granițe naționale interne în încercarea de a demonstra activism politic și a ține sub control fluxurile de imigranți.

Virajul brusc spre dreapta, atunci cînd partidele naționaliste și abordarea critică față de migranți capătă tot mai multă popularitate în multe țări europene, poate, în perspectivă, să slăbească și să destabilizeze și mai mult colaborarea europeană, șubredă și fără asta.

Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: