Salut, domnule reider!
РУС. MOLD.
» » Salut, domnule reider!

Salut, domnule reider!

30-07-2018, 14:31
Viziuni: 609
  
Versiunea de tipar   
Salut, domnule reider!Pînă la alegeri, vom fura și vom vinde tot ce va fi posibil – acesta e postulatul de care se conduce junta guvernantă.

 

Actuala guvernare pur și simplu se scaldă în propria atotpermisivitate și nesancționabilitate. Se creează impresia că ea și-a pus scopul cît mai repede să pună mîna pe tot ceea ce se mai poate pune mîna și, atunci cînd populația va ajunge la sapă de lemn și, cum se spune, va începe să tune și să fulgere, să-și ia tălpășița din țară.

 

O nouă jertfă a încă unui atac reider a devenit cea mai mare companie avia de stat din Moldova – Air Moldova. Hoții de stat (că doar nu-i poți numi oameni de stat!) au scos-o în vînzare la un preț derizoriu – 48,23 milioane de lei (capitalul ei statutar fiind de 300 milioane lei). Această sumă e de trei ori mai mică decît cea care a fost solicitată pentru Combinatul Poligrafic de la Chișinău. Dar, fiți de acord, a compara o companie avia cu un combinat poligrafic, activele căruia sînt de 7 ori mai mici, este pur și simplu ridicol.

 

Povestea care însoțește o asemenea acțiune este una obișnuită, specifică unui atac reider: chipurile, situația financiară a companiei Air Moldova e deplorabilă, datoriile ei sînt peste măsură de mari, de aceea compania trebuie vîndută. Dar nu se ține cont de faptul că a aprecia asemenea întreprinderi doar în baza datoriilor și activelor este, delicat vorbind, un lucru incorect.

 

Air Moldova nu este ceva de felul unui cinematograf obișnuit, ea nu poate fi privatizată așa cum îi trăsnește cuiva în cap. Pentru asta, opinează specialiștii, este necesar un proiect special. Și asta pentru ca navele aeriene să continue să zboare, iar statul – să obțină venit. În cazul în care compania ar fi lichidată, PIB-ul țării ar fi privat de circa 3 miliarde de lei. Iată cum stau lucrurile.

 

Dar se vede că reiderii au planurile lor, din care nu fac parte asemenea „raționamente și sentimente”. De altfel, am vrea să aflăm cît se poate de repede numele beneficiarului final, deși, aproape la sigur, toată lumea pricepe foarte bine despre cine este vorba.

 

Și special anume pentru acesta e fixat un preț „mai jos de plintă”, iar înseși negocierile se vor desfășura conform cunoscutului scenariu moldovenesc modern – cu un singur pretendent, fără nici un fel de concurenți. Și oare nu anume acest beneficiar în mod special a suprimat activitatea acestei companii avia, ca după asta s-o poată cumpăra la un preț de rîsul lumii? (În legătură cu asta, fără să vrei, îți amintești că, aproximativ cu vreun an în urmă, la „TV Plahotniuc” au fost lansate o serie de știri în mod evident direcționate spre scăderea ratingului companiei Air Moldova.

 

În această situație, cum se spune, pun la rămășag că, imediat cum va deveni proprietatea privată a cuiva, compania ca printr-o minune va deveni profitabilă, chiar foarte profitabilă. Nu-i exclus, poate chiar a doua zi după asta.

 

Ce-i drept, pot apărea temeiuri pentru verificarea acestei „minuni”. Dar, după cum știm bine cu toții, Moldova de astăzi e și fără asta o țară a „minunilor”, așa că următoarea „minune” va arăta ca una obișnuită și, într-un mod de asemenea „minunat”, va scăpa de controale din partea Procuraturii și din partea Curții de Conturi.

 

Eugeniu Marian

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: