Reforma fiscală — hoție legalizată
РУС. MOLD.
» » Reforma fiscală — hoție legalizată

Reforma fiscală — hoție legalizată

28-09-2018, 12:20
Viziuni: 1 178
  
Versiunea de tipar   
Reforma fiscală — hoție legalizatăA venit toamna fierbinte pentru corupți: pînă la alegeri, ei trebuie să reușească să calculeze ce au furat și să scape cu 3 procente
 
Din cauza implementării reformei fiscale, bugetul Moldovei va pierde 2,4 miliarde de lei. Aceste pierderi vor fi sesizabile deja anul viitor. Iar amnistia capitalului, care este parte a acestei reforme, va crea motivație pentru cei care-și ascund veniturile și averile. Acestea sînt doar cîteva dintre concluziile la care au ajuns experții Centrului Analitic Expert-Grup. NewsMaker. md scrie că, de asemenea, experți nu exclud că după alegerile parlamentare guvernarea ar putea impune noi tipuri de impozite pentru a asigura completarea bugetului.

În acest fel, NewsMaker. md remarcă, că potrivit calculelor experților, pierderile bugetului asigurărilor sociale în 2018 — 2019 vor constitui 1,8 miliarde de lei, iar pierderile bugetului de stat — 600 de milioane de lei, adică — în linii generale — 2,4 miliarde de lei. 1,4 miliarde de lei vor reveni anului 2019. Experții nu exclud nici eventualitatea unui scenariu optimist. În acest caz, pierderile la buget, începînd cu anul 2020, vor constitui, anual, 100 — 130 de milioane de lei.

Fără a supăra experții, care, fără îndoială, au vizat în analizele lor mulți indicatori macroeconomici importanți, dar, cel mai probabil, după alegerile parlamentare situația va evolua conform scenariului pesimist. Este suficient să înțelegem actuala structură a puterii și motivele sale de bază pentru implementarea acestei reforme.

Felul în care Parlamentul, la sfîrșitul sesiunii de primăvară, a adoptat pachetul de legi privind amnistia fiscală, propus de Partidul Democrat, vorbește de la sine. În grabă, cu înregistrare în toiul nopții și fără accesul celorlalți legislatori la procesul de dezbatere. De aceea, în această situație, nu mai putem aștepta nimic pozitiv de pe urma acestei reforme.

Următorul moment important — partea constitutivă a proiectelor de lege privind amnistia capitalului și impozitarea. Încă în timpul ședinței scandaloase a Parlamentului, din 26 iulie, fracțiunea PCRM a declarat că proiectul reformei fiscale este populism curat, iar de la așa numita amnistie a capitalului (care, după logica actualului regim trebuie să se desfășoare în termeni cît mai restrînși) au de cîștigat bogații, iar cetățenii săraci ai țării vor deveni și mai săraci.
 
Dacă introducerea, de la 1 octombrie, a impozitului unic pe venit în mărime de 12 la sută, în loc de 7 % și 18 %, cît constituie la ora actuală, guvernarea încearcă să o prezinte drept un «progres» în ceea ce privește relaxarea poverii fiscale, atunci, în cazul amnistiei fiscale sînt și mai multe întrebări.
 
Adică, în esență, ceea ce nu a fost declarat, mai simplu spus — obținut pe căi legale, acum, poate fi legalizat cu costul de 3 %. Este vorba despre bunurile mobile și imobile, precum și sursele financiare. Însă, termenii restrînși (în primul caz — pînă la 1 noiembrie, în al doilea caz — pînă la 10 decembrie) stabiliți de lege, nu va permite nici organelor de control (dacă vor fi indicații de sus în acest sens), nici băncile comerciale (care, de asemenea, se află sub controlul regimului de la guvernare) să desfășoare vreo verificare serioasă a surselor de proveniență a bunurilor.

Reiese, ai plătit (răscumpărat) 3 procente și dormi liniștit. Nu în zadar experții își exprimă temerea că de amnistia fiscală vor face uz corupții și escrocii. Avînd în vedere creșterea corupției în Moldova în perioada guvernării «proeuropene», avînd în vedere faptul că miliardul furat așa și nu a fost găsit — miliardul furat din sistemul bancar al țării, — putem presupune pe cît de «modernă» va fi amnistia. Deși, ce să ne mai mire, guvernarea corupților nu va adopta legi pentru cetățenii simpli, ci, întotdeauna, va adapta legi conform intereselor și necesităților personale. Anume acesta este procesul la care asistăm. Nu ne rămîne decît să dăm neputincioși din mîini la impertinența fățișă a celor de la guvernare.

Batjocora fiscală: cum a fost

Ședința Parlamentului din 26 iulie a început cu scandal. Majoritatea parlamentară «democrată» a încercat să voteze în grabă un pachet de proiecte legislative referitoare la așa numita reformă fiscală. Dar, așa cum s-a constatat, această inițiativă a fost înregistrată, practic, noaptea, fapt despre care deputații au aflat de pe site-ul oficial al organului legislativ.

De facto, deputații, în general, nu au avut posibilitatea să examineze documentul, ne mai vorbind deja despre necesitatea discuțiilor serioase pe marginea unor asemenea modificări fiscale importante. Majoritatea de la guvernare a decis, însă, să nu discute mult pe marginea documentului. În semn de protest fracțiunea PCRM a părăsit sala de ședințe.

Deputații comuniști au desfășurat un briefing și au caracterizat evenimentele ce au loc la sfîrșitul sesiunii de primăvară, drept o debandadă juridică din partea majorității democrate de la guvernare. Liderul PCRM, Vladimir Voronin a subliniat, în fața jurnaliștilor, încălcarea revoltătoare a Constituției și Regulamentului Parlamentului din partea spicherului Andrian Candu.

«Atunci cînd am decis să părăsim sala de ședințe, în sală nu rămăsese mai mult de 20 de deputați. Conform Regulamentului și în conformitate cu normele constituționale, spicherul Parlamentului trebuia să închidă ședința pe motivul lipsei de cvorum, pentru asigurarea căruia este nevoie de prezența a cel puțin 51 de deputați. Dar el nu a făcut acest lucru și a continuat ședința Parlamentului cu sala goală. Este o încălcare revoltătoare. Toate legile adoptate în acest caz sînt lipsite de legitimitate», a declarat Vladimir Voronin.

Președintele fracțiunii PCRM, Inna Șupac a reamintit presei că majoritatea democrată în Parlament procedează în așa fel nu pentru prima dată și că încălcarea Regulamentului, a normelor procesuale a devenit o normă pentru actuala componență a Legislativului. În grabă au fost adoptate mai multe legi care, acum, se modifică și se completează permanent.

La rîndul său, deputatul PCRM, Oleg Reidman a remarcat că încă pe 25 iulie, în cadrul comisiei pentru buget, pachetul de legi propus de Guvern, în domeniul reformei fiscale, s-a discutat verbal. Adică, deputații nu aveau la dispoziție niciun fel de documente.

«Niciun membru al comisiei nu avea textul modificărilor propuse la legislația fiscală. Și majoritatea parlamentară, reprezentată în această comisie, a votat pentru concluzia pozitivă pe marginea documentului.

Cît ține de declarațiile domnului Candu despre faptul că, chipurile, noi, comuniștii, am uitat anul 2007, cînd am introdus un pachet de legi liberale. El nu are dreptate. Acest pachet de legi s-a discutat în societate timp de un an și jumătate înainte de adoptare (!). Acum, noi nu avem nici măcar o hîrtie, nimic. Ceea ce auzim din cuvintele spicherului Parlamentului trezește mari dubii — și în raport cu scopurile acestei legi și în raport cu prioritățile... Cît ține de majorarea scutirii personale de impozit practic de două ori. Uitați-vă ce se întîmplă. Oamenii cu venituri mari au de cîștigat de două ori, pentru că această scutire îi vizează pe toți — și pe cei cu venituri mici și pe cei cu venituri mari. Plus, pentru oamenii cu venituri mari se reduce cota de impozitare a venitului. În rezultat, de unde apare restituirea pentru persoanele cu venituri mici? Ieri, în cadrul comisiei s-a spus că necolectarea la buget pe marginea acestei legi va constitui două miliarde de lei. Dar nici măcar asta nu este important — pe marginea acestui subiect s-ar putea discuta profesionist. Dar uitați-vă în sală, noi am plecat și pentru că nu are cine asculta reproșurile noastre».

Olga Dzeatcovschiскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: