O privire spre viitor
РУС. MOLD.
» » O privire spre viitor

O privire spre viitor

30-09-2018, 10:04
Viziuni: 2 034
  
Versiunea de tipar   
O privire spre viitorRepublica Moldova independentă se pregătește pentru alegeri parlamentare
 
A sosit toamna, care promite multe schimbări în viața orașului, oamenilor, statului. Despre fiecare stat se creează impresii, în primul rînd, după felul în care trăiesc copiii și bătrînii. Apropo, ne apropiem de 1 octombrie, Ziua dedicată oamenilor în etate. Este vorba despre pensionari — acei bătrîni viața «minunată» a cărora este etalonul care formează impresia despre țară! Bătrînii de la noi reprezintă cea mai săracă parte a populației și sînt oriunde mințiți.

Poate măcar de Ziua omului în etate, deputații vor manifesta, în sfîrșit, respect pentru ei, vor prelucra normal problema pensiilor. Deși, vorbind despre activitatea parlamentară desfășurată, spicherul Andrian Candu a comunicat că, în sfîrșit, problema pensiilor a fost încheiată. Asta cum? Majorînd pensiile cu 6 %, furînd pensionarilor 20 de ani de muncă, echivalîndu-i cu persoanele care au lucrat 25 de ani, uitînd despre faptul că ei sînt veterani ai muncii încă din anii 80? Interesant!

Veteranii muncii trebuie să se bucure de toate privilegiile: tratament gratuit, medicamente, foi de odihnă la sanatorii și cel mai important — să primească pensii normale. Guvernul, care nici măcar nu știe cîți veterani ai muncii sînt în Moldova, este obligat să-i susțină.

Veteranii muncii ar fi putut să nu achite pentru apartamentele lor, pentru că prin munca depusă în numele Moldovei, ei demult le-au răscumpărat. Lor le este foarte greu să stea în rînd pentru a beneficia de compensații la serviciile comunale, majoritatea dintre ei sînt bolnavi, mulți — în cîrje. Domnilor, responsabili de viața veteranilor, voi puteți manifesta grijă pentru bătrîni? Guvernul poate manifesta respect pentru ei? Așa deci, măcar de Ziua oamenilor în etate guvernarea se va întoarce cu fața la pensionari, va soluționa, în sfîrșit, problema pensiilor?

Domnii deputați și funcțio¬nari nu uită de ei în niciun context. Beneficiază de tot felul de facilități, își majorează salariile cu 50 la sută, nu uită nici măcar să-și stabilească prînzuri gratuite — «sărmanii», ei doar nu trebuie să slăbească, trebuie să respecte regimul, să pape la timp, pentru că ei «muncesc» nefăcînd nimic.

Măcar să-și revadă salariile și facilitățile, pentru ce primesc asemenea bani dacă nu fac nimic, nici la ședințe nu vin! Oricum Candu adoptă în Parlament chestiunile necesare lor chiar și atunci cînd în sala de ședințe este o prezență sub minima necesară de 51 de deputați. Candu nu întrerupe ședința și continuă «lucru pe marginea dezbaterilor proiectelor de lege» și atunci cînd nu are dreptul nici măcar să pună subiectul în dezbatere, iar el îl aprobă chiar. Păi iată, așa lucrează «stăpînii» vieților noastre: «ce vreau — aceea fac».

Deschideți, în sfîrșit ochii, locuitori ai Chișinăului și întregii Moldove. Amintiți-vă cum arăta «orașul nostru alb, floare din piatră». Iar acum? Rușine! Și așa va fi pînă cînd acești deputați nu vor lucra conform specialităților lor. Totul se duce de rîpă. Oameni buni, treziți-vă! Înainte de alegeri trebuie să ne gîndim și să ne amintim ce și cum a fost, ce au făcut autoritățile noastre pentru popor. Domnilor deputați, voi mergeți foarte des peste hotare și vedeți cum trăiesc bătrînii de acolo. Ei trăiesc îndestulat din pensia lor, se îmbracă bine, călătoresc, merg laodihnă, la teatru, nu-și refuză nimic. Vor trăi oare vreodată la fel și pensionarii noștri? Iată la ce trebuie să ne gîndim.

Tare vreau să cred că lucrurile vor reveni în albia normalității, pentru că nu poate să fie numai rău tot timpul. În general este straniu — țara este pe marginea prăpastiei, aproape că să prăbușește și, în loc să adune o echipă care să oprească această prăbușire, la noi se face demagogie și se pun la conducere oameni care au trădat, care au adus această țară în sărăcie. Nouă ani de nimicnicie la guvernare! Funcționarii și deputații au lucrat doar pentru ei înșiși.

Tinerii noștri trebuie să înțeleagă că trăiesc într-o țară minunată — Moldova, că limba noastră este moldovenească, că părinții lor au trăit în Moldova sovietică, că oligarhii — care promovează, astăzi, limba română — au învățat în școli ruse și moldovenești, iar acum, au devenit peste noapte români și blamează tot ce este sovietic, deși, toți ai au fost cîndva octombrei, pionieri, comsomoliști și au promis în fața tovarășilor lor să fie onești, cumsecade, să respecte Patria lor... și, brusc, au uitat totul. Iată pînă nu-și vor aminti despre toate aceste lucruri, nu se va întîmpla nimic bun.

Noi trebuie să fim pregătiți pentru alegerile ce urmează. De aceea, fiecare om, înainte să meargă la vot, trebuie să se gîndească foarte bine, cine a fost la guvernare, unde locuiește, ce ar vrea să schimbe, spre ce trebuie să tindem, ce exemplu și de la cine trebuie să luăm.

Organizația primară a veteranilor Nr. 9 din sectorul Buiucani
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: