Fracțiunea PCRM a înregistrat în Parlament încă o inițiativă socială
Grație inițiativei comuniștilor, zeci de mii de bătrîni ale căror pensii așa și nu au fost revizuite în rezultatul valorizării, vor putea beneficia de susținere materială suplimentară. Inițiativa propusă vizează, de asemenea, îmbunătățirea protecției sociale a veteranilor de război și ai muncii. Acum, urmează să acționeze Guvernul și majoritatea parlamentară.
Copiii războiului
Potrivit deputatului în Parlament din partea PCRM, Elena Bodnarenco, pe parcursul ultimilor doi ani, presa moldovenească propagă activ reforma sistemului de pensii, inclusiv, valorizarea veniturilor cetățenilor și rezultatele sale chipurile benefice. De fiecare dată cînd este vorba despre recalcularea pensiilor, fiecare pensionar așteaptă că majorarea îl va viza pe el personal. Și acest lucru este explicabil, pentru că circa 90 la sută din numărul pensionarilor de vîrstă beneficiază de venituri mai mici decît minimul de existență.
Valorizarea veniturilor cetățenilor, de la bun început, nu a fost prevăzută pentru pensionarii care s-au retras din cîmpul muncii pînă în anul 1999. Mărimea pensiei anume pentru această categorie de cetățeni ai Moldovei este, astăzi, cea mai mică.
«Este vorba despre cei mai în etate beneficiari de pensii din țară. O mare parte a acestor pensionari — peste 130 de mii — sînt oameni ale căror copilărie a fost marcată de teribilii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, care au trecut prin bombardamente și ocupație, au pierdut oameni apropiați, au îndurat foamete, frig, boli și lipsuri. Foarte complicată a fost și perioada de după război. Statul a depus toate eforturile pentru restabilirea economiei naționale, a infrastructurii, edificării de noi obiecte economice și social-culturale. Copii războiului, care crescuse deja, au construit țara noastră, ne-au învățat, ne-au tratat, ne-au prestat servicii nouă tuturor. Iar statul, la ziua de astăzi, nu le oferă posibilitatea să-și poată procura cel puțin setul minim de produse alimentare, medicamente, produse de igienă și să poată achita serviciile comunale. Reiese că peste 75 de ani de la încheierea războiului, copiii războiului îndură, din nou, foame, frig, boli și lipsuri. De aceea și pleacă din viață mai devreme decît oameni în etate din alte state», a menționat deputatul.
Ea a oferit exemplul cîtorva state, care, la fel ca și Republica Moldova, au trecut prin toate ororile războiului și greutățile perioadei post-război și unde legislația determină statutul de copii ai războiului. Spre exemplu, în Ucraina, Legea cu privire la copiii războiului funcționează din anul 1992. În Federația Rusă, legile cu privire la susținerea socială a copiilor războiului au fost adoptate la nivel de mai multe regiuni.
«Noi am așteptat că autoritățile Moldovei vor atrage atenția și la pensionarii care s-au retras din cîmpul munci pînă în anul 1999. Noi, în repetate rînduri, am abordat în Parlament chestiuni legate de susținerea socială a acestei categorii de cetățeni. Dacă nu am găsit înțelegere din partea guvernării, am pregătit un proiect de lege cu privire la operarea modificărilor și completărilor la Legea privind Veteranii. Prin amendamentele noastre, noi propunem includerea unei noi categorii de veterani, care așa și se va numi — copiii războiului. Se propune includerea în această categorie a tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care s-au născut în perioada de pînă la 2 septembrie 1945», a explicat Elena Bodnarenco.
Pentru început, deputații comuniști propun alocarea unei compensații lunare a cîte 100 de lei pentru toți copiii războiului. Este vorba despre 1200 de lei pe an pentru fiecare beneficiar. Se presupune că odată cu aprobarea bugetului de stat pentru noul an financiar, mărimea plăților va crește cel puțin proporțional procentului inflației pentru anul precedent.
În afară de aceasta, deputații fracțiunii PCRM mai propun acordarea copiilor războiului compensații financiare pentru achiziționarea foilor de tratamente sanatoriale, care li se cuvin odată la trei ani, dacă copiii războiului, din considerente de sănătate, nu vor putea beneficia de acest tratament. Cu alte cuvinte, banii pentru foaia de odihnă sînt alocați pentru tratamente în condiții casnice, spre exemplu — masaj sau alte proceduri curative acasă sau în cadrul instituțiilor medicale în conformitate cu viza de reședință. Astăzi, de o asemenea compensație beneficiază doar invalizii de război.
De asemenea, inițiativa comuniștilor presupune protezarea dentară gratuită (fără includerea costului materialelor) pentru copiii războiului, asigurarea gratuită cu scaune cu rotile, proteze, inventar ortopedic necesar, ochelari, aparate de auz, și implanturi cardio, precum și o serie de alte facilități garantate veteranilor de către stat.
Veteranii de război
Inițiativa comuniștilor mai include și unificarea facilităților pentru invalizii și veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. La ora actuală, invalizii celui de-al Doilea Război Mondial beneficiază, anual, de foi de odihnă și tratament la sanatorii, totodată, se acordă foi similare și pentru persoanele care-i însoțesc. Veteranii de război primesc foi de tratamente sanatoriale odată la doi ani, iar pentru însoțitori nu li se mai alocă. Avînd în vedere vîrsta destul de onorabilă a veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, starea lor fizică și necesitatea de a fi îngrijiți permanent, deputații comuniști propun ca veteranii de război să poată merge la tratamente sanatoriale în fiecare an, iar foi gratuite să li se ofere și persoanelor însoțitoare. În cazul în care veteranul este în imposibilitatea de a merge la sanatoriu, de asemenea, se propune alocarea compensației bănești la valoarea costului foii de tratament.
Veteranii muncii
În conformitate cu Legea Veteranilor în vigoare, veteranii muncii sînt acele persoane decorate cu ordine și medalii, cărora li s-au atribuit titluri de onoare în Republica Moldova sau fostei URSS, or, premiate pentru performanțe înalte de către instituții și a căror stagiu de muncă nu este mai mic de 30 de ani pentru femei și 35 de ani pentru bărbați. Paradoxal, dar cetățenii decorați în perioada sovietică cu Ordinul de Onoare «Veteran al Muncii» nu intră în această categorie și nu primesc niciun fel de beneficii din partea statului pentru munca lor asiduă de ani de zile în beneficiul statului. «Noi propunem extinderea conceptului de «veteran al muncii» în cadrul legii existente prin includerea în lista veteranilor muncii a titularilor Ordinului de Onoare «Veteran al Muncii» din perioada sovietică. Mai propunem ca tuturor veteranilor muncii să li se acorde un adaos lunar în valoare de 100 de lei indiferent dacă mai beneficiază de plăți pentru ordine și medalii», a specificat Elena Bodnarenco.
Nu poți economisi pe oameni
«Chiar dacă suma plăților lunare de 100 de lei este relativ mică, inițiativa noastră nu este din cele ieftine, pentru că este destul de mare numărul beneficiarilor», a explicat Elena Bodnarenco. «Dar noi considerăm că nu se pot face economii în detrimentul oamenilor. Este foarte important să îmbunătățim condițiile de viață ale părinților noștri, buneilor, ale celor care au transformat Moldova într-un ținut prosper. Toate clădirile guvernamentale, practic toate obiectele sociale, culturale și sportive au fost construite în perioada sovietică. Cu mîinile acestor oameni și pe banii lor. Iar astăzi, ei nu-și pot permite nici măcar strictul necesar», a spus deputata PCRM.
Legea Veteranilor a fost adoptată în perioada guvernării PCRM, în mai 2003. De atunci, așa cum se cuvine unui document legislativ de acest gen, actul a suferit un șir de modificări și completări. În anul cînd s-au împlinit 70 de ani de la Victorie, la inițiativa deputaților comuniști a fost majorată pînă la 10 mii de lei plata anuală veteranilor celui De-al Doilea Război Mondial.
* * *
Inițiativa socială, elaborată și înaintată de deputații PCRM în Parlament, a fost înregistrată. Pentru ca proiectul să devină lege, deputații trebuie să-l examineze în comisiile parlamentare permanente, să primească încheierea Guvernului și adoptată cu majoritatea voturilor. Toate se pot face în decurs de o lună de zile. Cu atît mai mult că proiectul legii cu privire la bugetul de stat pentru anul viitor nu este încă gata, așa că Guvernul, deja, astăzi poate și trebuie să examineze această inițiativă și să includă suma propusă spre plată pentru anul 2019. Asta, dacă există respect pentru oameni și voință politică.
Natalia Lujinaскачать dle 10.6фильмы бесплатно