Bugetul promisiunilor necruțătoare
РУС. MOLD.
» » Bugetul promisiunilor necruțătoare

Bugetul promisiunilor necruțătoare

23-11-2018, 11:20
Viziuni: 518
  
Versiunea de tipar   
Bugetul promisiunilor necruțătoarePentru a critica proiectul de lege cu privire la bugetul de stat pentru 2019 este nevoie de mai mult timp decît pentru a-l prezenta
Discursul în Parlament a deputatului din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Oleg Reidman din numele fracțiunii PCRM în contextul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege cu privire la bugetul de stat pentru 2019.

Mult stimați colegi, deputați în Parlament,

Fracțiunea noastră, fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, an de an, în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege cu privire la bugetul de stat vă îndeamnă pe voi, colegi, să renunțați la disensiunile dintre fracțiuni și să manifestați exigență față de Guvern, care reprezintă proiectul pentru anul viitor.

Poziția Parlamentului, dacă este o poziție responsabilă, trebuie să constea în faptul ca prin aprobarea bugetului să se mai facă un pas înainte în procesul de dezvoltare a țării noastre. Dar noi vedem, în proiectul prezentat, doar o încercare, în ajunul alegerilor parlamentare, de a juca o partitură vioaie și de bravură. Unde mai pui că se intenționează interpretarea sub fonogramă, pentru că instrumentele pentru această partitură nu se potrivesc și nici nu sînt setate.

Prognozele macroeconomice, puse la baza elaborării și balansării bugetului, trezesc dubii prin optimismul lor absolut nejustificat. Mai mult decît atît, cifrele derivate din aceste prognoze, așa cum spun contabilii, «nu bat». Spre exemplu, creșterea salariilor poate coincide cu creșterea fondului remunerării muncii doar dacă se recurge la reducerea cadrelor. Și, imediat devine clar, de ce printre prognozele macroeconomice nu se regăsesc indicatori cu privire la rata angajării în cîmpul muncii. Acest indicator este disonant cu partitura optimistă de bravură, iar din perspectiva oamenilor, el este cel mai important — prioritar. Mai mult decît atît, creșterea salariului mediu avînd în vedere indicatorii creșterii ratei producției de mărfuri și servicii, demonstrează o asemenea asigurare a acestor venituri, că cifrele prognozate ale indicelui prețurilor de consum și inflația devine foarte dubioasă. Acest lucru clar demonstrează că «lupta timpanurilor și farfuriilor din cupru» în acest buget poartă un caracter publicitar-electoral iresponsabil.

Și de unde să fie altul dacă volumul investițiilor directe nu crește și prevede doar majorarea investițiilor de capital al statului. Acestea, evident, tot sînt necesare, însă, efectele lor asupra sursei de formare a PIB sînt limitate. Dacă e să luăm în calcul că unele din aceste investiții poartă caracter politic și din punctul de vedere al efectelor economice sînt practic inutile (eu am în vedere gazoductul de pe teritoriul Moldovei ca și continuare a gazoductului Iași-Ungheni), devine foarte clar că nouă ni s-a propus un proiect de buget nu al dezvoltării, ci un buget al supraviețuirii al actualului guvern prin intermediul promisiunilor iraționale dar și necruțătoare, care vor fi supuse corectărilor deja după primul trimestru al anului viitor.

Numărul cifrelor, tabelelor, diagramelor și graficelor incluse în proiectul prezentat nu are nicio importanță. Noi ne vom rupe săbiile în multiplele dispute, iar Ministerul Finanțelor — pentru transferul sau adăugarea unui milion de lei într-o parte sau alt, în funcție de originea fiecăruia dintre noi, însă, acest lucru nu va schimba esența.

Iar adevărul constă în faptul că cota cheltuielilor pentru sănătate se reduce considerabil deja nu pentru primul an și în 2019 va fi cu 1,2 puncte procentuale mai mică decît în acest an, cota cheltuielilor pentru educație se planifică a fi cu 1,4 puncte procentuale mai mică ș. a. m. d. Iar cel care va spune că politica Guvernului este orientată social și că guvernarea lucrează pentru oameni, să arunce primul cu o piatră în mine.

În schimb, este în creștere datoria de stat, atît cea externă cît și cea internă, totodată, cresc cheltuielile pentru întreținerea acestor datorii. Noi, deja, trebuie să întoarcem mai mult decît atragem. Respectiv, această politică strîmbă a împrumuturilor și garanțiilor de stat iresponsabile iau poporului nostru toate sursele de dezvoltare, care și așa sînt modeste.

Știți, colegi, pentru a critica proiectul propus este nevoie de mai mult timp decît pentru prezentarea acestuia, inclusiv întrebările și răspunsurile. Cel mai important lucru pe care vreau să-l aduc la conștiința societății moldovenești de la această tribună, este următorul — acesta este un buget preelectoral al actualei guvernări. Însă, dorința de a cuceri societatea depășește toate granițele raționale. Dezamăgirea va fi foarte curîndă.

Noi nu trebuie să aprobăm, prin votul nostru, asemenea abordare și o atare lege. PCRM propune respingerea documentului și, în orice caz, a nu-l susține. Mulțumesc.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: