Faceți demisii, domnilor!
РУС. MOLD.
» » Faceți demisii, domnilor!

Faceți demisii, domnilor!

21-11-2018, 14:17
Viziuni: 977
  
Versiunea de tipar   
Faceți demisii, domnilor!Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, și-a dat demisia «din motive personale»
 
Fiți de accord, cînd un administrator de un asemenea rang sare în timpul mersului din trenul puterii, asta dă de bănuit. Fără să vrei, te întrebi: da oare starea de lucruri din sectorul bancar al Republicii Moldova de bună seamă e așa cum ni se spune? Oare nu cumva ne mai putem aștepta la noi «surprize»?!

Potrivit spuselor domnului Cioclea, timp de aproape trei ani el și-a îndeplinit misiunea la nivel de o sută de procente, inclusiv principala sarcină — de a scoate sistemul bancar din criză. (Criza financiară, bancară și economică a fost provocată printr-o fraudă bancară la nivel de stat — asta, însă, printre altele fie spus).

Demisia guvernatorului BNM chiar din capul locului pare a fi învăluită de taină. Și asta permite să facem presupunerea că ea nu e cauzată de careva «motive personale», ci de cu totul alt gen de motive, acestea fiind mult mai importante. Dar guvernarea n-a arătat în nici un fel că le-ar cunoaște și nu a făcut nici un comentariu cu privire la demisia lui Sergiu Cioclea. Prim-ministrul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, doar și-au exprimat regretul în legătură cu acest fapt și i-au mulțumit șefului BNM pentru munca efectuată. De fapt, cuvintele de mulțumire spuse de Candu nu prea au valoare. Pare-se, exact în același mod el i-a mulțumit pentru munca efectuată precedentului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, implicat direct în furtul miliardului.

După cum afirmă unii oameni ce-l cunosc personal pe Sergiu Cioclea, el provine dintr-o familie foarte inteligentă și, pe lîngă asta, în cercurile din domeniul bancar se bucură de reputația unui manager foarte corect. Sînt fapte ce ne duc la gîndul că demisia lui poate fi legată de nedorința de a-și păta reputația. Dar ce anume ar putea să i-o păteze?

Victor Ciobanu, expert în economie, indică faptul că, în prezent, rezervele valutare ale BNM au atins un maximum istoric — mai mult de 3 miliarde de dolari la sfîrșitul lui septembrie. Așa că «furtul miliardului» poate fi cu ușurință repetat.

În opinia expertului Veaceslav Negruță, cea mai mare problemă i-a creat-o guvernatorului BNM faimoasa lege cu privire la amnistierea capitalului, care a fost promovată în Parlament de către junta guvernantă și care a intrat în vigoare din 1 octombrie a.c. Despre această lege s-au pronunțat negativ FMI, BM și alți parteneri de dezvoltare. Veaceslav Negruță e de părerea că disconfortul ce-l provoacă respectiva lege a putut fi un element important care l-a motivat pe guvernator să ia decizia de a demisiona din funcție.

Doctorul în economie Mihail Poisic consideră că guvernatorul Băncii Naționale a luat respectiva decizie, deoarece nu dorește să nimerească în echipa acelor persoane care trebuie să răspundă în fața legii. În opinia lui Poisic, este vorba despre furtul miliardului, pe care Banca Națională îl acoperă. «Sînt convins că el este un om onest, dar a fost strîns cu ușa, ceea ce l-a făcut să conștientizeze că poate nimeri în rîndul celor care se cuvine să fie băgați la închisoare», afirmă el.

Aceeași poziție o are și deputatul european Zigfrid Mureșan. În rețelele de socializare, dumnealui și-a exprimat opinia că demisia președintelui Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, denotă faptul că autoritățile moldovenești au compromis procesul de recuperare a miliardului dispărut din băncile moldovenești. Totodată, pe parcursul a doi ani ai mandatului guvernatorului Băncii Naționale, nu a fost obținut vreun progres vădit în realizarea acestui scop, iar demisia lui Cioclea face să apară un șir de probleme cu privire la repararea prejudiciului și căutarea vinovaților de acesta în viitorul apropiat.
 
Sergiu Cioclea a intrat în serviciu în aprilie, 2016 cu cele mai bune intenții, la învestire exprimîndu-și convingerea că experiența sa va aduce folos țării și dorința ca și țara sa, și cetățenii ei să fie bogați. Pe de altă parte, se știe bine încotro poate duce drumul pavat cu cele mai bune intenții…

De altfel, deocamdată demisia lui Sergiu Cioclea n-a fost confirmată de Parlament. Din punct de vedere teoretic, Parlamentul poate să n-o accepte. Dar poate că, reieșind din ultimele know how moldovenești, îl va numi pe Cioclea în funcția de ministru al Sănătății — asta pentru ca Silviei Radu să-i fie încredințată conducerea Băncii Naționale...

Dmitri Crîmov
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: