Cetățenii trebuie să conștientizeze propria responsabilitate pentru realizarea speranțelor lor
РУС. MOLD.
» » Cetățenii trebuie să conștientizeze propria responsabilitate pentru realizarea speranțelor lor

Cetățenii trebuie să conștientizeze propria responsabilitate pentru realizarea speranțelor lor

25-01-2019, 12:57
Viziuni: 3 318
  
Versiunea de tipar   
Cetățenii trebuie să conștientizeze propria responsabilitate pentru realizarea speranțelor lorVladimir Voronin — în cadrul emisiunii «Glavnoe» de la TVC 21
 
După o mulțime de criterii de evaluare a armatei de politicieni — nu pe măsura Moldovei noastre — Vladimir Voronin poate fi considerat un lider incontestabil. 

Este puțin probabil să se poată compara cineva cu el la capitolul înțelepciune, responsabilitate pentru cele spuse, previzibilitate politică, simplitate în comunicare...

Totodată, este greu de identificat pe cineva dintre actualii lideri ai partidelor politice din Moldova care să participe la fel de activ ca Voronin în cadrul emisiunilor TV, fără a se eschiva de la întrebări, indiferent de natura lor, chiar și cele de ordin personal. Și să răspundă cu toată sinceritatea care-i este caracteristică.

Experiența și înțelepciunea trebuie să distingă deputații în Parlament

Vîrsta medie a candidaților pentru funcția de deputat din partea PCRM pe circumscripția națională este de 56 de ani

— O vîrstă foarte potrivită pentru un deputat în Parlament. Dar și pentru un politician. Ce rost vedem noi de pe urma acestui așa numit președinte de 40 de ani? Dacă e să vorbim despre politică, lui încă nu i s-a uscat laptele de pe gură. Iar 56 de ani înseamnă experiență de viață. Ce înseamnă Parlament — este organul legislativ. Ce înseamnă lege — este regula vieții. Omul care votează pentru o lege, el trebuie să cunoască aceste reguli, aceste norme de viață; el trebuie să știe consecințele pe care le va genera o lege sau alta. Dar nu să ridice mîna mecanic pentru că deservește un anumit partid sau pentru că i s-a plătit pentru vot.

Adoptarea legilor trebuie să fie un proces bine gîndit, conștientizat. Și cînd vine înțelepciunea, experiența? Pînă la 40 de ani? Nu am văzut așa ceva și nu văd nici acum. Da, trebuie să fie tineri. Unul dintre principiile de care ne ghidăm în PCRM — fuziunea tinereții și experienței. Însă, atunci cînd este vorba despre un organ atît de responsabil cum este Parlamentul, aici trebuie să se regăsească oameni care au în spate școala vieții, care dețin experiență în anumite domenii ș.a.m.d.

Uitați-vă la așa numitul Guvern al Moldovei. Numiți măcar o figură proeminentă. Analfabetism absolut și degradare, numai nu guvern. De aceea, atunci cînd ne referim la Parlament, Guvern, guvernare — nu putem pune miza pe tinerețe. Pentru că nu vorbim despre o competiție sportivă — cei mai tineri vor alerga mai repede spre finiș. În Parlament se dă startul unei perioade de patru ani de muncă legislativă serioasă.

Într-adevăr, anii precedenți au fost mai multe candidaturi sub 40 de ani și chiar 35. Ce am avut în rezultat, mulți dintre acești tineri ne-au trădat. Au mers după bani, după milioane — ăștia încă neformați, lipsiți de coloană vertebrală. Mă refer la coloana vertebrală morală. De aceea, avînd în vedere această trădare, avînd în vedere mai mulți factori purcedem la formarea echipei parlamentare. Dar se mai iau în calcul și capacitățile creative. Echipa nu poate fi formată în baza principiului — lasă-l să stea, chipurile, în sală și cel mai important — să fie disciplinat și să ridice mîna ca să voteze «așa cum trebuie». Deputatul din echipa PCRM trebuie să fie o persoană creativă, să știe să lucreze cu actele, cu legile, cu alegătorii.

Votarea în cadrul alegerilor — doar în Moldova

PCRM nu are și nici nu poate avea candidați în numele diasporei

— Noi nu vrem să jucăm cu acești trișori de la guvernare în jocul «alegerea deputaților din partea diasporei» — cartea de trucaj a acestor mafioți. Ce înseamnă «candidat din partea diasporei»? Oare această diasporă se află undeva compact, este concentrată ca degetele în pumn? Spre exemplu, au numit circumscripția — «diaspora din Canada și SUA». Unde este Los Angeles și unde este Canada! Și de ce are nevoie Republica Moldova de un candidat de acolo? La ce-i trebuie Parlamentului Moldovei acest deputat, ce va face el? Și la ce le trebuie moldovenilor din Canada și America un deputat în organul nostru legislativ? Ne mai vorbind despre faptul că parlamentarul trebuie să fie în contact permanent și nemijlocit cu alegătorii care au votat pentru el. Deci, cînd își va vadea el alegătorii, cînd se va întîlni cu ei? Va zbura 13 ore peste ocean ca să se vadă cu alegătorii? Și dacă e să admitem că va zbura deputatul încolo, se vor aduna oare la întrevedere alegătorii «din Canada și SUA», își vor lăsa locurile de muncă, toate treburile pe care le au în America și Canada pentru a participa la întînire? Aceeași problemă se referă la Europa și Rusia. Cui îi trebuie acolo acest deputat? Iar nouă, aici, la ce ne trebuie? De aceea noi nu intenționăm să jucăm în aceste jocuri și nu o vom face.

Voi sublinia, cetățenii noștri aflați peste hotare nu pot fi lipsiți de dreptul la vot. Dar este necesar de a interzice votarea peste hotarele Moldovei. Pentru că, în caz contrar, se produc niște chestiuni foarte interesante pe care nu le vom putea reflecta într-o singură emisiune. Mă refer la falsificare. Pe de altă parte, există politicieni care mizează foarte mult pe aceste voturi. Pentru că, aici, în Moldova, nu au pe ce sconta. Ei s-au discreditat în totalitate în ochii cetățenilor care locuiesc în țara noastră, iar despre cei care locuiesc în afară ei cred că sînt total neinformați și nu au posibilitatea să afle realitățile noastre. Deși, cu ajutorul tehnologiilor moderne poți afla tot ce vrei, nu trebuie decît să fii interesat. Dar, cum nu ar fi, faptul că se pierde legătura între alegător și deputat — nu este corect. Acesta este cel mai important principiu din care reies eu atunci cînd declar că nu trebuie de votat nicăieri în altă parte decît în propria țară.

CEC-ul neadecvat scrie prostii după sine

În răspuns la adresarea Partidului Comuniștilor la CEC vizavi de semnăturile false și agitația ilegală desfășurată de mai multe partide, CEC-ul și-a etalat caracterul neadecvat.

— Comisia Electorală Centrală ne-a trimis... pe trei zile. Au scris pentru ei o instrucție în conformitate cu care apelațiile trebuie să fie depuse nu mai tîrziu de trei zile după presupusa încălcare. Acum, imaginați-vă: evenimentul s-a produs vineri, peste trei zile — luni, apelația nu se admite. Comisia Electorală Centrală și-a scris pentru sine această prostie și tot CEC a aprobat-o. La adresarea noastră ni s-a răspuns că în legătură cu faptul că am depus contestarea cu trei zile mai tîrziu, protestul nostru nu se acceptă. Atît. Adică, candidatul Mîndru, care a colectat semnăturile în patru ore — nu doar că a colectat dar a mai și reușit să depună actele la CEC, se înregistrează acest contrabandist și trădător — eu voi răspunde pentru cuvintele mele în caz de ceva — și nu trezește niciu un fel de dubii membrilor CEC.

Dar noi avem altă informație, credibilă. Să audă și CEC, să audă toată lumea. Ei, candidații la guvernare din partea mafiei, au colectat semnăturile încă în luna august anul trecut. Atunci au colectat datele de identitate ale cetățenilor. Acum, semnăturile au fost falsificate. Iar atunci cînd a început procesul de colectare a documentelor, nu au făcut decît să ducă hîrtiile la CEC. 

Democrații știu încă de atunci — din august — cine va merge pe circumscripții uninominale. Iată ce se întîmplă. Noi stăm în această groapă de canalizare, care se numește «democrație moldovenească» și iată felul în care «democrația» lor se realizează în practică.
Oamenii noștri merg, astăzi, din casă în casă și colectează cu greu 5–10 semnături pe zi. Unde nu s-ar adresa li se spune: noi deja ne-am semnat pentru socialiști, pentru democrați. Sau întreabă: dar ce ne-ați adus, ce ne veți dărui? Noi, însă, nu avem genți cu pomeni, nu avem concerte, nu-l avem alături pe Stas Mihailov. Oamenii noștri merg pur și simplu și le spun: noi sîntem din partea comuniștilor, noi vrem să facem asta, asta și asta... dar li se răspunde: dacă nu aveți cadouri, nici concerte și nici bani, mergeți în drumul vostru.

Copiuță tuturor, numai nu comuniștilor

Cel mai simplu stau lucrurile la capitolul obținerii certificatului de integritate în cazul hoților, corupților și trădătorilor

— Dacă e să comparăm viteza cu care au fost eliberate aceste certificate pentru lista democraților și socialiștilor, putem spune că candidații noștri s-au confruntat cu anumite dificultăți. Noi am fost limitați cu termenii impuși de lege. Restul însă — democrații și socialiștii — au primit certificate atunci cînd au vrut, în baza listei.

Încă un moment important. Toți au înțeles că acest certificat de integritate este o copiuță fără nicio valoare. Nu sînt cuvintele mele, sînt cuvintele membrului remarcabil al Comisiei Electorale Centrale din toate timpurile, autorul tuturor falsificărilor și denaturărilor, Iurie Ciocan. El a spus: da ce mai atrageți atenția la acest certificat, o nimica toată, o hîrtiuță!

Criminalii — în capul mesei

Anchetarea «evenimentelor din 7 aprilie» și furtul miliardului este în preocuparea unor și aceleași persoane — organizatorii acestor crim.

— Evenimentele din 7 aprilie 2009, furtul miliardului din sistemul bancar, precum și multe alte chestiuni — toate sînt verigile unui singur lanț. În spatele acestora stau aceleași persoane. Anume aceste persoane au organizat «7 aprilie», aceste persoane au furat miliardul și continuă să fure poporului tot ce se poate și nu se mai poate — de la cei vii, de la cei morți, de la cei nenăscuți încă, de la bolnavi și invalizi, de la copii. Este vorba despre unii și aceeași oameni. Unde îi caută guvernarea? Ei nu se află în Canada, nici în America și nici în Europa. Eu toți sînt aici!

Dezbateri pe marginea referendumului — «cum se măsoară crocodilul?»

Părtașii referendumului insistă că comuniștii trebuie să le facă jocul

— Noi ne-am înregistrat în calitate de participanți la referendum pentru a face agitație împotriva lui.

În ceea ce privește refuzul nostru de a participa la dezbaterile pe marginea acestui subiect. Dezbaterile pe marginea acestui subiect sînt ca și poveștile despre cum se măsoară un crocodil, unde de la coadă pînă la cap este o lungime, iar de la cap la coadă — altă lungime. (Totul depinde de criteriile cu care vor fi de acord participanții la măsurare — nota red.).

Ideea referendumului a fost inițiată de democrați. Ei, folosindu-se de majoritatea parlamentară coruptă, au adus proiectul în Parlament și ni s-a impus o adevărată casă de nebuni în ziua alegerilor parlamentare. Alegătorii sînt derutați deja. Eu am vorbi cu mulți oameni, ei nu știu ce să facă în ziua alegerilor: ce buletine să ia, pe care să nu le ia; ce fel de referendum este acesta; ce înseamnă sistemul electoral mixt...

În ceea ce privește referendumul. Acum cîțiva ani, Curtea Constituțională a stabilit că în ziua alegerilor nu pot fi organizate niciun fel de alte referendumuri, sondaje sau altceva. Dar, din 2009 încoace, guvernarea țării a scuipat de 11 ori pe Legea Supremă cu ajutorul membrilor angajați și corupți ai Curții Constituționale. Au modificat Constituția, au oferit niște explicații acolo, au montat sub altă lege toate aceste chestii și au adoptat decizia cu privire la referendum. Toate aceste lucruri s-au produs la inițiativa Partidului Democrat. Și noi, acum, trebuie să mergem la dezbaterile organizate la posturile TV ale Partidului Democrat? Eu trebuie să merg la ei și să demonstrez că am dreptate?

Dar există postul public de televiziune «Moldova 1». Într-o discuție cu președintele CEC, doamna Alina Russu, am întrebat-o: de ce ne puneți într-o situație atît de umilitoare — noi trebuie să mergem la democrați pentru a demonstra că referendumul vostru este inacceptabil pentru noi. Ea a fost de acord cu argumentele noastre. Iar peste o oră mă sună înapoi și-mi comunică ce i-au răspuns conducătorii de la «Moldova 1»: că ei nu au posibilități și nici studiouri pentru desfășurarea dezbaterilor.

Adică, studiouri pentru pălăvrăgeli în fiecare seară există, sînt studiouri și pentru alte emisiuni, pentru știri, pentru mese rotunde cu analiști cumpărați, iar pentru dezbateri nu au studiouri. În acest caz, noi nu vom merge nicăieri și referendumul nu trebuiește la nimeni!

Ceea ce trebuie să facem împotriva referendumului noi deja facem, pentru că avem dreptul: agitația — «pro» sau «contra» — este permisă cu două luni înainte de ziua desfășurării. A parvenit invitația de la... (un post independent de televiziune). Inițial am avut dubii, ne-am gîndit să procedăm la fel ca și în cazul posturilor TV ale Partidului Democrat, ulterior, însă, am decis că dacă ne vor mai invita, cel mai probabil, vom accepta. La ora actuală i-am lăsat pe socialiști înaintea noastră.

De ce pe socialiști. Este o situație interesantă. Fracțiunea socialiștilor în Parlament nu a votat pentru referendum. La rîndul său, Dodon, peste doar 10 minute după ce a primit decizia Parlamentului cu privire la referendum, a și promulgat legea. Nimic altceva nu era de așteptat de la Dodon. Pentru că el slugărește PDM și este supus în totalitate Partidului Democrat, pentru el nu este valabilă varianta de a nu semna, în caz contrar — gata cu el. Faptul că el nu a semnat alte legi — este un spectacol. Păi iată, Dodon a semnat decizia referitoare la referendum, socialiștii au spus nu. Vreau să văd cum vor ieși socialiștii din această situație. Cu atît mai mult că ei nu s-au înregistrat ca și participanți la referendum. S-au înregistrat doar democrații și noi. Noi sîntem împotrivă, iar democrații — pentru.

Avem pentru ce mulțumi chiar și bîrfitorii și mincinoșii

Puține săptămîni se trec fără știri false referitoare la PCRM și liderii de partid, inclusiv, Vladimir Voronin...

— Aceste știri — despre mine, despre Partidul Comuniștilor — pot fi numite chiar plăcute. Acest lucru denotă faptul că noi ne aflăm în centrul atenției. Acest lucru vorbește despre frica autorităților în fața noastră în legătură cu alegerile ce urmează. Acest lucru vorbește despre faptul că ei înșiși nu cred în sondajele sociologice proprii din care noi, practic, sîntem excluși. Acest lucru denotă o atenție foarte mare pentru noi.

În ceea ce privește «știrile» în care am fost «pus pe patul de spital». Eu fac investigații medicale de două ori pe an, acest lucru trebuie să-l facă fiecare om. Într-o sîmbătă am mers la clinica în care mi se atașează dispozitivul medical pentru monitorizarea activității inimii. Toată procedura a durat circa 15 minute. Evident, pe coridoarele acestei clinici erau oameni, care m-au văzut, mulți m-au salutat, m-au felicitat cu ocazia sosirii Anului Nou, i-am felicitat și eu. Însă, nu am reușit nici să revin acasă cum au și apărut informații despre faptul că Voronin este internat în spital. Poate că cineva și vrea ca eu să mă retrag pentru o perioadă, la odihnă. Iar eu nu am cînd să mă odihnesc. Apropo, rezultatele indicate de aparat au fost bune.

Imaginați-vă că sînteți în interiorul capcanei

Înainte de a face alegerea în favoarea unui partid sau altul sau între candidați, cetățeanul urmează să-și imagineze viitorul pentru următorii patru ani de zile

— Cei care se gîndesc cum să procedeze pe 24 februarie, trebuie să-și imagineze cu ce se vor trezi în dimineața de 25. Concertele și cadourile se vor termina, iar magazinele sociale se vor închide. Taraba preelectorală va fi lichidată. Cașcaval gratuit se oferă doar în interiorul capcanei. Astăzi, capcana este deschisă în toată Moldova. Se dau concerte, produse, pomeni de 600 de lei și multe altele. Iar atunci cînd alegătorii vor intra în capcană, pe 24 februarie, aceasta se va închide, iar pe 25 nu va mai fi nimic. Toți cei care au căzut pradă cașcavalului din capcană vor sta în interiorul ei în următorii patru ani de zile.

Din propriul nume

Mă adresez conaționalilor...

— Întîi de toate, îndemn concetățenii să nu-și piardă încrederea. Credința în bine, dreptate, în faptul că cele mai negre zile sînt urmate și de zile bune, vin și rezultate bune, știri bune.

Totodată, trebuie să știm că această credință și această speranță o formăm noi înșine și noi înșine sîntem responsabili pentru ceea ce se realizează.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: