Partidele care au acces în Parlament continuă spectacolul
Și fiecare din ele își joacă propriul spectacol. Bunăoară, blocul ACUM s-a rupt cu totul de realitate. Deputații lui, zăpăciți de succes, se consideră pe sine burice ai pămîntului, mareșali ai Galacticii și generalisimi ai Universului.
«Blocul ACUM a declarat amenințător că va cere demisia procurorului general și a șapte miniștri. Cu 26 de mandate în Parlament, cu același succes poți cere ca să înceteze a bate vîntul ori să cadă zăpadă, precum și să propui un proiect de lege care să statueze ca soarele să nu asfințească», a scris în rețelele de socializare politologul Zurab Todua.
Dar să-i lăsăm la o parte pe cei zăpăciți. Cei mai buni prieteni ai poporului, — socialiștii, — nu știu nici ei ce să facă. Și asta pentru că nu pot face nimic și nici nu s-au învățat să facă ceva. Pe cînd, fiți de acord, pe parcursul șederii lor în consiliile municipale din Chișinău și Bălți, asemenea «oameni de stat» ca Ion Ceban, Gaic Vartanean și Sașa Usatîi ar fi putut să învețe cîte ceva în ceea ce privește arta administrării. Dar e cu mult mai ușor să defăimezi pe cineva de la tribună, iar pe furiș să dobîndești apartamente în blocurile nou construite.
Pentru principalele forțe politice, recentele alegeri parlamentare s-au terminat la egalitate. «Socialiștii» lui Igor Dodon și «democrații» lui Vladimir Plahotniuc au obținut aproximativ cîte o treime de locuri în Parlament.
Încă o treime a obținut blocul, — chipurile, proeuropean, — ACUM. Există oare variante de unire a acestor forțe în scopul de a fi creat un guvern de coaliție și de ce tradiționalul joc cu patru mîni în cîmpul politic moldovenesc poate să ia sfîrșit anume acum?
Vladimir Plahotniuc este considerat un criminal, o căpetenie a oligarhatului și un păpușar care manevrează păpușile, altfel spus, trage sforile, inclusiv cea care duce spre deținătorul funcției de președinte al țării, adică spre Igor Dodon. De aceea reacția blocului ACUM e absolut previzibilă: cu Partidul Democrat, la sigur, nu au același drum, iar să facă o uniune cu socialiștii lui Dodon în opinia celor de la conducerea blocului este riscant din motivul tandemului format istoricește între conducerea socialiștilor și a democraților.
Comunitatea de experți, deocamdată, înclină mai mult spre trei variante ale ulterioarei evoluții a evenimentelor: coaliția PSRM-PDM; formarea unei majorități parlamentare dintr-o adunătură de deputați, un fel de selecționată, care va fi dirijată de Partidul Democrat; alegeri anticipate, ca variantă de rezervă.
Ei nu exclud nici faptul că democrații pot să-l înainteze la funcția de prim-ministru al unui cabinet minoritar pe liderul lor, Vladimir Plahotniuc. După cum s-a exprimat unul din politologi, «asta ar fi o combinație politică interesantă».
În Moldova se apropie momentul adevărului, cînd uniunea din culise a lui Plahotniuc cu Dodon trece în una oficială, respectiva transformare fiind impusă de anumite circumstanțe politice. Totodată, de la o parte se discută cu privire la acest posibil viitorul contract matrimonial politic. Dar ce garanții vor cere unii de la alții conducătorii oficiali și neoficiali ai socialiștilor și democraților moldoveni pentru formarea unei coaliții de guvernare?
COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно