Dumitru Diacov îndeamnă blocul ACUM la compromis și îl învinuiește de minciună
S-ar părea că asemenea pași contradictorii, mai ales făcuți concomitent, sînt imposibili. Dar numai nu pentru Dumitru Diacov, despre care se vorbește că e un om ambiguu, mai simplu spus, lunecos — pentru dibăcia specifică lui, pe care în repetate rînduri a demonstrat-o pe scena politică din Moldova.
Faptul că partidele ce au răzbătut în Parlament au în rîndurile lor prieteni la cataramă cred că nu e nevoie să-l demonstrăm. La fel cum nici faptul că această întreagă orchestră, adică respectivele partide, sînt dirijate de Partidul Democrat. Și, probabil, anume acesta va rămîne la putere în Moldova în următorii patru ani. Despre consecințele respectivei guvernări e mai bine să avem o discuție aparte. Mai bine zis, un necrolog separat.
Dar democrații trebuie să-și demonstreze importanța lor în fața Occidentului (la noi, în bandustan, poți face orice vrei). Altfel spus, este necesară o coaliție. A devenit modern cuvîntul «tehnică», adică temporară. De aceea la noi circulă zvonuri insistente că PDM, în mod tehnic, cumpără cinci deputați din PSRM și cinci din blocul ACUM. De mai mulți nu are nevoie. După care aceste iude vor fi declarați oameni «înțelepți» și «cu spirit promoldovenesc» și le va fi achitată plata convenită. În felul acesta criza parlamentară va fi evitată.
De ochii lumii, trebuia să fie lansată «o chemare». După care «promoldoveniștii» brusc vor conștientiza caracterul păgubitor al cursului ales de ei și vor coti pe calea a patra. În calitate de vestitor al acestei «chemări» a fost ales președintele de onoare al PDM — Dumitru Diacov.
Diacov i-a dojenit un pic pe acumoviști pentru declarațiile lor, care «amintesc discursurile din timpul campaniei electorale», exprimîndu-și speranța că percepția lor se va schimba, iar intensitatea emoțiilor va scădea. Și chiar a făcut aluzia la faptul că inițiativele populiste ale blocului, de exemplu, demiterea din funcții a conducerii unui șir de instituții, cum ar fi CEC, Curtea Supremă de Justiție, Procuratura și altele pot fi examinate în viitorul Parlament.
Într-un cuvînt, cu multă plăcere a interpretat rolul «sirenei cu voce mieroasă», ademenind nava acumoviștilor spre recifuri politice subacvatice. Cele de care anterior s-au sfărîmat Alianța «Moldova Noastră», PLDM și liberalii.
Experiența demonstrează că orice forță politică ce nimerește în brațele strînse ale lui Plahotniuc, pînă la urmă, va fi strangulată. Pentru ca la următoarele alegeri să nu mai prezinte nici un pericol pentru PDM.
Probabil, înțelegînd acest lucru, conducerea blocului ACUM de două ori a refuzat colaborarea cu democrații. Dar ultimii, cum ar fi oare s-o spunem mai delicat, se declară deschiși pentru negocieri (lucru pe care ni l-a demonstrat istoria modernă a Moldovei). De aceea putem presupune că acest îndemn al lui Diacov e destinat nu pentru urechile conducătorilor blocului ACUM, ci pentru urechile unor posibili «promoldoveniști» din rîndurile acestuia.
* * *
Din aceștia, evident, nu face parte Domnica Manole, contracandidatul lui Diacov în circumscripția uninominală nr. 40 (Cimișlia). Anume în această circumscripție, în secția de votare din satul de baștină al lui Diacov — Bașcalia, au fost furate nici mai mult, nici mai puțin, doar 1925 de buletine.
Respectivul fapt a ieșit la iveală și domnul Diacov, firește, s-a indignat cum nu se mai poate de tare că a fost pe nedrept învinuit cum că în mod viclean ar fi comis acest furt. El i-a cerut în mod public președintelui CEC să fie făcută renumărarea voturilor în această circumscripție și a învinuit-o de inițierea scandalului pe candidata din partea blocului ACUM, Domnica Manole, iar odată cu ea, și pe ex-deputatul Alexandr Petcov.
La care în mod rezonabil i s-a răspuns că informația cu privire la buletinele furate provine deloc nu de la Domnica Manole și Alexandr Petcov, ci chiar direct de la Comisia Electorală Centrală, care se află în serviciul Partidului Democrat, de aceea toate pretențiile sale domnul Diacov trebuie să le adreseze instituției în cauză. Iar paralel să fie făcută claritate și în ceea ce privește furtul buletinelor comis la Taraclia, Nisporeni, Chișinău și pretutindeni unde au mai fost descoperite furturi în masă ale buletinelor.
Dumitru Diacov a promis că, în cazul în care va fi descoperită dispariția celor aproape două mii de buletine, el în aceeași zi își va depune mandatul de deputat. De altfel, cu același succes el ar fi putut promite că va dărui vila sa luxoasă unei case de copii. Acest lunecos parlamentar este un cunoscut maestru al echilibristicii verbale și al garanțiilor patetice. După cum a menționat unul din utilizatorii rețelelor sociale, «Diacov se află în Parlament din anul 1994 și nu are de gînd să plece. Va fi scos de acolo doar cu picioarele înainte…».
Ivan Lecarev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно