Cînd un cizmar se apucă de copt plăcinte…
РУС. MOLD.
» » Cînd un cizmar se apucă de copt plăcinte…

Cînd un cizmar se apucă de copt plăcinte…

29-05-2019, 09:20
Viziuni: 399
  
Versiunea de tipar   
Cînd un cizmar se apucă de copt plăcinte…La timpul său, faptul numirii în funcția de ministru al Sănătății a fostului primar interimar al capitalei, Silvia Radu, vorbind delicat, i-a nedumerit pe chișinăuieni.
 
E mai ușor de înțeles cum, de exemplu, ministru al Apărării devine un ins civil – aceasta e o tendință occidentală pe care noi o preluăm ca niște maimuțe. Dar în cazul în care responsabil de sănătatea națiunii devine un om incompetent în medicină, asta te duce la gînduri triste.

Aceste gînduri ne vin nouă, cetățenilor de rînd, dar nu actualei noastre guvernări. Și, fără să vrei, îți amintești fabula ce ne învață că e nenorocire atunci cînd un cizmar se apucă să facă plăcinte, iar un cofetar – să repare cizme.Actuala guvernare nu se gîndește la asemenea lucruri. Iată de ce la funcții de răspundere numește nu specialiști în respectivul domeniu, ci „oameni de-ai săi”. Iar faptul că Silvia Radu în loc de injecție îți poate face o clismă nu-i interesează pe guvernanți, deoarece asta e problema pacienților. În acest context, apare o întrebare, și anume: Vladimir Plahotniuc și-ar lua în calitate de șofer personal un om care nu știe a conduce automobilul?

În cadrul celei de a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Sănătății de la Jeneva, Silvia Radu a rostit un discurs „despre succesele guvernului Republicii Moldova în domeniul sănătății”. Potrivit spuselor ei, datorită guvernului (și doar lui!), moldovenii au început să trăiască cu doi ani mai mult decît pînă la desemnarea la funcția de prim-ministru a lui Pavel Filip. Pînă la asta, ca să vedeți, moldovenii nu trăiau viață atît de lungă. Auzind asemenea lucruri, fără să vrei, te gîndești la facultățile mintale ale celui care le spune, deoarece nu prea seamănă că le-ar avea în deplină măsură.

Să auzim ce ne spune statistica. Conform ultimelor date publicate în 2018 de către Organizația Mondială a Sănătății, longevitatea medie în Moldova e de 71,4 ani, ceea ce este unul dintre cei mai mici indici din Europa. În România vecină, de exemplu, această longevitate medie e de 75 de ani. Nemaivorbind de Italia și Spania (83,5 și 83,4 ani). Situație mai proastă decît în Moldova e doar în Ucraina și Rusia (71,2 și 70,9 ani).

Da, conform statisticii oficiale, în ultimii 24 de ani durata vieții în Moldova a crescut cu patru ani. Dar e o lege a demografiei că longevitatea fiecărei noi generații crește anual cu o lună-două pe an.

Conform statisticii, în Republica Moldova, în cele mai dese cazuri, oamenii mor din cauza îmbolnăvirii sistemului cardiovascular, a tractului gastrointestinal, a tumorilor canceroase și a accidentelor. În acest context, domeniul ocrotirii sănătății n-are cu ce se lăuda. Iar dacă am mai spune că mortalitatea infantilă, adică, a copiilor, la noi e de trei ori mai frecventă decît în Uniunea Europeană, fără să vrei, îți amintești altă spusă a Silviei Radu, și anume: că politica în domeniul sănătății întotdeauna a fost o prioritate pentru guvernul Republicii Moldova.

Suntem nevoiți să constatăm că, pentru actuala conducere a RM, cetățenii niciodată n-au constituit o prioritate – nici în ceea ce privește sfera sănătății, nici a serviciilor sociale și nici a ocrotirii ordinii de drept. Pentru această guvernare, oamenii în general nu există în spațiul ce-o înconjoară. Iar dacă și există, există doar ca obiecte de exploatare.

„Cuprinderea universală cu servicii medicale a populației”, afișată de Silvia Radu la Jeneva, e pur și simplu o șarlatanie folosită de guvernare pentru a-și face piar. După cum vă dați seama, se are în vedere programul „Un doctor pentru tine”, inventat de Partidul Democrat în ajunul alegerilor.

Dar e posibil oare ca pacientului să-i poată fi pusă o diagnoză corectă fără a avea rezultatele unor analize, radiografii și istoria bolii lui? În cadrul respectivului program pacienților li s-a făcut doar o examinare superficială, care mai degrabă poate fi considerată o ficțiune, adică ceva făcut de ochii lumii, în cazul nostru, ceva făcut de mîntuială. Și asta nu-i tot.

„Noi am fost obligați să participăm la acest proiect, a mărturisit un medic cu condiția să-i păstrăm anonimatul. Vrei, sau nu vrei – trebuie să pleci. S-a făcut atunci o mare zarvă. Noi plecam dimineața devreme, dar pe nimeni nu-l interesa cum vor ajunge la punctul de destinație și ce vom reuși să facem acolo”.

„Cel mai important era să notezi pe hîrtie cîți pacienți ai examinat în acea zi, pentru că aceste informații erau expediate la minister. Oftalmologul avea la dispoziție un optotip (tăbliță pentru evaluarea vederii) și un oftalmoscop (instrument pentru examinarea fundului ochiului), cardiologul avea tonometru, endocrinologul – nimic, iar neurologul mergea prin sate doar cu ciocănelul lui”, ne-a relatat același medic. Iată despre ce fel de „cuprindere a populației cu servicii medicale” vorba Silvia Radu.

Orice ar declara doamna ministru la înaltele tribune, cetățenii Republicii Moldova știu foarte bine că hunta de la guvernare a transformat sfera sănătății într-o sursă suplimentară de „cuprindere” a buzunarelor celor ce sunt funcționari de stat.

Totodată, sfera sănătății a devenit în Republica Moldova o industrie preocupată doar de obținerea banilor de la pacienți.

Totodată, lucrătorii medicali părăsesc în masă domeniul. Medici calificați pleacă din țară sau din profesie. Deficitul de cadre în sistemul sănătății a ajuns la cota critică.

În Moldova are loc optimizarea totală a instituțiilor medicale de stat. Au fost închise dispensarele psihoneurologice și secțiile de ftizioterapie. Pacienții cu diagnoze psihice și cu tuberculoză de formă deschisă s-au pomenit aruncați în stradă.

Iată de ce probleme trebuie să se preocupe doamna ministru. Dar nu să înșele comunitatea mondială. Desigur, dacă ar fi vorba despre un adevărat profesionist în domeniul medicinii și nu despre un traducător din limba spaniolă.

Evgheni Tamanțev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: