«Iar voi, prieteni, indiferent de cum v-ați așeza...»
РУС. MOLD.
» » «Iar voi, prieteni, indiferent de cum v-ați așeza...»

«Iar voi, prieteni, indiferent de cum v-ați așeza...»

17-09-2019, 14:15
Viziuni: 324
  
Versiunea de tipar   
«Iar voi, prieteni, indiferent de cum v-ați așeza...»Discursul liderului PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul conferinței «100 de zile ale coaliției PSRM ACUM — succese și probleme. Moldova — pod între Est și Vest»
 
«Situația pe cît este de alarmantă, pe atît de imprevizibilă și necesită analiză minuțioasă. Problema nici măcar nu constă în aceste 100 de zile. Problema constă în faptul că sistemul a rămas cel vechi și nimeni nici nu are de gînd să schimbe acest sistem.

Eu nici nu aș vorbi despre acele o sută de zile. Eu aș vorbi despre acei zece ani pierduți pentru Moldova. În ultimii zece ani, structurile proguvernamentale se formează în baza principiului politic și în baza principiului devotamentului personal. Și primul, și al doilea principiu, chiar de la bun început, pun bazele corupției în rîndurile puterii. Această companie creată pe principiu de gașcă reduce la zero perspectivele de dezvoltare ale Moldovei. Ea stă spate la spate doar ca să se apere. Și dacă acest lucru va continua, nimic nu se va schimba în țara noastră.

Dar ce vedem noi? A fost creată o coaliție nefirească în condiții politice reale. Nimănui nici prin cap nu i-a trecut că naționaliștii vor face coaliție cu socialiștii. În rezultat am obținut un partid național-socialist. Care a fost sculptat de trei emisari — unul de la Moscova, altul de la Bruxelles și al treilea — de la Washington.

De ce nu se primește nimic? Pentru că, așa cum a spus Krîlov: voi, prieteni, indiferent de cum v-ați așeza, nu sînteți buni de muzicieni.

Nu poți numi în funcție un om fără experiență administrativă doar pentru că el este membru al «echipei». Așa că nu trebuie să vorbim despre o sută de zile, ci despre cînd va pleca această echipă și ce va fi în continuare.

Se pot împrumuta anumite concepții și programe de la țările dezvoltate pentru a încerca implementarea lor aici. Dacă însă plantele nu au rădăcini ele nu se prind. Un om care nu a trăit Moldova pe parcursul ultimilor 10 — 15 ani devine ministru și noi vrem ca el să ne soluționeze nouă problemele? El doar nu cunoaște situația din sate și orașe, în domeniile de activitate, în sfera protecției sociale a populației.

Vreau să mă adresez experților care vorbesc cu regularitate la televizor. Faceți concluziile voastre pornind de la anul 2009. Aşa este corect. Pentru că pînă în 2009 a fost regulă, a fost dezvoltare, a fost dinamica acestei dezvoltări. Au existat strategii «Satul moldovenesc», «40 de orașe», pentru reabilitarea drumurilor, pentru transformarea Moldovei în putere maritimă și multe-multe altele. Din păcate, toate acestea nu au cunoscut continuitate.

Cui vrem să încredințăm elaborarea și implementarea noilor programe? Actuala guvernare habar nu are de ce să se apuce. Se preocupă de mărunțișuri despre care ți-i și rușine să vorbești.

Urmează alegerile locale. Iar puterea locală reprezintă fundamentul pe care se ține zidul societății. Însă, astăzi, societatea noastră nu se coordonează, nu se gestionează, nu există strategii de administrare, nu există concepte, nu există nimic. Iar noi ne aruncăm dintr-o parte în alta, fugim ba la Moscova, ba la Bruxelles, ba la Washington. Umilind, în acest fel, poporul moldovenesc și țara noastră».

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: