E ușor oare să fii bătrîn?
РУС. MOLD.
» » E ușor oare să fii bătrîn?

E ușor oare să fii bătrîn?

4-10-2019, 10:59
Viziuni: 182
  
Versiunea de tipar   
E ușor oare să fii bătrîn?A fi om bătrîn în Moldova înseamnă a te lipsi de multe bunuri elementare
 
Ziua internațională a oamenilor în etate, care este marcată la 1 octombrie în multe țări din lume, în Republica Moldova nici pe departe nu este o sărbătoare. E doar încă un motiv de a ne aminti de faptele noastre față de oamenii din generația mai în vîrstă. De a le acorda atenție bătrînilor care trăiesc alături de noi, de a face ceva plăcut pentru ei. Și mai bine ar fi dacă le-am oferi sprijinul nu doar cu ocazia unei sărbători, o dată pe an, ci permanent, zi de zi.

A fi bătrîn în Moldova înseamnă a economisi pe seama alimentației, a purta haine vechi, din anii mai tineri, a fi bolnav fără a avea posibilitate să te tratezi în modul cuvenit. Îndeosebi atunci cînd bătrînul este singuratic. Iar în Moldova numărul bătrînilor singuratici e de peste 100 de mii. Cît cuprinde acest „peste”, e greu de spus. Se poate întîmpla că un bătrîn locuiește în același oraș cu copiii și nepoții săi, însă nu-i vede pe aceștia luni de-a rîndul. Și atunci,  el nu poate fi atribuit la categoria „singuratic”? Doar că această singurătate e  mult mai amară… 

În Moldova, mărimea medie a pensiei pentru limita de vîrstă la începutul anului 2019 era de 1709 lei. Din 2014 pînă în 2019, ea a fost majorată doar cu 36 la sută, iar prețul la produsele alimentare în această perioadă s-au dublat. Pentru comparație vom spune că, în perioada guvernării comuniștilor, indexarea pensiei se făcea un cuantum de 15-20 la sută de două ori pe an. Pe parcursul celor opt ani cît țara a fost condusă de comuniști, pensia medie pe țară a crescut de 9,1 ori.

În prima jumătate a anului curent, minimumul de existență pentru pensionari a fost calculat în mărime de 2026,3 lei. Deci, pensia medie nu acoperă minimumul de existență. Iar cele 15 la sută din numărul pensionarilor, care, conform reprezentanților puterii, primesc o pensie de 1026 lei, demult se află mai jos de pragul sărăciei. Totodată, autoritățile se f ac a nu observa, a nu ști că sunt pensionari, îndeosebi în localitățile rurale, a căror pensie e puțin mai mare de 200 de lei.

Iată de ce bătrînii noștri, cei care asta le-o permite starea sănătății, sunt bucuroși să facă orice lucru. Circa a patra parte din oamenii cu vîrstă de pensie continuă să lucreze. Numărul lor ar fi și mai mare, însă în epoca șomajului total, e greu să un loc de lucru liber. De aceea bătrînii noștri, chiar dacă și au probleme de sănătate, sunt gata să lucreze și pentru doar cîțiva leuți.

Conform situației demografice, Moldova îmbătrînește. Anul trecut, ritmul îmbătrînirii pe țară a depășit indicii mondiali cu 16 la sută. În localitățile rurale, acesta e și mai înalt. Conform statisticii, în Moldova trăiesc circa 100 mi de bătrîni cu vîrsta mai mare de 75 de ani. Două treimi de cetățeni ai țării din numărul total al oamenilor în etate locuiesc la țară. 

Cît privește nivelul bunăstării oamenilor în etate, Moldova ocupă locul 77 în rîndul celor 99 de țări investigate la acest capitol și se află pe ultimul loc printre țările care anterior s-au aflat în componența Uniunii Sovietice.

În țara noastră, omul care a ieșit la pensie și nu e capabil să lucreze în continuare este pur și simplu scos din societate și, de fapt, și din viață. Din cauza că nu mai sunt solicitați și din cauza deznădejdii, acești oameni deseori cad într-o depresie de lungă durată. După care mor, în tăcere și cu smerenie…

Există și o altă categorie de pensionari – de aceștia avem mulți în organizațiile primare ale PCRM. Ei sunt activi și plini de viață. Ei împărtășesc tinerei generații experiența și înțelepciunea acumulate pe parcursul anilor. Ei nu cer nimic, dar asta nu înseamnă că viața le este ușoară. Așa că haideți să fim alături de ei. Cel puțin, în perioadele mai grele din viața lor.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: