Operația «Reanimare»
РУС. MOLD.
» » Operația «Reanimare»

Operația «Reanimare»

21-11-2019, 13:37
Viziuni: 1 829
  
Versiunea de tipar   
Operația «Reanimare»Recapturarea Moldovei capturate e în toi
 
Acesta e un tablou trist — dezoligarhizarea, care se îndepărtează din ce în ce mai mult. Dar e și mai trist să vezi oligarhizarea pe nou a țării, în mod activ înfăptuită după renașterea tandemului DPM-PSRM. De altfel, acest binom politic nici nu s-a destrămat. Chiar nici atunci cînd, adunați la miting, democrații aruncau sărmanii curcani peste poarta președinției și strigau la adresa lui Dodon «Iuda!» și «Trădătorule!». A țipa nu înseamnă a cînta la balalaică.

Pe cînd votarea în comun în Parlament a socialiștilor și democraților pentru acordarea votului de încredere guvernului Chicu e tocmai ca un joc în unison la balalaică. Și președintele PDM, Pavel Filip, se poate screme oricît de tare ca să ne convingă că formațiunea lui nu planifică să formeze coaliții, dar noi cu dumneavoastră ne dăm seama: votarea comună în Parlament și este acea coaliție. Chiar și neanunțată în mod oficial.

«Coalițiile politice sunt create în cazul în care nici un partid nu obține majoritatea absolută de mandate în parlament. Într-o atare situație, cîteva partide, unindu-se, obțin posibilitatea de a crea guvernul lor de coaliție, iar ulterior — de a trece în parlament legi și amendamente la legi», spune Vikipedia.

Acum să vedem ce prezintă guvernul Chicu, pe negîndite calificat drept unul «tehnocrat». Tocmai că nici pe departe nu este tehnocrat. Acest guvern e pur și simplu încă o gașcă adunată pentru jefuirea țării și care se compune din acoliții lui Dodon și lingăii lui Plahotniuc. Și el a fost necondiționat susținut de Pavel Filip (și el de aceeași teapă), care și-a exprimat siguranța că guvernul Chicu va face față tuturor problemelor. De unde s-o fi luat deodată acest optimism al dumnealui?

Destul de cunoscuta Galina Balmoș, care în decembrie 2015 a trădat Partidul Comuniștilor de dragul Partidului Democrat, e desemnată în calitate de consilier prezidențial pentru probleme sociale. Asta chiar dacă socialiștii au jurat mai că nu în fața icoanelor că nici într-un caz nu vor avea de a face cu transfugii.

Reanimarea alianței «DPSRM» a început și la nivelul inferior. Se zvonește că la Edineț socialiștii și democrații au împărțit între dînșii funcțiile la nivelul consiliului raional, paralel împingînd din această construcție fracțiunea ACUM. Același tablou s-a conturat în raioanele Rîșcani și Fălești.

Lumea spune că la ședința închisă a consiliului republican al socialiștilor din 16 noiembrie curent a fost dată indicația ca PSRM să formeze în raioane coaliții cu cei care fac parte din PDM.

Și dacă anterioara alianță a PSRM cu acumoviștii era pe bună dreptate considerată nefirească, actualul atelaj al vechilor cai, cum se spune, e bine închegat. E și clar: ambele formațiuni demult și-au pierdut popularitatea în mijlocul populației și nu pot miza pe sprijinul ei. Și dacă lucrurile stau așa cum stau, n-au decît să se sprijine una pe alta în lupta lor pentru un loc la troacă.

Asta e deosebit de important pentru pseudopreședintele Dodon, care și-a pus supremul scop să candideze pentru al doilea termen la președinție. Dar dacă va rămîne aceeași modalitate de alegere a președintelui — de către întregul popor — el nu-și va vedea scopul atins nici în ruptul capului. Deci, îi rămîne o singură soluție — să revină la alegerea președintelui de către Parlamentul țării. Și atunci prietenii democrați îl vor putea ajuta să ajungă unde vrea, cum l-au ajutat și la instalarea Guvernului. Iar Curtea Constituțională, care va ajunge în buzunarul lui Dodon, fără nici o problemă își va anula decizia sa din 2016 cu privire la modificarea sistemului de alegere a președintelui.

Democrații doresc și ei să recucerească accesul la troacă. Iată ce a remarcat în acest sens politologul Alexei Tulbure: «Plahotniuc și democrații doresc să revină la guvernare. Tot ceea ce a fost mai mîrșav în Moldova dorește să revină la putere. Și unii sunt gata să accepte asta. Dar ei trebuie să știe că asta va fi nu altceva decît revenirea r…lui în politica moldovenească. Așa sau altfel, Plahotniuc și DPM oricum vor continua să meargă pe calea degradării și vor deveni un mucegai politic».

În acest context, disensiunile care, chipurile, au apărut între Plahotniuc și actuala conducere a PDM nu prea sunt credibile. Lui Plahotniuc, care s-a compromis pe sine pînă la gradul superlativ, îi este convenabil rolul de renegat și el nu are de gînd să se întoarcă în Moldova. Dar dacă, nu dea Domnul, coaliția reconstituită se prăbușește?! El poate să participe la dărîmarea țării și aflîndu-se la Miami.

Nu-i exclus că, pe parcursul timpului, democrații îl pot devora pe Dodon și pe socialiștii lui, după care să-și restituie pozițiile pierdute. Și asta deoarece înregistrarea discuției private a lui Plahotniuc cu Dodon — cu cerșirea de bani de către acesta — te-i mira de este unicul material compromițător în colecția Păpușarului. Și se poate întîmpla că ordinarul scandal nu va mai fi blocat.
 
Ca un condiment la această «mîncare», experimentatul intrigant poate adăuga nemulțumirea multor alegători ai PSRM (îndeosebi ținînd cont de promisiunile anterioare ale conducătorului acestuia) de colaborarea cu democrații. Ei pot tolera cumva coaliția cu ACUM, dar nu cu cei din gașca lui Plahotniuc.

În acest context, apare o întrebare importantă: cum se vor comporta jucătorii externi? Anterioara coaliție a fost creată datorită imixtiunii lor. Și dacă în situația dată Dodon a acționat în mod de sine stătător, fără a-și coordona intențiile cu ei, pașii de răspuns de peste hotare nu se vor lăsa așteptați.

Să prognozezi ceva cu siguranță la momentul dat e destul de complicat. Un lucru e clar: Moldova și poporul ei continuă să rămînă dominați de puterea unor politicieni necinstiți și actualul jug se poate dovedi a fi mult mai greu decît cel precedent.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: