Sunt necesare măsuri urgente
РУС. MOLD.
» » Sunt necesare măsuri urgente

Sunt necesare măsuri urgente

3-12-2019, 19:00
Viziuni: 292
  
Versiunea de tipar   
Sunt necesare măsuri urgenteScrisoare deschisă adresată Prim-Ministrului de către președintele PCRM, Vladimir Voronin
 
Domnule Prim-Ministru I. Chicu!

Construcția spațiului locativ, a rețelei de drumuri și a altor obiecte necesită volume considerabile de asemenea materiale ca nisipul, argila, pietrișul și amestecuri de gravii.

Aceste bogății ale subsolului le avem în cantități considerabile în teritoriul Republicii Moldova.

Conform Constituției RM (art. 127(4)), «Bogățiile de orice natură ale subsolului, … sunt obiectul exclusiv al proprietății publice».

Ca urmare a unei opinii greșite și pe larg vehiculate cum că «zăcămînt» și «carieră» sunt noțiuni identice, carierele se organizează ca întreprinderi — persoane juridice fără legalizarea juridică cuvenită. Folosirea zăcămintelor și extragerea din subsoluri a acestor minerale utile se face în mod prădalnic și tîlhăresc, în condițiile unei reglementări incomplete și în interesele îmbogățirii în exclusivitate a unor persoane private și companii atît la nivel central, cît și la nivel local.

Domeniul extragerii miniere, precum și recultivarea pămînturilor se află într-o stare incontrolabilă, ceea ce prezintă un pericol pentru sănătatea și viața oamenilor, dar și pentru pămînturile fertile, deoarece ele sunt amenințate să se transforme într-un deșert.

În plus, volumele necontrolate ale acestor materiale de construcție transportate în cantități mari cu mașini auto de mare tonaj, cu depășirea normei de încărcătură asupra osiei mașinilor și pe drumuri de utilitate publică, neadaptate pentru asemenea transporturi, inclusiv prin teritoriul unor localități, conduce la distrugerea acestor drumuri și afectarea stării caselor în care locuiesc oamenii din respectivele localități, încalcă liniștea cetățenilor și modul lor de viață. Despre toate acestea ne semnalează în plîngerile lor numeroși cetățeni ai țării noastre.

În condițiile de astăzi, extragerea din subsol a bogățiilor care, conform Constituției Republicii Moldova, sunt proprietate publică, trebuie calificată ca prădare a patrimoniului statului și cauzare a unui prejudiciu locuitorilor țării atît în ansamblu, cît și celor ce locuiesc în vecinătatea drumurilor pe care sunt transportate aceste încărcături mari.

Consider că este o necesitate vitală ca în cele mai scurte termene să fie luate măsuri urgente în ceea ce privește reglementarea tehnică și economică a respectivei probleme pe calea îndeplinirii formelor legale cuvenite și cu luarea în considerație a normelor Constituției.

Сu respect, Vladimir VORONIN
3 decembrie 2019
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: