Ziarul timpului
РУС. MOLD.
» » Ziarul timpului

Ziarul timpului

2-12-2016, 11:13
Viziuni: 3 923
  
Versiunea de tipar   
Ziarul timpuluiMihail Lupașco: «Comunistul» este un produs autohton veritabil, rezistă în fața tuturor loviturilor și rămîne la nivelul cuvenit, indiferent de schimbări».

Impresiile și amintirile sale despre fondarea și dezvoltarea principalului organ de presă al PCRM le împărtășește prietenul devotat al ziarului, autorul multor materiale interesante, cunoscutul jurnalist Mihail Lupașco.

 

«Eu sunt nedespărțit de «Comunistul» din anul 1996. Primul meu material a povestit cititorilor lui despre construirea Clopotniței în Parcul Catedralei. Respectiva acțiune se desfășura avînd un iz de anticomunism. Chipurile, cîndva bolșevicii au aruncat în aer Clopotnița, iar noi acum o restabilim la locul ei. Și asta în pofida faptului că acea Clopotniță se afla în stare avariată după cutremurul de pămînt din anul 1940, astfel că, într-o bună zi, ea s-ar fi prăbușit la pămînt chiar fără ca cineva s-o atingă», își amintește Mihail Lupașco.


Ziarul «Comunistul», își mai amintește jurnalistul, a participat la fondarea și statornicirea organizației comsomoliste.

 

Comsomolul avea nevoie și el de un organ de presă, dar, pînă a-l avea, «Comunistul» a contribuit considerabil la consolidarea acestei organizații de tineret. Apoi a început să apară ziarul tinerilor — «Пульс». Paralel, se desfășurau și acțiuni de renaștere a organizației pionierești.

 

«Este interesant că, din cînd în cînd, la redactorul «Comunistului», Evgheni Tcaciuc,veneau amatori de diferite proiecte irealizabile. Îndeosebi după victoria comuniștilor la alegeri. Aceștia veneau cu niște mape voluminoase, propunînd fel de fel de idei: de la cum să fie reconstruit centrul Chișinăului pînă la ce schimbări să fie făcute pe întreaga planetă. Și fiindcă Evgheni Tcaciuc întotdeauna era foarte ocupat, pînă la urmă, a încetat să le deschidă ușa. Se încuia în biroul său, iar eu, ca «o stavilă netitulară», îi primeam pe toți acești «inovatori». Și, trebuie să spun, a fost deosebit de greu să-i dezvăț să vină la redacție pe unii activiști din timpul acela, care veneau la redacție însoțiți de o companie de «țîcniți ai orașului», cerînd o întîlnire imediată cu Voronin sau cu redactorul-șef», povestește jurnalistul.


În acele timpuri, Mihail Lupașco scria, în temei, materiale cu teme ce ieșeau din cadrul republicii, referindu-se la evenimentele de scară mondială, care influențau starea de lucruri din Moldova. Situația de la începutul anilor 2000 era foarte complicată, îndeosebi atunci cînd, potrivit spuselor jurnalistului, Iurie Roșca, nefiind încă maturizat ca politician și ca om de stat, aduna mitinguri în fața Parlamentului.


«Mulți aveau senzația că, iată-iată, toate și totul se vor prăbuși, că vor avea loc evenimente sîngeroase. Toate acestea, ziarul trebuia să le reflecte, să le limpezească, să le explice oamenilor. Și, treptat, el și-a stabilit în mod corect punctele sale de reper. Acum e greu să-ți imaginezi prezentarea presei republicane, fără ca printre publicații să fie numit și ziarul «Comunistul».

 

Atunci au fost timpuri interesante. Pentru că ziarul «Comunistul» nu era doar o publicație în care se tipăreau principiile de partid și documente care fixau sau reflectau viața partidului. În multe privințe, el era patina vremii», a relatat Mihail Lupașco.


Răsfoind arhivele din anii 1996, 1998, 2000 și 2005, se poate observa că, la fiecare cîțiva ani, ziarul își schimba chipul său exterior. Există publicații care ca și cum au înțepenit în conservatismul lor. Dar «Comunistul» nu s-a aplecat nici în fața unui vînt al schimbărilor timpului. Pe cînd, pe parcursul ultimilor două decenii, au dovedit să apară și să dispară o mulțime de publicații liberale, conservative și naționaliste. Iar «Comunistul» stă bine pe picioare pînă astăzi.


«Actualul «Comunistul» a moștenit de la «Comunistul» anilor 90 spiritul combativ. Îmi amintesc campaniile electorale din acea perioadă, cînd încă nu existau metode subtile de luptă pentru voturi, cînd de către oponenți nu se vărsau tone de murdărie asupra oponenților. «Comunistul» n-a apelat pe atunci la asemenea metode, dar nu apelează nici acum, cînd ele sunt folosite în cel mai activ mod. În acest context, și publicistica, și ascuțimea, și precizia atacurilor verbale întreprinse de publicație împotriva adversarilor ideologici și de clasă, ca și atunci, nimeresc exact în țintă. Și ziarul se menține la nivelul cuvenit, indiferent de nuanțele și particularitățile oamenilor care au dirijat activitatea redacției», a subliniat jurnalistul.


Ziarul «Comunistul» este un «fixator al crimelor» săvîrșite împotriva țării și a poporului. Cîndva, să sperăm, forțele sănătoase se vor întări într-atît, afirmă Mihail Lupașco, că în Moldova — și în cea de pe malul drept, și în cea de pe malul stîng — va fi restabilită întreaga cronologie a procesului de nimicire timp de mulți ani și a identității, și a statalității, și a economiei, și a agriculturii, și a modului de viață specific moldoveanului. Toate acestea vor putea fi restabilite, citind din număr în număr materialele critice tipărite în organul de presă al PCRM. Și asta va fi, potrivit jurnalistului, un proces nu în sens juridic, precum cel de la Nurenberg, ci o judecată a istoriei, judecată morală, un proces deschis cu nominalizarea tuturor «activiștilor» de tot genul».


Timp de două decenii, prin ziarul «Comunistul» au trecut numeroși reprezentanți ai activului de partid, adepți ai partidului, pentru care ideea comunistă nu este o vorbă goală. Și asta este important, pentru că, așa cum ne învăța Lenin, «Gazeta nu e doar un agitator colectiv, ci și un organizator colectiv». În ciuda complicatelor timpuri, pe care le traversează acum și redacția ziarului, și întreaga țară, tradițiile «Comunistului» sunt păstrate cu grijă, redacția nu se ascunde, nu fuge de cititor, nu se încuie sub șapte lacăte.


«Comunistul» este unicul în Moldova ziar care s-a afirmat ca publicație politică. Desigur, încercări de a crea ceva asemănător au fost făcute de unele partide, însă ele au fost doar niște experimentări de scurtă durată și luau sfîrșit foarte repede. Sau erau niște publicații semiprofesionale, create doar pentru perioada campaniilor electorale. La ziua de astăzi, ziarul «Comunistul» este în țară unica publicație politică cu un asemenea volum, care nu-și camuflează, nu-și ascunde nici orientarea sa, nici ideologia sa, nici principiile sale», a mai subliniat Mihail Lupașco.


Ziarul «Comunistul» este o adevărată publicație națională. Organul de presă al PCRM există nu pe mijloace de peste hotare, și nici pe bază de granturi. Ea e un adevărat produs autohton, ceea ce nu poate să nu bucure.


Jurnalistul i-a dorit redacției «vînt prielnic și ca noi cu toții să ieșim cu bine din timpurile de criză și să ducem în continuare drapelele noastre. În fruntea tuturor, întotdeauna să fie ziarul «Comunistul». Poporul moldovenesc este dispus spre politici de orientare socială, se simte atras de concepțiile comuniste. Iar ziarul «Comunistul» a fost și continuă să fie un ziar al timpului».
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: