FMI: plecăciune pe măsură
РУС. MOLD.
» » FMI: plecăciune pe măsură

FMI: plecăciune pe măsură

3-03-2017, 16:15
Viziuni: 1 793
  
Versiunea de tipar   
FMI: plecăciune pe măsurăExperților FMI le-a plăcut totul. Creditorilor occidentali le-a plăcut cum lucrează Guvernul Filip.
În mod special, experții misiunii au rămas mulțumiți de asigurările șefului Executivului moldovean că tarifele pentru energia electrică și căldură vor fi revizuite. Adică, evident, majorate. Pentru că«săracii» furnizori monopoliști nu au obținut suficient profit în ultimii șase ani din cauza neadmiterii creșterii tarifelor. În limbă uzuală asta nu înseamnă altceva decît genocidul propriului popor, care se chinuie într-o supraviețuire jalnică. Iar autoritățile comit acest genocid cu o mutră sătulă și satisfăcută.

Monopoliștii pe spatele săracilor

Așa cum transmite NM, Filip a vorbit despre planurile Guvernului în ceea ce privește revizuirea politicii tarifare pentru energia electrică și agentul termic, în cadrul briefingului comun cu șeful Misiunii FMI în Moldova, Ben Kelmanson. Briefingul a trasat totalurile primei vizite din acest an a experților FMI în Moldova.

Se pare că, în acea zi, Filip era în călduri, întrucît a spus multe și a promis la fel de multe. Spre exemplu, a spus că vor crește nu doar tarifele, dar și PIB, de la 3 la sută pînă la tocmai 4, 5% pînă la sfîrșitul anului. Ei, cei-i de spus aici — actualului premier îi place să arunce praf în ochi. De genul aceluiași praf pe care l-a aruncat spre sfîrșitul anului trecut, cînd le-a promis bieților pensionari moldoveni că la anul, adică, deja acum, pensiile lor vor fi majorate. Și iată că deja de două luni oamenii își așteaptă pensiile majorate și nu înțeleg de ce nu le mai primesc.

De asemenea, Filip a remarcat că«reformele în energetică și actualizarea la timp a tarifelor constituie principalele angajamente ale Moldovei în fața FMI, de rînd cu reformele în sistemul bancar și asigurarea stabilității macroeconomice».

Adică, premierul consideră că actualele tarife la energie și agent termic, stabilite în 2011, nu corespund cheltuielilor furnizorilor, fapt pentru care ele sînt depășite și necesită să fie majorate. Dar funcționarii mint cu nerușinare atunci cînd spun că tarifele nu au mai fost modificate în ultimii șase ani. Tarifele s-au majorat și încă cum s-au majorat — avînd în vedere salariile și pensiile pe care le primesc oamenii, tarifele și așa sînt mult prea mari. Este altceva dacă aceste costuri nu satisfac cerințele companiilor furnizoare. Anume de cerințele acestor furnizori se îngrijește, astăzi, Cabinetul Filip și această nouă politică tarifară împinge foarte activ Misiunea FMI în Moldova.

Ce-ar fi dacă nu ar exista imixtiune în treburile interne ale țării? Din ce considerente FMI dă indicații concrete Guvernului Moldovei cu cît să majoreze sau să nu majoreze plata pentru lumină și gaz în casele noastre. Iar cinismul constă în faptul că acești neni la cravată nu-și fac absolut nicio grijă despre «actualizarea» salariilor, pensiilor și indemnizațiilor. La urma urmei, rolul statului și constă în ceea de a reglementa politica tarifară, de a asigura interacțiunea între toate ramurile.

Revenind la interesele FMI în această chestiune. Majorînd tarifele la serviciile comunale, Guvernul scontează să sporească, în acest fel, veniturile la buget. Creșterea veniturilor la bugetul de stat este garanția creditorilor occidentali că actuala guvernate a Moldovei va putea să-și onoreze obligațiile de creditare cel puțin pentru conturile curente. Este schema clară ca și hîrtia de calc. Pe cînd termenul este mult mai periculos. Tot ce a întreprins FMI pe piața noastră, din 2010 pînă în prezent, a însemnat prăbușirea economiei moldovenești. Acum, Moldova trece prin stadiul degradării lente. În fiecare an se reduce terenul arabil, se reduce teritoriul de prelucrare a producției agricole, majoritatea oamenilor sînt săraci, businessul mare este împărțit, businessul mic și mijlociu este sufocat de impozite.

Cel mai trist este faptul că se distruge cea mai mare bogăție a Moldovei — resursa intelectuală. Numai în ultimii doi ani, migrația peste hotare a populației active din punct de vedere economic a crescut de două ori. Din Moldova pleacă familii întregi, care nu se mai întorc.

Poporul a obosit să achite impozitele puterii

Domnule prim-ministru, în curînd, în Moldova nu va mai avea cine să achite lumina și căldura! Iar asta înseamnă că nu vor mai fi surse în buget pentru tot restul — nu vor mai fi bani pentru pensii și salarii, inclusiv.

Opriți-vă! Or, dumneavoastră, într-adevăr, activați în baza principiului «pentru veacul meu ajunge»? Însă, oricît nu ai întinde frînghia, ea oricum are un capăt. Nu poți mulge vaca la nesfîrșit — poporul — și în același timp să nu-i asiguri hrana necesară. Nu poate fi așa ceva. Minunea nu se va produce nici sub paravanul mandatului dumneavoastră.

Astăzi, FMI v-a mai aruncat un os și vă bucurați. Însă, poporul a obosit să întoarcă aceste datorii printre micile lui tragedii. Datoriile voastre la credite, pe care voi, cei de la guvernare, le cheltuiți fără a cere permisiunea contribuabililor, așa cum vă place. Guvernarea fură de la oameni tot ce poate: mai întîi majorează impozitele, amenzile, tarifele, apoi fură banii publici — pentru ași procura mașini de lux, pentru deplasări, sau apucă deodată un miliard de dolari din trei bănci și pune această hoție pe seama bietului popor.

«Aceasta nu este doar o finanțare necesară, dar și un avans de încredere care ne permite să restabilim relațiile cu restul partenerilor externi», a declarat Filip în cadrul briefingului, subliniind importanța noului acord de creditare cu FMI.

Potrivit lui, acești bani «vor merge la implementarea reformelor și sporirea disciplinei bugetare». În replică, experții FMI au revizuit prognoza făcută anterior și au declarat că, creșterea PIB-ului Moldovei în 2017 va constitui 4,5 la sută. Cum se spune, numai ce nu faci pentru clienții«buni» și cel mai important — docili. Pentru că, oricum, nu cei de la FMI vor soluționa, într-un final, problemele moldovenilor. În general și în particular, recomandările FMI au fost acceptate necondiționat —«majorarea veniturilor bugetare, eficiența cheltuielilor și implementarea reformelor administrației publice». Și absolut tuturor le este indiferent că toate aceste măsuri sînt ca un cuțit în inimă pentru populația țării.

Iată anume cu această sarcină se descurcă de minune actualul regim criminal-oligarhic.

Pavel Marfinскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: