E timpul să ne dumerim
РУС. MOLD.
» » E timpul să ne dumerim

E timpul să ne dumerim

1-04-2017, 11:30
Viziuni: 1 524
  
Versiunea de tipar   
Țara se află la o răscruce. Dezbinarea societății continuă. Răspunderea reciprocă a persoanei și a statului este erodată
Fiecare dintre noi poate vorbi despre succese și insuccese în viața sa, despre mediul înconjurător în care trăiește (și care se află în pericol!), despre copilăria sa, despre dragoste și gelozie, despre răutatea omenească și despre multe altele. Și face asta sau expunînd faptele în mod pedant, sau inventîndu-le. Dar un cetățean, dacă el este un adevărat patriot al țării sale, nu se va putea înstrăina de istorie. De timpul în care trăiește. Prin urmare, nici de politică. Pentru că asta pur și simplu este imposibil.

Dar sunt și vremuri cînd evenimentele politice, regimul guvernant, istoria se bagă în viața oamenilor cu o deosebită insistență și grosolănie. Anume în astfel de vremuri trăiește astăzi poporul din Republica Moldova.

Le mulțumesc tuturor pentru conferința consacrată centenarului Revoluției din februarie în Rusia. Discursul lui Constantin Starîș (și ale altora) au fost la nivelul cerințelor zilei, fiind legat de viață și, totodată, instructiv pentru mulți oameni.

N-am dorința să fac alte analogii. Aș vrea să cred că ele sunt doar exterioare. Dar, din păcate, cu cît înaintăm în timp, cu atît mai insistente devin ele. Din desișurile zonei de codru a Moldovei se dorește «scufundarea» conștiinței noastre. Și unii originari din această zonă sunt ferm convinși că numai ei constituie «marele bine». Ei n-au citit «Călărețul de aramă» al lui Pușkin? Ei nu cunosc și nici nu doresc să cunoască istoria!

Ei (Plahotniuc și Dodon), care au multe păcate pe conștiința lor, ne învață cum să trăim de la diferite tribune… Băieți, voi nu sunteți buni de învățători! Bineînțeles, cetățenilor le este greu să fie imparțiali: «da» sau «nu», «bine» sau «rău». Pe cînd, probabil, e mai potrivit să spună altfel: «da și nu», «bine și rău». Pentru că binele și răul sunt diabolic întrețesute. Datoria noastră e de a spune adevărul — așa cum îl vedem și îl înțelegem, fără a-l simplifica, fără a-l ajusta la o schemă ticluită în prealabil.

Asta e greu. Dar e necesar și obligatoriu — din punct de vedere politic și pentru că o cere datoria epică.

Constantin Starîș (și alții) au procedat anume într-un asemenea mod. Mulțumim! Orice transformări ce se fac în țară nu pot fi înfăptuite fără sprijinul în masă al cetățenilor, fără o stare morală stabilă a societății. Orientarea spre statul de drept trebuie să aibă un sprijin moral din partea societății.

Încă din timpurile Greciei antice, există cunoscuta formulă a lui Protagoras «Omul este măsura tuturor lucrurilor». Ea e valabilă și astăzi!

La noi, principiul de slujire binelui comun este dat uitării din 2009. Țara se află la o răscruce. Dezbinarea societății continuă. Răspunderea reciprocă a persoanei și a statului este erodată. Cel care a trădat o dată, va mai trăda. Astăzi, trebuie să accepți situația așa cum este ea și să-ți continui calea. PCRM anume asta face!

Adevăratele reforme vor veni nu din desișurile zonei de codru a Moldovei. E timpul să ne dumerim noi înșine în actuala stare de lucruri din țară, și acest timp se apropie.

Iov Rusnac, s. Bulboaca, r. Briceni скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: