Schimbarea guvernării nu are alternativă
РУС. MOLD.
» » Schimbarea guvernării nu are alternativă

Schimbarea guvernării nu are alternativă

6-04-2017, 20:03
Просмотров: 1 314
  
Версия для печати   
Schimbarea guvernării nu are alternativăComuniștii din Ungheni:„Moldova a ajuns la o situație în care alianțele și coalițiile antipopulare nu au ce căuta la conducerea țării”.

 

Comitetul raional Ungheni al PCRM a ținut Plenara a VI-ea, la care au fost luate în dezbatere hotărîrile Plenarei a II-a a CC al PCRM. La lucrările plenarei comitetului raional a participat Oleg Reidman, secretar al CC al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, deputat în Parlamentul țării. 

 

Raportul despre situația social-politică din țară și din raion, precum și sarcinile organizației raionale a PCRM în ceea ce privește demascarea cursului distructiv promovat de coaliția guvernantă a fost prezentat de Haralampie Chirilov, prim-secretar al CR Ungheni al PCRM.

 

În luarea sa de cuvînt, prim-secretarul a expus principalele subiecte ale raportului prezentat la Plenara a II-a a CC al PCRM, în care a răsunat cu insistență apelul adresat comuniștilor de a munci mai intens în scopul de a-i convinge pe cetățenii țării să nu creadă miturilor răspîndite de partidele de la guvernare despre inventatele succese pe care, chipurile, le-au obținut actualii guvernanți, și să-i îndemne pe oameni să compare rezultatele obținute de PCRM în anii guvernării sale cu situația în care populația Moldovei se află din anul 2009 pînă acum.

 

Declin investițional

 

În conformitate cu recomandările Comitetului Central al PCRM, Haralampie Chirilov a prezentat exemple convingătoare de degradare în sfera social-politică în întreaga țară, inclusiv în raionul Ungheni.

 

În acest context, primul secretar a vorbit despre activitatea Zonei Economice Libere (ZEL) de la Ungheni, care a fost creată în anul 2003 în scopul de a atrage investiții din străinătate și de a crea locuri noi de muncă. Către anul 2007, numărul acestor noi locuri de muncă în ZEL a ajuns la 1721. Zona activează și în prezent, dar în timpul ce s-a scurs pînă în anul 2016, – adică, în 9 ani –, numărul lucrătorilor din cadrul ei a crescut nesemnificativ, doar cu 600 de oameni. Totodată, s-a micșorat numărul de firme înregistrate în respectiva zonă.

 

Acest fapt, în opinia lui Haralampie Chirilov, vorbește despre lipsa de încredere a investitorilor străini față de actuala guvernare. Iar rezidenții rămași de acum nu mai pot asigura acel volum de producție pe care l-au avut în trecut, și asta din cauza lipsei de piețe de desfacere la Est, – în țările postsovietice –, ceea ce este o consecință a politicii promovate de autoritățile Moldovei și de curatorii lor din UE.

 

Creșterea șomajului

 

Nu s-a înregistrat o creștere esențială a locurilor de muncă nici în ansamblu pe raion, în schimb, s-a înregistrat o creștere esențială a numărului de șomeri. În 2016, creșterea nivelului de șomaj în raionul Ungheni a constituit 40 la sută în raport cu anul 2015, – deci, doar într-un an –, și a ajuns să fie în număr de 1840 de oameni rămași fără loc de lucru. Din toți aceștia, doar 140 sunt înregistrați la bursa forței de muncă. Pe cînd în 2008 numărul șomerilor era de două ori mai mic în comparație cu cel din 2007. Adică, doar timp de un an, acest indice a scăzut în mod semnificativ, a subliniat Haralampie Chirilov.

 

Tot în dezavantajul actualilor guvernanți sunt și comparațiile din sfera agricolă. Din 50 mii hectare de pămînt arabil, în anul 2008 în raionul Ungheni erau lucrate 43,6 mii de hectare. În timpul ce s-a scurs de atunci, suprafața pămînturilor lucrate a crescut doar cu 1200 hectare. Mai mult de 5 mii de hectare așa și continuă să rămînă nelucrate.

 

„Cadou” în formă de cotă mizeră de export în UE

 

Cu 30 la sută a scăzut volumul legumelor cultivate. Ca rezultat, noi importăm roșii și castraveți din Turcia și din alte țări. Livezile de meri, sădite cu ajutorul statului în timpul guvernării PCRM, au ajuns la faza de rodire activă, și anume în acest moment alianța ne-a făcut „cadou” o cotă mizeră de export în UE și închiderea pieței estice. „Noi am avut în raion întreprinderi performante de prelucrare a fructelor și legumelor. Acum nu le mai avem. Ca printr-o minune, în temei datorită aceleiași perioade de guvernare a comuniștilor, s-a păstrat fabrica de covoare și combinatul de vinuri. Dar nici ele nu funcționează în deplina lor capacitate”, a menționat prim-secretarul CR Ungheni al PCRM.

 

Potrivit lui, astăzi se mențin pe linia de plutire doar acele întreprinderi care activează în mod netransparent, cu o contabilitate dublă. Situația este de înțeles. În caz contrar, ele sunt condamnate la faliment.

 

Starea dezastruoasă de lucruri este caracteristică astăzi tuturor domeniilor vitale ale țării. Este absolut evident faptul că rezultatele obținute de PCRM în perioada guvernării sale sunt mult mai înalte decît cele obținute de actuala conducere a țării. Asta, a subliniat Haralampie Chirilov, trebuie să ne servească drept instrument de convingere în discuțiile noastre cu populația la tema politicii promovate de Partidul Comuniștilor în lupta lui pentru un bun viitor al Moldovei. Și noi trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă că doar comuniștii percep puterea ca pe un instrument de implementare în viață a scopurilor propuse pentru a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor.

 

„Moldova a ajuns la situația cînd e absolut clar că alianțele și coalițiile populare nu sunt capabile să conducă eficient țara. În dialogul nostru cu oamenii, noi, comuniștii, trebuie să-i convingem că astăzi nu există o altă soluție decît cea de a-i schimba pe cei de la putere și a transmite această putere unor oameni care au demonstrat în fapt că sunt capabili să administreze treburile statului astfel ca să îmbunătățească viața tuturor oamenilor”, a încheiat prim-secretarul CR Ungheni al PCRM.

 

Guvernarea face economie pe seama celor săraci

 

În dezbaterile pe marginea raportului, comuniștii au completat raportul primului secretar cu exemple concrete și viziuni proprii privind metodele și formele de muncă în mijlocul populației.Schimbarea guvernării nu are alternativă

 

Membrul comitetului raional Efim Medvițchi, în baza unui material publicat recent în paginile „Comunistului”, a abordat problema reformei sistemului de pensionare. El a subliniat că, oricît de mult s-ar lăuda pe sine guvernarea, faptul rămîne fapt: nici nu putem să vorbim despre o careva grijă față de oameni a actualilor guvernanți, odată ce ei economisesc sute de milioane de lei pe spatele categoriilor neprotejate de cetățeni – pensionari și invalizi.Schimbarea guvernării nu are alternativă

 

„Noi am fost aduși pînă la aceea că țara noastră, dintr-o „Moldovă înfloritoare”, s-a transformat în cea mai săracă în întreaga Europă, ajungînd la sapă de lemn”, a remarcat, adresîndu-se tovarășilor săi, comunistul Dumitru Radu.Schimbarea guvernării nu are alternativă

 

Iulia Chirilova, membru al comitetului raional, consilier al consiliului raional Ungheni, a povestit despre situația care s-a creat în sfera asigurării sociale și în cea a educației din raion. Ea a subliniat că actuala guvernare idee n-are despre starea reală de lucruri în orașele și satele noastre. „Una e cînd funcționarii prezintă rapoarte optimiste și cu totul altceva e povara reală de probleme de pe umerii oamenilor, care nici măcar nu totdeauna știu cui i s-ar putea adresa după ajutor”, a menționat consilierul din partea PCRM.

 

În acest context, dumneaei a expus un exemplu care în mod evident caracterizează situația privind acordarea la nivelul de consilii locale a unui ajutor material cetățenilor nevoiași. După cum a comunicat Iulia Chirilova, din tot volumul de ajutor material, care în raion e de 3 milioane de lei anual, pe parcursul mai multor ani, 70 la sută din el este acordat unor și acelorași oameni. La întrebarea de ce se întîmplă așa, de ce nu sunt ajutați și alții, răspunsul e următorul: „Îi ajutăm pe cei care depun cerere”.Cu alte cuvinte, ajutor material primesc cei care știu că trebuie să depună cerere să li se dea un ajutor bănesc unic. Și se descoperă că acești oameni care primesc ajutor sunt rude ale primarului, ale unui lucrător social, ale altor lucrători ai primăriei. Pornind de la această stare de lucruri, Iulia Chirilova i-a îndemnat pe tovarășii săi la orice posibilitate să le explice oamenilor că cei nevoiași au dreptul la ajutor material și comuniștii îi vor ajuta ca acest drept să le fie respectat.Schimbarea guvernării nu are alternativă

 

Nicolai Gaviuc a enumerat problemele de care se ciocnesc zilnic locuitorii din orașul Ungheni și cei din satele raionului: gunoiștile, lipsa iluminatului stradal, drumuri proaste. „Și eu, și dumneavoastră comunicăm permanent cu oamenii – în stradă, la magazin, ca vecini. Și cînd stai de vorbă mai îndeaproape cu omul, afli ce dureri are pe suflet, ce probleme îl năpădesc. Cel mai des este vorba de șomaj, grijile pentru copii, tarifele care nu mai contenesc să crească. Și atunci îți amintești de anii 90, apoi și despre începutul anilor 2000, cînd la conducerea țării a venit Partidul Comuniștilor. Acum noi ca și cum din nou ne-am întors în anii 90. Și cu asta concetățenii noștri nu se pot împăca”, consideră Nicolai Gaviuc.Schimbarea guvernării nu are alternativă

 

Comunistul Ivan Vatamaniuc de asemenea s-a referit la faptul că autoritățile fac economii pe seama acelor probleme sociale la care comuniștii atrag cea mai mare atenție. Noi trăim într-o societate capitalistă, a spus el, iar societatea capitalistă se deosebește de cea comunistă prin faptul că cea comunistă pe prim-plan pune interesele omului, pe cînd cea capitalistă în primul rînd apără capitalul și pe capitaliștii care guvernează astăzi oamenii îi interesează în cea mai mică măsură.Schimbarea guvernării nu are alternativă

 

Secretarul comitetului raional Ungheni al PCRM,Valeriu Calmațui, a expus poziția CC al PCRM cu privire la introducerea la alegerile parlamentare a circumscripțiilor uninominale. Cel mai mare pericol, a declarat secretarul CC, este faptul că la noi nu există un Parlament funcțional. „Iată de ce trebuie să desfășurăm o muncă explicativă în scopul ca oamenii să înțeleagă că sunt ademeniți într-o capcană pe care le-o pregătește regimul guvernant. O capcană de tipul celei în care au fost împinși în timpul alegerilor de către întreg poporul a președintelui țării. Au trecut 100 de zile de la inaugurarea acestui președinte, dar noi nu vedem nici un rezultat real al activității lui și nici o promisiune îndeplinită din multele pe care le-a făcut”, a subliniat Valeriu Calmațui.

 

Să lucrăm cu populația

 

La încheierea plenarei, în fața comuniștilor prezenți a luat cuvîntul secretarul CC al PCRM, deputatul Oleg Reidman, care a apreciat înalt spiritul activ și bunul nivel de pregătire al participanților. De asemenea, Oleg Reidman a prezentat cîteva recomandări în ceea ce privește desfășurarea muncii de agitație și propagandă, a indicat asupra căror fapte să se pună un accent mai mare atunci cînd se duce munca în mijlocul populației și, tradițional, a răspuns la numeroasele întrebări ale comuniștilor ungheneni.Schimbarea guvernării nu are alternativă

 

Totodată, după cum a subliniat în comunicarea sa cu tovarășii secretarul CC, în nici un caz comuniștii nu trebuie să se mulțumească doar cu faptul că dispun de o informație veridică privind situația pe țară în ansamblu și cea din raion în parte. Toată informația adunată și sistematizată, – cu exemple concrete, cu comparații făcute cu date din perioada guvernării PCRM –, trebuie să fie adusă la cunoștința oamenilor. Anume acest procedeu trebuie să devină cea mai eficientă formă de convingere a oamenilor în dreptatea comuniștilor.

 

*** 

 
În baza lucrărilor sale, Plenara a VI-ea a CR Ungheni a PCRM, în particular, a hotărît: întregul activ de partid al comitetului raional să-și asume obligația de a se preocupa în mod insistent de demascarea miturilor răspîndite de actuala guvernare despre așa-numitele succese obținute de ea; a însărcina membrii PCRM, aleși în consiliile locale de nivelul întîi și doi, în cadrul ședințelor consiliilor să propună pentru dezbateri problemele care țin de situația social-economică din localități și să demonstreze care e situația reală; organizațiile primare ale partidului să desfășoare discuții largi în baza informației din raportul principal prezentat la Plenara a II-a a CC al PCRM în scopul ca, ulterior, respectivele informații să fie folosite în munca de agitație și propagandă a comuniștilor.Schimbarea guvernării nu are alternativă
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: