În căutarea unui mediu prielnic de viață
РУС. MOLD.
» » În căutarea unui mediu prielnic de viață

În căutarea unui mediu prielnic de viață

10-02-2018, 12:08
Viziuni: 611
  
Versiunea de tipar   
În căutarea unui mediu prielnic de viațăÎn timp ce Ministerul Muncii visează să soluționeze probleme insuficienței de forță de muncă prin atragerea străinilor, în Moldova crește nivelul șomajului
 
În Moldova, astăzi sînt circa 50 mii de locuri vacante de muncă, însă ele rămîn nesolicitate, deoarece sînt prost plătite. Totodată, este important să menționăm că cele mai multe din acestea se află la Chișinău. Și, lucru de mirare, în capitală s-a mutat atîta lume de prin raioane, iar forță de muncă, totuși, nu ajunge.

Totodată, conform Biroului Național de Statistică, în Moldova a crescut numărul șomerilor înregistrați oficial. Informația din al 3-lea trimestru al anului trecut comunica faptul că numărul acestora a alcătuit 44,6 mii de oameni, — cu 15 la sută mai mulți decît în aceeași perioadă a anului precedent. Asta doar potrivit statisticii oficiale. Alte zeci de mii de oameni, «stînd» o anumită vreme la evidența bursei de locuri de muncă, pînă la urmă, fiindcă nu li se propune nimic potrivit, pleacă nu se știe încotro, fiind, de fapt, șomeri neînregistrați.

«O anumită perioadă la evidență la bursă» înseamnă timpul în care șomerului i se plătește indemnizație, suma căreia este stabilită în mod diferențiat, în funcție de situația în care persoana respectivă și-a încheiat activitatea de muncă. Iar perioada în care indemnizația se plătește se stabilește în funcție de stagiul de cotizare al persoanei.

Oficial, în Moldova nu ajung salahori, și totuși, în situația dată, șomajul i-a afectat cel mai mult pe bărbați — din numărul total de șomeri din țară, ei alcătuiesc 55,3 la sută. Și mai greu e să-ți găsești un loc de muncă în localitățile rurale, unde fără lucru au rămas 77,3 la sută din numărul total de locuitori. Și acești șomeri pleacă în orașe, iar fără o specialitate anume, în oraș nu prea ai ce căuta.

Experții afirmă că cetățenii Moldovei evadează din țară nu numai din cauza sărăciei. Mulți pleacă pur și simplu în căutarea unui mediu normal de viață. Dacă un timp din țară plecau în temei locuitori din sate, acum pleacă și din orașe. După cum afirmă experții, în al doilea val de migrație întîietatea o dețin locuitorii de la Bălți, iar după ei urmează cei de la Chișinău. Conform sondajelor sociologice efectuate, una din cauzele care-i impun pe cetățenii moldoveni să emigreze este grija lor pentru viitorul copiilor săi, pe care în Moldova nu-i așteaptă nimic bun. Aproape 70 la sută din respondenții sondajelor afirmă că ei văd viitorul copiilor săi doar peste hotare.

Chiar și oameni cu venit mediu, care au careva afaceri, pun capăt acestor afaceri, vînd avuția agonisită și își părăsesc baștina. Adică țara în care nu este înăbușit de impozite doar aerul pe care-l respirăm, unde în fiecare zi te afli în fața riscului de a-ți pierde ceea ce ai sau chiar de a ajunge un boschetar și unde nimeni nu vrea s-și crească nici copiii și nici nepoții. Pentru că e o țară în care o duc bine doar cei care și-au făcut loc în structurile puterii.

Ana Vetrovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: